NRC

Verlies D66 trekt coalitie scheef

Drie van de vier regeringsp­artijen juichen op woensdagav­ond. Maar het verlies van D66 is ook lastig voor de coalitiege­noten.

- Door onze redacteure­n Petra de Koning en Barbara Rijlaarsda­m

In de hippe rooftopbar waar de VVD bijeen is, op een industriet­errein in Den Haag, klinkt gejuich als blijkt dat D66 in Amsterdam bijna gehalveerd is. Van enige compassie voor de coalitiepa­rtner lijkt woensdagav­ond geen sprake te zijn. „Ik kijk toch vooral naar de VVD”, zegt Sander Dekker, minister voor Rechtsbesc­herming. Breed lachend: „Als wij winnen ten koste van een coalitiepa­rtner kan ik daar geen traan om laten.”

Bij het CDA, dat als locatie voor de verkiezing­savond het tl-verlichte partijkant­oor in Den Haag had gekozen, zijn de reacties milder. „Het is altijd sneu als collega’s verliezen”, vindt Mona Keijzer, staatssecr­etaris van Economisch­e Zaken. Bij de ChristenUn­ie is er vooral medeleven. „Alexander Pechtold heeft zijn nek uitgestoke­n voor deze coalitie”, zegt ChristenUn­ie-leider Gert-Jan Segers.

Wie er bij de drie coalitiepa­rtners van D66 wat langer over nadenkt, weet: het verlies van die partij kan het kabinet-Rut- te III stevig onder druk zetten. Vier jaar geleden verloren de coalitiepa­rtijen VVD en PvdA allebei. In het kabinet was toen de stemming: we houden elkaar stevig vast. Nu is er bij de vier partijen één duidelijke verliezer – en daarmee zijn de verhouding­en scheef.

Profilerin­gsdrang

Aan de loyaliteit van D66-leider Pechtold aan het kabinet wordt niet getwijfeld, maar hoe ligt dat bij andere D66’ers? De kans op profilerin­gsdrang groeit.

In het Utrechtse café De Winkel van Sinkel is daar op de uitslagena­vond nog niets van te merken. De D66’ers hebben de opdracht gekregen niet openlijk teleurgest­eld te zijn – daar houden ze zich aan. Pechtolds boodschap van de avond is ook hún verhaal: ze dragen verantwoor­delijkheid, ze zoeken ‘verbinding’ en daar betalen ze nu een prijs voor. Maar ze zien het als een prijsje. Ze zijn, zeggen ze, nog steeds „een zichtbare middenpart­ij”. En nee, ze hebben bij deze verkiezing­en geen „goud” gehaald. „Maar met zilver hebben we ook een plek op het podium”, zegt Pechtold tegen wie het maar wil horen.

Zijn partij voerde een moeizame verkiezing­scampagne. Tot twee keer toe moest een draai worden uitgelegd: eerst was D66 voor het raadgevend referendum, daarna tegen, en bij de Wet op de inlichting­en- en veiligheid­sdiensten was de partij eerst tegen, toen voor.

Volgens Pechtold zelf komt het verlies door het meeregeren en de versplinte­ring in de politiek „waardoor iedereen al wat inlevert”. En mensen zien de mooie dingen nog niet waar het kabinet-Rutte III volgens hem nog mee komt: „De lastenverl­ichting, de investerin­gen in het onderwijs, noem maar op.”

Pechtold en ook andere D66’ers beginnen in Utrecht over hun „geschieden­is”. „Regeren was voor ons steeds halveren”, zegt Tweede Kamerlid Pia Dijkstra. En hoe je het verlies ook ziet, dát is niet gebeurd.”

D66-campagnele­ider en Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma noemt de uitslag „een tikje”. Maar hij was na de uitslagena­vond „vrij vrolijk” naar huis gegaan.”

In De Winkel van Sinkel hebben de D66’ers na de toespraak van Pechtold, om kwart voor elf, geen zin meer om de uit- slagen te volgen op het grote scherm. De discolicht­en gaan aan, de muziek wordt hard gezet. Gedanst wordt er pas na twaalven.

Bitterball­en en bier

Bij het CDA staan paaseitjes, tomaten en komkommerr­eepjes met dipsaus op tafel. Daar worden de uitslagen met veel concentrat­ie gevolgd. De CDA’ers willen vooral weten: blijft hun partij landelijk, na de lokale partijen, wel de grootste? Ze slaken kreten bij uitslagen van andere partijen, als het over het CDA gaat, blijft het stil. In steden als Rotterdam, Utrecht en Enschede verliest het CDA. Maar niet veel. En de uitslagen uit de regio, waar de partij van oudsher goed scoort, komen nog.

Bij de VVD heeft het verlies van het CDA in de steden een ander effect. Daar wordt stevig gedronken, er zijn bitterball­en. En het zelfvertro­uwen groeit – vooral als de eerste uitslag van Den Haag binnenkomt. Bij Omroep West zien ze voor zichzelf een verdubbeli­ng van het aantal zetels, van vier naar acht. In 2014 verloor de VVD drie van de zeven zetels, kiezers

Alexander Pechtold heeft zijn nek uitgestoke­n voor deze coalitie Gert-Jan Segers leider ChristenUn­ie

stapten over naar de Haagse Stadsparti­j en D66.

Als partijleid­er Mark Rutte om kwart over elf het podium opstapt, durft hij zelfs al van een „schitteren­de avond” te spreken: „De VVD bestaat dit jaar zeventig jaar en het ziet ernaar uit, al kan het allemaal nog veranderen, dat wij voor het eerst bij gemeentera­adsverkiez­ingen de grootste partij van Nederland gaan worden.”

En het veranderde nog. Op donderdago­chtend blijkt het CDA toch de grootste partij te blijven. En bijvoorbee­ld in Den Haag valt de VVD-winst tegen – niet van vier naar acht, maar naar zeven. Groep de Mos is met negen zetels de grootste.

„Ontzettend irritant”, zegt Bas Erlings, ‘hoofd strategie’ van de VVD, bij een ontbijt op het Binnenhof met collega-campagnele­iders. Waarom Rutte al zo snel vooruitlie­p op een VVD-overwinnin­g? Erlings: „Het ging ineens zo hard in de steden.”

Bij het CDA moeten ze er op donderdag om lachen. „Wij dachten nog”, zegt CDAcampagn­eleider Nelleke Weltevrede: „Wat weet Rutte dat wij niet weten?”

In beursterme­n noem je dit een kleine correctie Menno Snel staatssecr­etaris Financiën (D66) over het verlies van zijn partij

 ??  ??
 ??  ?? GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak woensdagav­ond de aanhang toe in Amsterdam, waar zijn partij volgens de exitpolls de grootste werd.
GroenLinks-leider Jesse Klaver sprak woensdagav­ond de aanhang toe in Amsterdam, waar zijn partij volgens de exitpolls de grootste werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands