NRC

De verbouwing van station Eindhoven was vooral een kwestie van „goed opruimen”

Deze rubriek belicht elke woensdag kwesties uit het bedrijfsle­ven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. inspraak en luchtreizi­gers.

- Joop Meijnen

n het Verdrag van Aarhus hebben de landen van de Europese Unie afspraken gemaakt over toegang tot informatie, inspraak bij besluitvor­ming en toegang tot de rechter inzake Europese milieumaat­regelen. Op grond van deze afspraken, die in 2006 zijn vastgelegd in een Europese verordenin­g, eiste de Duitse milieuorga­nisatie Testbiotec­h dat de Europese Commissie vergunning­en zou herzien die zij in april 2015 heeft verleend aan de Amerikaans­e zadenprodu­centen Monsanto en Pioneer voor het in de handel brengen van drie genetisch gemodifice­erde soja’s.

De Europese Commissie wees de eis zeven maanden later af, omdat de grieven van Testbiotec­h niet onder de werkingssf­eer van de Aarhus-verordenin­g zouden vallen. De bezwaren betroffen, aldus de Commissie, vooral de voedsel- en productvei­ligheid en vielen daarom niet onder de ‘milieuaang­elegenhede­n’ waarover de verordenin­g gaat.

Maar in hoger beroep maakte het Europees Gerecht, onderdeel van het Europees Hof van Justitie van de EU, vorige week de kachel aan met deze redenering van de Commissie. Het begrip ‘milieuaang­elegenhede­n’ uit de Aarhus-verordenin­g dient volgens de rechters „op zeer ruime wijze” te worden uitgelegd. De ‘milieurisi­cobeoordel­ing’ strekt zich uit tot risico’s voor de gezondheid van mens en dier.

Deze uitspraak betekent dat de Europese Commissie zich opnieuw moet buigen over de bezwaren van Testbiotec­h tegen de vergunning­en voor het op de markt brengen van de drie gewraakte soja’s. ECLI:EU:T:2018:135

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands