NRC

Krap ‘nee’ dwingt tot balanceren

Het nee-kamp wint verrassend en nipt. De coalitie wacht nog een lastige klus met de inlichting­enwet.

- Door onze redacteure­n Pim van den Dool en Thijs Niemantsve­rdriet

Hoe verder met de nieuwe Wet op de inlichting­en-en veiligheid­sdiensten? Dat is de vraag nu het referendum over de wet, die ruimere bevoegdhed­en biedt om internetve­rkeer af te tappen en computers te hacken, onverwacht­s lijkt uit te draaien op een nipt ‘nee’. De coalitie wacht nu een ingewikkel­de balanceera­ct die zomaar zou kunnen resulteren in onderlinge onenigheid.

Met 90,2 procent van de stemmen geteld stonden de tegenstand­ers donderdago­chtend op 48,7 procent, de voorstande­rs op 47,3. De kans dat het voor-kamp alsnog wint, lijkt klein. Dat is een daverende verrassing: geen enkele peiler had in de afgelopen maanden een overwinnin­g voor het tegenkamp voorzien.

Een zege voor de tegenstand­ers, hoe krap ook, brengt Rutte III in een lastig parket. De referendum­wet schrijft voor dat het kabinet de wet, die in principe op 1 mei van kracht wordt, dan moet „heroverweg­en”. Maar onderling lijken de coalitiepa­rtijen verdeeld. D66 staat in principe open voor aanpassing­en, zei Tweede-Kamerlid Kees Verhoeven woensdagav­ond. Ook de Christen-Unie hint daarop. „Als de kiezer je een spiegel voorhoudt, moet je goed in die spiegel kijken”, zegt CU-leider Gert-Jan Segers tegen NRC .

CDA-leider Sybrand Buma wil juist vasthouden aan de wet, die hij „heel belangrijk voor de veiligheid van Nederland” noemt. Voor de VVD van Mark Rutte, die de afgelopen tijd fel campagne voerde voor de wet, liggen concessies aan de inhoud ook moeilijk.

Met name voor D66 is een ‘nee’ bijzonder zuur. De partij veranderde tijdens de kabinetsfo­rmatie van tegen- in voorstande­r en verdedigt de wet omdat er nu voldoende garanties voor privacy in zouden zitten. Van die draai hadden de Democraten tijdens de campagne last. Nu volgt er – niet leuk voor D66 – vermoedeli­jk nog een heleboel gebakkelei over aanpassen of niet.

En zelfs áls de wet gaat worden aangepast, is de grote vraag: hoe? Vooralsnog is onduidelij­k waarom de kiezers ‘nee’ hebben gezegd. Uit woede over het afschaffen van het raadgevend referendum? Vanwege zorgen over privacy? „Ik hoor dat het grootste bezwaar zou zijn: dat bulkdata gedeeld worden met buitenland­se diensten”, zegt CU-leider Segers. „Ik zie niet meteen voor me hoe je dat kunt veranderen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands