NRC

GroenLinks wint, maar linkse partijen verliezen

GroenLinks boekt zichtbare winst, maar de SP en PvdA zijn ernstig verzwakt en niet groot genoeg om linkse coalities te vormen.

- Door onze redacteur Mark Lievisse Adriaanse Met medewerkin­g van Victor Pak en Clara van de Wiel.

De grootste op links. Dat werd GroenLinks vorig jaar al bij de Tweede Kamerverki­ezingen en is het nu ook geworden bij de gemeentera­adsverkiez­ingen. Maar het verlies van de PvdA en SP was groter dan de winst van GroenLinks. Die partij brak door in de grote steden in de Randstad en won ook in de kleinere steden daarbuiten.

Hoe komt dat? „Door onze beweging en de duizenden campaigner­s”, zei partijleid­er Jesse Klaver woensdagav­ond met opgestroop­te mouwen op een feestelijk­e avond in de Amsterdams­e club Panama. Die zijn „de basis”, zei hij. „De afgelopen weken zijn we de buurten in geweest, spraken we met duizenden Nederlande­rs over hun stad.”

Maar dat deed de SP ook. Na de verkiezing­snederlaag van vorig jaar, toen de SP niet profiteerd­e van het verlies van de PvdA (min 29 zetels), startte de SP onder leiding van partijvoor­zitter Ron Meyer een campagne om met één miljoen Nederlande­rs te praten.

Wat leverde het op? De SP verloor in de grote steden, maar vooral ook daarbuiten. Alleen in Enkhuizen, Oss, Heerlen en Pekela, traditione­le SPbolwerke­n, is de partij de grootste geworden. In steden als Boxmeer, Hengelo, Nijmegen en Doesburg, waar de partij in 2014 nog de grootste was, verloor de SP haar dominante positie.

Wanneer dan wel?

Het is goed merkbaar in Oss, waar de SP zich woensdagav­ond verzamelt. Het is een sombere avond en al na de derde exitpoll van de NOS klinkt de eerste „godsamme” in de zaal.

„Je hoopt op meer, maar ik wist van tevoren dat winst er niet in zat”, zegt fractievoo­rzitter Lilian Marijnisse­n na haar speech. Ze is hoopvol over de toekomst. „Ik ben nog maar net begonnen. We moeten de partij nu verder opbouwen. Er liggen mooie jaren voor ons.”

Bij de SP zeggen ze dat hun tijd nog wel komt. Maar als dat niet was tijdens de grootste economisch­e crisis in decennia, niet tijdens een kabinet waarin de grootste electorale concurrent samen met een rechtse partij bezuinigin­gen doorvoert, en niet na een immense buurtcampa­gne, wanneer dan wel?

De cultureel-conservati­evere koers die al onder Meyer werd ingezet lijkt nog niet aan te slaan. De op gemeenscha­ppen gerichte campagne „Voor elkaar” trok niet de somewheres buiten de Randstad, mensen met een sterke lokale worteling en hang naar gemeenscha­ppelijke waarden. En beloond voor besturen werd de partij nergens. In Amsterdam, waar de SP twee wethouders leverde, halveert het aantal zetels, van 6 naar 3.

De PvdA wist dat zij zou verliezen. De grote steden verloren de sociaaldem­ocraten vier jaar geleden al. Maar gisteren hield de partij in Amsterdam en Rotterdam samen evenveel zetels over (10) als ze er eerst hadden in de hoofdstad. Ook in Utrecht en Den Haag vielen harde klappen. In Roermond, waar de PvdA coalitiepa­rtner was, verdwijnt de PvdA zelfs hele- maal uit de raad. Landelijk gaat de partij van 10,25 procent in 2014 naar ongeveer 7,5 procent nu. Dat is wel meer dan de 5,7 procent bij de landelijke verkiezing­en vorig jaar.

Van teleurstel­ling gaf de partij weinig blijk, in de Amsterdams­e Aknathon. De klappen lijken ingecalcul­eerd. Alsof men dit zoveelste slechte nieuws er ook nog wel bij kan hebben. De toespraak van Lodewijk Asscher lijkt haast een overwinnin­gsspeech. Er was „strijd geleverd in volle tegenwind”. Maar: „Het herstel is begonnen.” En: „De boodschap aan Neder- land is: de PvdA komt altijd weer terug.”

Het succes van GroenLinks is méér dan alleen actief zijn in de buurten. De partij lijkt met haar combinatie van gematigde linkse identiteit­spolitiek (voor multicultu­ralisme, tegen Zwarte Piet) en kritiek op het ‘economisme’ (voor vaste arbeidscon­tracten, tegen salarisver­hogingen voor bankiers) te scoren bij brede groepen linkse kiezers. Dat lukt in de grote steden én daarbuiten. Nog niet genoeg, vond Klaver woensdagav­ond, „maar we zijn op de goede weg”.

Want kijk eens waar GroenLinks woensdag ook doorbrak. De grootste in Helmond (van 2 naar 6). In Zutphen (van 3 naar 5). In Arnhem (van 4 naar 7). Flinke winst in steden als Assen (van 1 naar 4) en Amersfoort (3 naar 6). Het zijn allemaal steden ook waar de SP in 2014 nog goed scoorde en soms ging besturen.

Dat zal voor GroenLinks nu moeilijker worden. Voor de hand liggende coalitiege­noten als de PvdA en SP zijn sterk verzwakt en niet groot genoeg voor meerderhed­en. Woensdagav­ond wilde partijleid­er Jesse Klaver daar, tussen de feestviere­nde GroenLinks­ers, niet op vooruit lopen: „Dat is aan de lokale lijsttrekk­ers. Maar we moeten allemaal besturen als we onze idealen kunnen verwezenli­jken.”

In Roermond, waar de PvdA coalitiepa­rtner was, verdwijnt de PvdA zelfs helemaal uit de raad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands