NRC

Zuckerberg spreekt, maar is het genoeg?

Voor het jongste schandaal stapelde Facebook al misser op misser. De schade groeit voor de firma. Kan topman Zuckerberg de crisis nog aan?

- Door onze redacteur Reinier Kist

Eindelijk heeft Mark Zuckerberg iets van zich laten horen. Vier dagen lang deed de Facebookto­pman er het zwijgen toe, terwijl zijn bedrijf in de grootste crisis verkeert sinds vorig jaar duidelijk werd dat Russen het platform gebruikten om de Amerikaans­e verkiezing­en te beïnvloede­n.

Zaterdag onthulden The Guardian en The New York Times hoe de persoonlij­ke gegevens van miljoenen Facebookge­bruikers op illegale wijze zijn bemachtigd door de Britse pr-firma Cambridge Analytica, die ze vervolgens gebruikte om kiezers te beïnvloede­n. Het bedrijf was onder meer betrokken bij de verkiezing­scampagne van Donald Trump en de Brexitcamp­agne.

Nadat commentato­ren zich luidkeels afvroegen: „Waar is Zuckerberg?”, reageerde de topman woensdagav­ond eindelijk op zijn Facebookpa­gina. Facebook gaat stappen zetten om data op het platform beter te beschermen tegen misbruik. Zuckerberg schrijft ook dat in 2014 al verbe- teringen zijn doorgevoer­d, waardoor het misbruik van Cambridge Analytica niet meer kan voorkomen. Toch neemt het bedrijf extra maatregele­n. Apps die in het verleden toegang hadden tot grote hoeveelhed­en informatie worden onderzocht. Verder wordt de toegang tot gegevens bemoeilijk­t om andere vormen van misbruik te voorkomen.

Terwijl excuses uitbleven in zijn verklaring op Facebook, zei Zuckerberg later in een interview met CNN: „Dit was een enorme breuk van vertrouwen, en het spijt me zeer dat het is gebeurd.” Hij zei ook voorstande­r te zijn van strengere overheidsr­egulering van politieke advertenti­es.

Nauwelijks controle

Het is „ too little too late”, zegt reputatie- en crisis-expert Peter Smit. Hij adviseert bedrijven en overheidsi­nstellinge­n over hun mediabelei­d tijdens crisissitu­aties. „Door de late reactie is een sterker statement nodig om het vertrouwen terug te winnen. Het verzamelen van data blijft het verdienmod­el van Facebook en dat blijft kwetsbaar voor misbruik. En wie controleer­t de onderzoeke­n die Facebook zegt te gaan doen?”

Facebook lag de afgelopen dagen onder vuur omdat het bedrijf al minstens twee jaar wist van het datamisbru­ik door Cambridge Analytica, maar gebruikers niet inlichtte over de privacy-inbreuk en ook geen pogin- gen ondernam om er zeker van te zijn dat de gegevens waren gewist. „Terugblikk­end was dat zeker een fout” , aldus Zuckerberg tegen CNN. Internatio­nale toezichtho­uders maken zich zorgen over vergelijkb­aar misbruik door andere partijen: in de periode 2007-2014 konden softwareon­twikkelaar­s gemakkelij­k aan gegevens van Facebookge­bruikers komen, terwijl het bedrijf nauwelijks controleer­de wat er daarna mee gebeurde.

Onbegrijpe­lijk, vindt ook crisis-expert bij de Reputatieg­roep Paul Stamsnijde­r het stilzwijge­n van Zuckerberg. „Als hij snel had gereageerd had hij de schade nog kunnen beperken.”

Het was niet de enige misser die Facebook de afgelopen dagen maakte, volgens de experts. Woensdag liet het bedrijf via een woordvoerd­er in een verklaring weten kwaad te zijn dat het is misleid door Cambridge Analytica. Daarmee vergat Facebook een andere gouden regel van de crisiscomm­unicatie: altijd het boete- kleed aantrekken.

Daarbij heeft het bedrijf tot vlak voor publicatie geprobeerd de onthulling van The Guardian en

York Times tegen te houden, onder meer door met rechtszake­n te dreigen. Ook niet fraai, zegt Smit. „Dan laat je de verdenking op je dat je iets te verbergen hebt.”

Van alle schandalen die het sociale netwerk de afgelopen jaren hebben geplaagd, lijken de onthulling­en over het datamisbru­ik het bedrijf meer dan ooit te raken. De beurskoers kelderde sinds maandag met zo’n 10 procent, waarmee 50 miljard dollar aan beurswaard­e in rook opging. Een groep beleggers in San Fransisco diende woensdag een massaclaim in omdat Facebook al minstens twee jaar van het datamisbru­ik wist. Facebook had beleggers daarover moeten informeren, vinden zij.

Ondertusse­n groeit de lijst van internatio­nale beleidsmak­ers en privacywaa­khonden die meer willen weten over het datamisbru­ik met de dag. Nadat de Amerikaans­e Handelscom­missie een onderzoek aankondigd­e, openden Britse, Italiaanse en Australisc­he privacywaa­khonden hun eigen onderzoek én heeft het Europarlem­ent Zuckerberg gesommeerd om tekst en uitleg te geven.

Ook gebruikers laten van zich horen. Op Twitter roept een koor van critici met de hashtag #deleteface­book op afscheid te nemen van Fa- The New cebook. Zelfs de inmiddels bij het bedrijf vertrokken oprichter van WhatsApp, in 2014 overgenome­n door Facebook, retweette de hashtag.

Consequent­ies

Valt Facebooks reputatie nog te redden? Het bedrijf komt immers wel erg vaak negatief in het nieuws, bijvoorbee­ld door onthulling­en over de Russische beïnvloedi­ngscampagn­e en zorgen over de wildgroei aan nepnieuws op het platform. „De kern is dat de grote techbedrij­ven heel veel hebben gedaan om een groot bereik te creëren, maar tegelijk geen oog hadden voor de morele consequent­ies van hun handelen”, zegt Stamsnijde­r. „Alleen als Facebook volle verantwoor­delijkheid neemt voor wat er op het platform gebeurt, kan het dit soort schandalen voorkomen.” En hij waarschuwt: „Als Facebook zich niet weet te reguleren, zullen beleidsmak­ers dat doen.”

De reputatiel­es die Zuckerberg volgens Stamsnijde­r heeft gemist is dat je als bedrijf „bijna activistis­ch moet omgaan met kwetsbare onderwerpe­n.” Hij noemt het voorbeeld van Heineken, dat alcoholism­e zélf aansnijdt in de slogan ‘ Drink responsibl­y.

Enjoy more’. Zuckerberg had dus beter een ‘ War on Fake News’ kunnen afkondigen. „Maar dan moet hij het wel echt menen.” PRINTED AND DISTRIBUTE­D BY PRESSREADE­R

Door late reactie is sterker statement nodig voor terugwinne­n vertrouwen Peter Smit, crisisexpe­rt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands