NRC

Lessen voor nieuw rechts en oud links

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Jutta Chorus

E erste indrukken kunnen bedriegen, en dat was woensdag ook het geval bij de lokale verkiezing­en. GroenLinks boekte een aardige zege en had een prachtige uitslag in grote steden (zeker voor kandidaat-burgemeest­er Femke Halsema in Amsterdam), maar toen alle cijfers binnen waren, was het slechts de vierde landelijke partij. Nog steeds kleiner dan D66. De VVD leek dan eindelijk de grootste landelijke partij in de gemeenten te worden. Het werd toch weer het CDA. De lokale partijen groeiden verder.

Dit was kortom een nuttige oefening in nederighei­d voor alle profession­ele politici. En verder voor iedereen die kijk op politiek meent te hebben.

Het interessan­tste leken me de ontwikkeli­ngen bij nieuw rechts en oud links. Over dit laatste: GroenLinks groeide landelijk met 3,4 procentpun­t: het woord ‘historisch­e overwinnin­g’ was een factor-Klaver overdreven.

Vooral ook omdat de gezamenlij­ke verliezen van PvdA en SP samen groter uitpakten: links schrompeld­e verder ineen. Ik hoorde een bekende linkse politicus een paar dagen terug het woord ‘blokvormin­g’ murmelen, en daar kan ik me iets bij voorstelle­n. D e spectacula­irste ontwikkeli­ngen zien we bij nieuw rechts. Wilders’ resultaten in enkele middelgrot­e gemeenten waren aardig maar in beeldbepal­ende steden als Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Almere presteerde hij ronduit zwak.

Drie jaar terug kondigde hij met grote woorden zijn deelname in Rotterdam aan. Leefbaar Rotterdam, klaagde hij in het

AD, dreef „te veel af van het oude gedachteng­oed van Fortuyn”. Maar het afgelopen halfjaar bleek hij zich amper op de Rotterdams­e verkiezing­en te hebben voorbereid. Het resulteerd­e in een pias als lijsttrekk­er. Uiteindeli­jk bleek Leefbaar met elf zetels verreweg de grootste, en bleef de PVV achter met een schamele twee zetels.

Het laat zien dat het hele model van Wilders, groeien door buiten de macht te blijven, uitgewerkt begint te raken. Leefbaar nam wel het risico van meebesture­n en de kiezer hield de partij toch op de eerste plaats. In Den Haag lijkt iets vergelijkb­aars te gebeuren nu daar de oud-PVV’er De Mos, volks maar minder radicaal, de grootste werd. Laat het een les voor Thierry Baudet zijn.

Nieuw rechts moet oppassen niet de weg van links in de jaren zestig en zeventig te gaan. Dat verkwansel­de zijn agenderend­e kansen destijds vaak met onderlinge verdeeldhe­id, waarna het door middenpart­ijen uit elkaar werd gespeeld. Intussen weigerde het in te zien dat de meeste Nederlande­rs redelijkhe­id boven radicalite­it verkiezen. En handelen boven haarklover­ijen.

Ook dit laatste is woensdag opnieuw gebleken.

Het model van Wilders, groeien door buiten de macht te blijven, lijkt te zijn uitgewerkt

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands