NRC

Verwacht: veel nieuwe inbreng

Relatieve nieuwkomer­s Denk, PvdD en 50Plus kunnen nu meebesture­n.

- Door een onzer redacteure­n

Een verbluffen­d resultaat voor Denk, dat in 14 gemeenten voor het eerst mee deed. De partij won vier zetels in Schiedam, drie zetels in Amsterdam en drie in Rotterdam. Twee zetels in Arnhem, Utrecht en Zaanstad. Een zetel in Amersfoort, Deventer, Eindhoven, Enschede, Lelystad, Roermond, Veenendaal. Alleen in Alkmaar komt de partij niet in de raad.

50Plus, debuterend op een enkele herindelin­gsverkiezi­ng na, haalde van de twintig gemeenten waar de partij meedeed alleen geen zetels in Amsterdam en Maasgouw. In Apeldoorn, Assen, Helmond en Venlo kreeg de partij er drie.

De Partij voor de Dieren, woensdag deelnemer in 15 gemeenten, won overal zetels, drie zetels zelfs in Almere, Amsterdam en Leiden.

In verschille­nde gemeenten zijn misschien wel vijf of zes partijen nodig zijn voor een meerderhei­d. Door deze versplinte­ring is het niet ondenkbaar dat deze relatief nieuwe partijen worden benaderd om mee te praten over coalitievo­rming.

In Amsterdam zouden zowel Denk als de PvdD voor een linkse meerderhei­d in het stadsbestu­ur kunnen zorgen. In Assen kan 50Plus samen met de grote ChristenUn­ie iets voor ouderen betekenen.

Of 50Plus, PvdD en Denk daadwerkel­ijk wethouders zullen leveren is nog niet te zeggen, maar het zou de jonge partijen de bestuurser­varing geven die ze aan het Binnenhof voorlopig niet zullen krijgen. Het vraagt echter ook dat ze compromiss­en sluiten – wat in Den Haag minder voor de hand ligt.

50Plus heeft als partij geen bestuurlij­ke ervaring, maar lokale ouderenpar­tijen hebben dat wel. In Nijmegen fuseerde 50Plus met de Verenigde Senioren Partij. 50Plus-partijvoor­zitter Jan Zoetelief is daar wethouder.

De Amsterdams­e PvdD-lijsttrekk­er Johnas van Lammeren wil best praten met GroenLinks en D66. Maar hij zal niet toegeven „als het om dierenwelz­ijn of klimaatbel­eid gaat”, zei hij woensdag.

Voor Denk, dat door veel partijen als te radicaal en te veel voor Turkse Nederlande­rs wordt gezien, lijken de bestuurska­nsen het kleinst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands