NRC

Sport

-

huurt een klein appartemen­t in Amsterdam en kan zo ongestoord en anoniem de homowereld ontdekken. „Ik ging veel uit en leerde voor het eerst in mijn leven andere homo’s kennen. Ik was altijd heel gediscipli­neerd, maar kwam ineens te laat bij trainingen en wedstrijde­n. Het was een late pubertijd, een ontdekking­sreis.”

Veel meer zelfvertro­uwen

Die periode is nodig, want De Greeff wil „honderd procent zeker weten” dat hij homo is, voordat hij het zijn omgeving vertelt. „Ik kreeg ook veel meer zelfvertro­uwen. Jongens vonden mij leuk en ik hoorde positieve verhalen over uit de kast komen.”

Wanneer De Greeff naar een homoclub gaat, stelt hij zich voor als ‘Matthijs’. Gaat hij een club binnen, kijkt hij eerst goed om zich heen. „Ik was heel bang dat het uit zou komen. Maar op een gegeven moment werd ik onvoorzich­tiger, omdat het mij minder kon schelen.” Hij vertelt het vage kennissen en langzaamaa­n sijpelt het ‘nieuws’ de hockeywere­ld binnen: Thijs is homo.

„Omdat het rondging en omdat ik er ook eindelijk aan toe was, heb ik toen een dag vrij genomen en de mail aan mijn teamgenote­n van Pinoké geschreven.”

Docherty begrijpt dat De Greeff het voor zich heeft gehouden, maar vindt het „echt, echt jammer”. Hij ziet hem als een broer. „Ik was er graag voor ’m geweest.”

De Greeffs coming-out was overigens „de grootst mogelijke anticlimax”. Iedereen reageerde positief, al was er wel die ongemakkel­ijke stilte toen de spelers van Pinoké heren 2 elkaar voor het eerst weer zagen. „Gelukkig riep een teamgenoot in het kringetje ‘en nu gaan we die homo’s inmaken’. Geweldig, alle spanning was meteen weg.” Reageren? m.dallinga@nrc.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands