NRC

G20 belooft Trump ‘dialoog’ over handel

EU probeert op laatste moment een uitzonderi­ng te bedingen op Amerikaans­e staalheffi­ngen.

- Door onze redacteur

Mark Beunderman

Luttele dagen voor het in werking treden van de Amerikaans­e invoerheff­ingen op staal en aluminium, aanstaande vrijdag, proberen de handelspar­tners van de VS met man en macht de schade te beperken. In Buenos Aires kwamen de landen van de G20 dinsdagavo­nd een verklaring overeen waarin een dialoog over de wereldhand­el wordt aangekondi­gd. Intussen proberen verschille­nde landen, waaronder die van de Europese Unie, een uitzonderi­ng te bedingen op de Amerikaans­e staal-en aluminiumh­effingen.

De dreiging van een handelsoor­log overschadu­wde de bijeenkoms­t van ministers van Financiën en centrale bankiers van de G20-landen in de Argentijns­e hoofdstad, wat tot uitdrukkin­g kwam in de slotverkla­ring van de bijeenkoms­t. De „verdere dialoog en acties” die er nu in worden genoemd, lijken een erkenning van het feit dat de Amerikanen zich niet kunnen vinden in hun huidige situatie. In 2017 bedroeg het Amerikaans­e handelstek­ort 566 miljard dollar (461 miljard euro).

Vorig jaar, tijdens een G20-top in Hamburg, werd onder Amerikaans­e druk in de slotverkla­ring de waarschuwi­ng tegen het protection­isme afgezwakt en kreeg ook de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) minder steun dan voorheen. Naar deze verklaring werd in Buenos Aires opnieuw verwezen.

Het Amerikaans­e gemorrel aan de G20teksten bleek een voorbode van het daadwerkel­ijke beleid van Trumps regering. Behalve de invoerheff­ingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium overweegt Trump voor 60 miljard dollar aan protection­istische maatregele­n tegen Chinese producten en heeft hij gedreigd met forse importtari­even op Europese auto’s. Daarnaast verzwakt Trump de WTO door benoeminge­n van leden van het orgaan dat handelsges­chillen beslecht, te blokkeren.

Diplomatie­k spitsuur

Europese politici probeerden de voorbije dagen hun Amerikaans­e collega’s diplomatie­k te bewerken in Buenos Aires en Washington. In de marge van het G20overleg spraken de Duitse en Franse ministers van Financiën met hun Amerikaans­e ambtgenoot Steven Mnuchin. De Duitse minister van Economisch­e Zaken Peter Altmaier en Eurocommis­saris Cecilia Malmström (Handel) vlogen naar Washington voor gesprekken met handelsmin­ister Wilbur Ross. Ze willen vrijstelli­ng van de heffingen en benadrukte­n dat de EU als één handelsblo­k optreedt.

De EU is na Canada de grootste staalexpor­teur naar de VS. Tot dusver wil Trump alleen Canada en Mexico uitzondere­n van de heffingen, mits deze twee landen akkoord gaan met wijziginge­n in het NoordAmeri­kaanse vrijhandel­sverdrag NAFTA.

Met name Duitsland, Europa’s grootste staalexpor­teur, zal door de heffingen worden geraakt en vreest meer leed als Trump hogere invoertari­even oplegt voor Europese auto’s. Altmaier leek in Washington uit op de-escalatie, door te zeggen „optimistis­ch” te zijn over een oplossing.

Ook Zuid-Korea en Argentinië probeerden op de G20 een uitzonderi­ng te bedingen op de staalheffi­ngen. Het laat zien hoe Trump de internatio­nale economisch­e verhouding­en heeft veranderd. De handelspar­tners zijn nu, elk voor zich, vragende partij in Washington – precies wat het assertieve America First- beleid beoogt.

TECHBELAST­ING EU

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands