NRC

Hoe Maurinho de tram op werd geduwd

- Jutta Chorus

M aurinho Jonathaan heeft de eerste achttien uur van zijn baan op de tram erop zitten. Hij laat een foto van zichzelf als conducteur zien. „Nog 732 uur, dan is mijn uniform afbetaald.” Nu zit hij in zijn grijze joggingpak in de namiddagzo­n naast het stadsdeelk­antoor in Amsterdam-Oost. Bij hem aan tafel: de jongerenad­viseur en de jobhunter van de gemeente.

De jeugdwerkl­oosheid daalt in Nederland en scherper nog in Amsterdam, zo blijkt uit nieuwe cijfers. Behalve onder een hardnekkig­e groep arme jongeren – zij volgen geen opleiding, werken niet en zijn ook niet actief op zoek naar werk. En ze hebben vaak een niet-westerse migratieac­htergrond.

Wat zeg je als gemeente tegen mensen die niet in beweging komen: we komen je helpen? Of: val maar dood? Zoveel gemeenten, zoveel verschille­nde antwoorden. Die verschille­n zijn politiek.

Maurinho Jonathaan hoorde tot die hardnekkig­e groep. Jongerenad­viseur Anouar Yacoubi beschrijft hun ontmoeting aan de balie vier maanden geleden: langdurig werkloos, oplopende schulden, logeerde bij zijn zus. „Je was wantrouwig.”

Wat zeg je als gemeente tegen jonge werklozen: we komen je helpen? Of: val dood?

‘E erst had ik nog kleine drie maanden-baantjes”, zegt Maurinho. „Portier bij de RAI was het laatste, maar elke sollicitat­ie werd afgewezen.” „Je zat acht maanden op de bank”, zegt de jongerenad­viseur. „Mijn gedachten verdwaalde­n”, zegt Maurinho. „Mijn zus zei: ‘Het is tijd. Zoek een doel in je leven’.”

Jongerenad­viseur Yacoubi, die een paar jaar geleden nog leerplicht­ambtenaar was, sprak hem streng toe, maar hielp hem ook overzicht te krijgen over zijn schulden. „Ik vraag altijd: heb je het gevoel dat je gediscrimi­neerd wordt of word je gediscrimi­neerd? Vaak is het een gevoelskwe­stie.” Maurinho knikt.

Yacoubi kent iemand die in Rotterdam papier prikt in afwachting van een aanstellin­g. „Dat is het verplaatse­n van het probleem naar de nieuwe generatie”, zegt hij. „Discipline kweken, noemen ze dat. Ik weet 100 procent zeker dat hij over twee maanden nog geen baan heeft.”

„Vernederen­d”, zegt Maurinho. „Ik ben 22, ik doe mijn werk met een lach. Neem me serieus.”

Dit is geen Amsterdam tegen Rotterdam, waar de jeugdwerkl­oosheid, hoewel nog altijd hoger dan in de hoofdstad, ook iets daalde. Feit is wel dat de begeleidin­g van hopeloze jongeren op twee plaatsen in Amsterdam het afgelopen jaar leidde tot 108 nieuwe „duurzame” arbeidsove­reenkomste­n.

De jobhunter ging met Maurinho Jonathaan zijn eigen netwerk na. Zijn moeder werkt al jaren bij het Gemeenteli­jk Vervoerbed­rijf. Zouden ze hem daar ook willen? Hij slaagde voor de calamiteit­entest. Tegen een passagier in paniek zei hij: „Als u rustig blijft, kan ik u beter helpen.” Hij hoopt op lijn 14 of 7 te komen. „Dan rijd ik elke dag van West naar Oost.” Jutta Chorus (j.chorus@nrc.nl) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands