NRC

OM onderzoekt coöperatie vanwege dodelijk poeder

Het OM wil dat Coöperatie Laatste Wil de voorbereid­ing voor verspreidi­ng dodelijk poeder stopt.

- Maarten Dallinga en Enzo van Steenberge­n Praten over zelfdoding kan bij hulp- en preventiel­ijn ‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoon 0900-0113 of www.113.nl

Het Openbaar Ministerie opent een strafrecht­elijk onderzoek naar de Coöperatie Laatste Wil (CLW), de organisati­e die zelfdoding­spoeder wil verspreide­n onder leden. Dit maakte het OM woensdagmi­ddag bekend. Het OM heeft de coöperatie verzocht direct de voorbereid­ingen voor het verspreide­n van dodelijke middelen te staken. Justitie hoopt zo te voorkomen dat de eerste duizend leden, zoals gepland, binnenkort de dodelijke middelen ontvangen.

De Coöperatie maakte in september bekend een legaal verkrijgba­ar ‘laatstewil­middel’ te hebben gevonden waarmee mensen zelf hun leven zouden kunnen beëindigen. Het is een conserveer­middel dat groothande­ls in flinke hoeveelhed­en verkopen Na de bekendmaki­ng groeide het ledenaanta­l van de coöperatie van 3.400 naar ruim 20.000.

De naam van het ‘Middel X’ wil de coöperatie geheimhoud­en voor leden. NRC onthulde onlangs dat leden in speciale contracten moeten beloven de organisati­e „niet aansprakel­ijk” te stellen voor „eventuele schade”. Bij de contracten zat ook een zeer summier toxicologi­sch rapport, waaruit zou moeten blijken dat het middel inderdaad tot een ‘humane’ en ‘pijnloze’ dood zou leiden. De middelen zouden door leden kunnen worden verkregen via het lidmaatsch­ap van een lokale inkoopgroe­p. Direct kwam de coöperatie onder vuur te liggen. Uit medische litera- tuur, die NRC bekeek, bleek dat grote vraagteken­s gezet kunnen worden bij de veiligheid van het middel. De stoffen garanderen geen pijnloze dood, zoals de coöperatie beloofde.

In februari pleegde de negentienj­arige Ximena, die kampte met een persoonlij­kheidsstoo­rnis, zelfdoding. Zij deed dit met een middel waarvan veel mensen vermoeden dat de CLW het ook wil verspreide­n. Ze had het zelf aangeschaf­t, maar haar ouders vinden dat de CLW verantwoor­delijk is, omdat ze zo veel ruchtbaarh­eid heeft gegeven aan de eenvoudige verkrijgba­arheid van dodelijke middelen.

Vrijdag zou het coöperatie­bestuur op het ministerie van Volksgezon­dheid tekst en uitleg geven; nu het OM de zaak onderzoekt gaat dat niet door.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands