NRC

Scheepvaar­tmuseum wil met objecten de slavernijd­iscussie uit impasse halen

- Door onze redacteur Arjen Ribbens

Met de aankoop oop van twee historisch­e objecten ten probeert het Scheepvaar­tmu- museum de discussie over het Nederlands­e slavernijv­erleden en een impuls te geven. „Dit kan an helpen om uit de impasse van an de Zwarte Piet-discussie te ko- omen”, zegt directeur Museale le Zaken Vera Carasso.

Het Amsterdams­e museum m kocht vorige week op kunst- stbeurs Tefaf een porseleine­n en beeldje beeld van een donkere, halfnaakte naak man met grote, opengesper­de spe ogen, brede rode lippen en gouden oorringen. Een toonbeeld t van od racisme, aldus Carasso, rond 1720 in China C gemaakt in opdracht van v een Europeaan. In februari kocht het Scheepvaar­tmuseum va al een in 1667 door do Ferdinand Bol geschilder­d d portret van admiraal Tromp, T waarop deze geflankeer­d k wordt door een Afrikaanse k bediende. De D collectie was gericht op het heldhaftig­e maritieme verleden van Nederland, zegt algemeen directeur Michael Huijser. Hij wil de geschieden­is „radicaal nuanceren”.

Volgens Carasso kan vooral het beeldje, vanaf 28 maart getoond, voor- en tegenstand­ers van Zwarte Piet dichter bij elkaar brengen. De gekoesterd­e jeugdherin­nering, zegt Carasso, maakt dat het voor velen zo moeilijk om te erkennen dat Piet stereotiep­e, racistisch­e kenmerken heeft. „Naar dit beeldje kunnen we op een veel neutrale manier kijken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands