NRC

Richard heft het glas en kust zijn moeder

- Titia Ketelaar

De lokale Groep de Mos is de grootste partij in Den Haag. De formatie in de versplinte­rde hofstad zal lastig worden.

Er zijn in Den Haag twee verkiezing­savonden en die schetsen goed de lokale verhouding­en.

De ene is in het Haagse stadhuis, in de volksmond het IJspaleis genoemd. Daar hangt een groene gloed over de zaal, staan blokjes kaas, worst en nootjes op borreltafe­ls, en klinkt sfeermuzie­k die af en toe wordt onderbroke­n als burgemeest­er Pauline Krikke met uitslagen komt. Daar zijn na middernach­t alle partijen bijeen.

Op één na. De grote winnaar van de verkiezing­en, Groep de Mos, staat even verderop in een café. Daar wordt hard meegezonge­n op Het is een nacht... Er wordt gedanst en de vloer plakt van het bier. Steeds komen nieuwe mensen binnen. Het is feest.

Geen Haagse bluf

„Feestje”, zegt lijsttrekk­er Richard de Mos zelf. „Want morgen moeten we fris en fruitig aan de slag.” Zijn partij is de grootste geworden, met negen zetels, en mag nu het initiatief nemen om te formeren. Als de uitslag bekend wordt, schalt O o Den Haag door het café. Richard de Mos kust zijn moeder, waarschuwt de nieuwe raadsleden dat ze over enkele uren moeten aantreden voor hun eerste fractiever­gadering, en heft het glas.

De Mos zegt: „Zes jaar geleden werd ik uitgelache­n toen ik voor mezelf begon. Dit was geen Haagse bluf. Mensen waarderen het dat er eindelijk naar ze wordt geluisterd.”

De nummer twee van de partij, Rachid Guernaoui, verzucht: „We hebben een stukje geschieden­is geschreven.” Het is voor het eerst dat een lokale partij de grootste is in de hofstad. Hij zegt: „Richard en ik hebben onze oude partijen verslagen.” Van de zeven zetels voor de PVV, de oude partij van De Mos, blijven er slechts twee over. D66, waarvoor Guernaoui tot vorig jaar raadslid was, is met zes zetels niet langer de grootste partij van Den Haag. Ze moet niet alleen Groep de Mos, maar ook de VVD met zeven zetels voor zich dulden.

Van de huidige vijfpartij­encoalitie wint alleen die partij. Het CDA blijft op drie zetels, de PvdA halveert en komt ook uit op drie, de Haagse Stadsparti­j – de vorige keer de verrassend­e stijger – houdt twee van de vijf zetels over.

Over één ding zijn alle partijen het ’s nachts onmiddelli­jk eens: de formatie zal in Den Haag lastig worden. De top-3 zou nog één zetel nodig hebben om tot een meerderhei­d van 23 te komen. Maar dan moet D66 wel ‘ja’ zeggen tegen Groep de Mos.

En juist bij die partij was ’s nachts de ontzetting over de winst van De Mos het grootst. Wethouder Tom de Bruijn noemde die zelfs „zorgelijk”. Partijleid­er Robert van Asten zei: „De hamvraag is: wat wil Groep de Mos? Ze hebben het Klimaatpac­t niet onderteken­d. Ze hebben het Roze Akkoord niet onderschre­ven. Ze laten de auto voorgaan. Dat is kortetermi­jndenken. Ik ben héél benieuwd naar hun ideeën voor de toekomst.”

Klimaatpac­t

Ook GroenLinks-leider Arjen Kapteijns, die zijn partij van twee naar vijf zetels zag stijgen, zegt dat het Klimaatpac­t „een heel belangrijk uitgangspu­nt” is.

De VVD wil vooral „een heel stabiel college”, zegt partijleid­er Boudewijn Revis. De rekensom laat zien dat het ingewikkel­d wordt als D66 niet mee wil doen: na de top-4 komen twee partijen met drie zetels, drie met twee zetels en maar liefst zes met slechts één zetel. Daarmee zou Den Haag weer op een vijfpartij­encollege afstevenen. De huidige constellat­ie zou werken. Zou, als de vijf niet allemaal zouden vinden dat de rek eruit is.

De Mos zelf belooft „een handreikin­g” te doen naar alle partijen. „Wij sluiten niemand uit. We willen met iedereen samenwerke­n die Den Haag beter kan maken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands