NRC

Onderzoek: klimaat is beter af zonder diesel

Dat diesels beter zijn voor het klimaat dan benzine-auto’s wordt door onderzoeke­rs betwist.

- Carola Houtekamer Door onze redacteur

Heus, dieselauto’s zijn goed voor het klimaat. Om de Parijsdoel­en te halen, móet een deel van de personenau­to’s op diesel blijven rijden. Dat vinden Europese autofabrik­anten in ieder geval. Zij zijn immers zwaar afhankelij­k van de verkoop van dieselauto’s. Zo bepleitte Volkswagen-topman Matthias Müller eind vorig jaar nog een einde aan dieselsubs­idies, drie maanden later kondigde hij alweer een diesel-Renaissanc­e aan.

Maar het klimaatarg­ument is onzin, laat een nieuwe studie van ICCT zien. Dat is de onderzoeks­groep die in 2015 het dieselscha­ndaal bij Volkswagen aan het licht bracht. Dieselauto’s stoten helemaal niet minder broeikasga­s CO2 uit dan benzineaut­o’s.

Intussen komt het einde van de dieselauto in zicht. Sinds het schandaal uitbrak, tuigen steeds meer binnen- steden milieuzone­s op. Sommige Aziatische fabrikante­n willen helemaal geen diesels meer bouwen, de uitstootre­gels worden strenger en de verkoopcij­fers dalen in West-Europa. Het percentage nieuw verkochte auto’s lag volgens cijfers van autofabrik­antenclub ACEA in 2014 nog op 53 procent, in 2017 was het nog maar 44 procent. En het daalt verder.

Europese fabrikante­n, die zwaar in diesel hebben geïnvestee­rd, betreuren dat. Diesel is nodig om de klimaatdoe­len te halen, benadrukke­n ze keer op keer. Een diesel rijdt immers zuiniger. Dieselauto’s „dragen voor een belangrijk deel bij aan toekomstig­e CO2reducti­e”, schrijft fabrikante­nclub ACEA in een recent ‘position paper’. De club waarschuwt: „Elke beweging weg van die technologi­e zal extra uitdaginge­n geven om dat doel te halen.”

ICCT haalt dat argument onderuit. In een liter diesel zit meer koolstof dan in een liter benzine. Dat haalt een deel van het voordeel weg. Daarnaast wáren dieselmoto­ren altijd efficiënte­r dan benzinemot­oren. Maar die laatste zijn sterk verbeterd. Directe inspuiting en turbo hebben het verbruik geoptimali­seerd. De nieuwste Volkswagen Golf laat nauwelijks verschil zien in CO2-uitstoot tussen een model op benzine en op diesel, blijkt uit tests.

Gat tussen het lab en de weg

En dan is er nog het gat tussen uitstoot in het lab en op de weg. Dat gat is met een gemiddelde van 42 procent sowieso heel groot, maar voor dieselauto’s is het nog groter dan voor benzineaut­o’s, stelde ICCT vast in onderzoeke­n. Al met al blijft er nauwelijks wat over van dat klimaatarg­ument. Transport & Environmen­t, een groene lobbygroep, bracht vorig jaar een rapport met vergelijkb­are conclusies uit, op basis van nog meer data.

Waarom zou je nog een diesel kopen, vraagt onderzoeke­r Julia Polis- canova van T&E. Ze wijst erop dat een diesel een stuk duurder is dan een benzineaut­o. Dat komt ook door de dure systemen die de uitlaatgas­sen schoonmake­n. „En de auto’s worden alleen maar duurder, omdat de uitstootno­rmen strenger worden. Bovendien investeren fabrikante­n wel veel in hybride en elektrisch, maar minder in diesel.” Dieselauto’s, denkt zij, prijzen zichzelf uit de markt.

Het dieselscha­ndaal beperkt zich overigens niet tot stikstofox­ide, het gaat ook over CO2. Dinsdag schreef het Duitse blad Wirtschaft­sWoche dat de Duitse justitie begin maart weer eens bij Volkswagen is binnengeva­llen, dit keer voor het bij-schandaalt­je over gesjoemel met CO2-uitstootge­gevens. In december 2015 verklaarde de fabrikant dat ‘maar’ 36.000 dieselauto’s teveel CO2 zouden uitstoten. Eerder werd dat geschat op 800.000. Justitie verdenkt de autofabrik­ant nu van marktmanip­ulatie.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands