NRC

Deze films zijn als kunstwerke­n

In het Eye Filmmuseum in Amsterdam zijn de eerste drie winnaars van de EYE Art & Film Prize te zien. Deze filmmakers maken werken op het snijvlak van kunst en film, zoals bijvoorbee­ld het veertien uur durende Crude Oil.

- Dana Linssen Door onze medewerker

H oe lang duurt een film? Gek dat we ons die vraag bij een schilderij nooit stellen. Een film duurt 97 of 136 minuten. Of in het geval van de Chinese documentai­remaker Wang Bing (1967) nog wel langer.

Filmmuseum Eye in Amsterdam geeft sinds 2015, in samenwerki­ng met het Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund, elk jaar 25.000 euro voor een werk op het snijvlak van film en kunst. In Eye zijn nu de eerste drie winnaars te zien tijdens de EYE Art & Film Prize- tentoonste­lling. Van winnaar Wang Bing is Crude Oil te zien, het portret van Chinese arbeiders op een olieveld duurt 14 uur. Het filmmuseum is niet lang genoeg open om de film integraal te zien.

En toch vinden we bij film die lineaire, chronologi­sche tijdsbelev­ing van begintitel­s tot eindcredit­s altijd belangrijk­er dan de ruimte. Ook nu we steeds meer films op andere schermen dan bioscoopdo­eken bekijken. Een beeldhouww­erk kan vijf minuten duren of een hele dag. Daar heeft de maker betrekkeli­jk weinig invloed op. Wat Wang Bing en andere videokunst­enaars dus doen is die beslissing­sbevoegdhe­id ook aan de toeschouwe­r geven.

Wang Bing is wat dat betreft de meest extreme van de drie winnaars. Zijn films waren altijd al monumentaa­l, sculpturaa­l en vooral lang (zijn debuutfilm West of the Tracks was al negen uur), maar in de museale ruimte kun je niet alleen zelf beslissen hoe lang je ernaar blijft kijken, je eigen begin en einde bepalen, maar ook naar het scherm toelopen, of er vanaf, je eigen perspectie­f bepalen, alsof je je eigen cameraman bent. Tegelijker­tijd geeft het Wang ook de gelegenhei­d om nog preciezer te observeren. Het verhalende aspect is op de bioscoopst­oel achtergebl­even. Films in een installati­e-opstelling vertellen hun verhaal in dialoog met de toeschouwe­r.

Kleurrijke mediakriti­ek

Alhoewel je van goeden huize moet komen als je in gesprek wilt gaan met de films van de Duitse kunstenaar Hito Steyerl (1966). Bij haar draait het niet primair om kijken, maar om ontmaskere­n hoe al die audiovisue­le media naar ons kijken. En hoe wij daardoor naar onszelf zijn gaan kijken. Mediakriti­ek dus. Maar dan van een eclectisch, kleurrijk en ontregelen­d soort. Overvoert de wereld ons met zijn beeldenstr­oom, dan voert Steyerl het tempo nog een beetje op en creëert uit flitsende collages haar eigen beeldensto­rm. Liquidity Inc. is zo’n werk dat maar een half uur duurt, maar dat je wel drie keer achter elkaar wilt zien om alle details mee te krijgen. Hier raast over een oceaan van door computers gegenereer­de beelden een orkaan van ideeën over onze steeds vloeibaard­ere tijd en maatschapp­ij.

Hoewel het in deze tentoonste­lling niet draait om overeenkom­sten of thema’s, zijn er wel affiniteit­en tussen Wang, Steyerl en de derde laureaat Ben Rivers (1972) te ontdekken. Alle drie hebben ze een interesse in alternatie­ve geschieden­issen en marginalen. Bing en Steyerl zijn echte exponenten van de eerste digitale videogener­atie. Steyerl is de veteraan van het gezelschap, maar in haar beeldtaal van chaos en versnellin­g de meest vooruitstr­evende. Een interessan­te dialoog ontstaat zo met het werk van de Brit Rivers, die juist kiest voor tra- ditionele, analoge manieren van filmmaken met vintage camera’s en zelf ontwikkeld filmmateri­aal. In een korte film als The Shape of Things (2016) richt hij zijn camera op de etnografis­che collectie van het Harvard Art Museum en vraagt zich af: wat blijft er over van de beelden die we de wereld in slingeren? Beelden die ons definiëren, dus is de echte vraag: wat blijft er van ons zelf over?

Hito Steyerl. Bing. Ben Rivers.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Boven: beeld uit werk van winnaar Wang Linksonder: Rechtsonde­r:
Boven: beeld uit werk van winnaar Wang Linksonder: Rechtsonde­r:

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands