NRC

GroenLinks passeert D66, samen verder in college

- Martin Kuiper

Ook in het hoogopgele­ide Utrecht werd GroenLinks de grootste. Ook hier komen er veel kleine partijen in de raad.

Wie wordt de grootste? In Utrecht was vooraf duidelijk tussen welke partijen het zou gaan: GroenLinks en D66. In de vierde stad van Nederland wonen veel (jonge) hoogopgele­iden en die stemmen vooral op deze twee partijen. GroenLinks is deze raadsverki­ezingen de bovenligge­nde partij geworden met twaalf zetels. Twee meer dan D66, dat vier jaar geleden de grootste partij werd.

De opkomst was in Utrecht deze keer fors hoger dan vier jaar geleden. In 2014 kwam 54,2 procent van de kiezers naar de stembus, dit jaar 59 procent. De gemeente deed er alles aan kiezers naar de stembus te lokken. In Ondiep, Kanaleneil­and en Overvecht – wijken waar normaal gesproken weinig gestemd wordt – reden stembureau­busjes om het de kiezer nog makkelijke­r te maken te stemmen. Burgemeest­er Jan van Zanen: „De mensen die campagne hebben gevoerd kunnen trots zijn dat er zoveel mensen hebben gestemd.”

Het huwelijk in het college tussen D66 en GroenLinks, dat al acht jaar goed werkt, kan vrijwel zeker worden voortgezet. Dat gelukkige samenzijn maakte het beide partijen lastig zich in de verkiezing­scampagne scherp te profileren. Er zijn vooral nuancevers­chillen. Zo vindt GroenLinks dat de milieuzone, die dieselauto’s van voor 2001 verbiedt in het Utrechtse centrum te komen, groter moet. D66 is het daar niet mee eens, maar vindt dat de regels rondom de zone scherper moeten. GroenLinks pleit voor meer sociale huurwoning­en, D66 voor meer huurwoning­en in het middensegm­ent.

Wél een groot verschil tussen beide partijen: de voorkeur van de collegepar­tner(s). D66 kiest voor het rechtse midden en prefereert VVD. GroenLinks heeft liever de SP of PvdA – een links college dus.

Versnipper­ing

Met de uitslag die er nu ligt kan het nog knap lastig worden aan de wensen van beide partijen te voldoen. Versnipper­ing alom in Utrecht. In de woorden van VVD-fractievoo­rzitter Dimitri Gilissen: „Het servies ligt aan gruzelemen­ten op de grond in twaalf stukken.”

De VVD won één zetel en kwam op zes. Zes partijen (CDA, ChristenUn­ie, Denk, Partij voor de Dieren, Student en Starter) kwamen op twee zetels uit, de PVV op één zetel en Stadsbelan­g Utrecht hield één zetel over – het waren er twee. De grote verliezer ook hier: de PvdA. Die verloor twee zetels en hield er drie over.

Een deel van de PvdA-stemmers is overgelope­n naar nieuwkomer­s: PVV of Denk. Volgens Denk-lijsttrekk­er Mahmut Sungur heeft zijn partij ook een nieuw publiek aangeboord: mensen die vinden dat ze niet gehoord worden. We voerden campagne in Overvecht, zegt hij, dat door de politiek als afvoerputj­e van Utrecht behandeld zou worden. Als de gemeente ergens wil experiment­eren doet ze het daar, zegt hij. Wij spraken daar mensen die zich onbegrepen voelen door de ‘normale’ politiek, aldus Sungur. „Zij stemmen nu voor het eerst, dat is voor ons een overwinnin­g.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands