NRC

SP en D66 verliezen na ruzies in college

- Patricia Veldhuis

Even na middernach­t staat de ‘Bokito van Arnhem’ wat aangeslage­n in het stadhuis terwijl de huisband van ambtenaren vrolijke covers speelt. SP-wethouder Gerrie Elfrink, die zijn bijnaam dankt aan het soms wat bruuske optreden in het college, is erg teleurgest­eld. De SP kreeg hier de zwaarste klap: van acht naar drie zetels – nadat 90 procent van de stemmen is geteld. „Het is balen. Vooral omdat we niet alleen in Arnhem hebben verloren, maar in het hele land.”

Coalitiege­noot D66 ging van acht naar zes, maar lijsttrekk­er Sabine Andeweg blijft lachen: „Ook met minder zetels kunnen we onze standpunte­n uitdragen en het verschil maken.”

Het verlies lijkt een afrekening met de twee partijen die bij de vorige verkiezing­en de grootste werden en in een coalitie kwamen. Dit leverde vuurwerk op: twee coalities sneuvelden, vier wethouders gingen weg.

Elfrink was eerder nog optimistis­ch: „Het is een feestdag!” Een afrekening? Integendee­l: „Ik hoor juist van veel mensen dat ze klaar zijn met het Gerrie-bashen”, zei hij in de thuisbasis van de partij in volksbuurt Geitenkamp. „We hebben veel goede dingen gedaan voor de stad. Als we niets hadden gedaan, was het hier een puinhoop. Daar hoor je nooit wat over.”

Grote winnaar ook hier GroenLinks. Voor de eerste uitslagen binnenkome­n, zit de stemming er lekker in. In het ‘campagneho­nk’ in de binnenstad staan de flessen bier op tafel en klinkt luid gejuich bij binnenkoms­t van lijsttrekk­er Cathelijne Bouwkamp. Die straalt en hoopt op zes zetels. „Of dit lukt? Geen idee. Kiezers zijn op drift.”

Als de partij met zeven zetels in een klap de grootste is, kan zij het nauwelijks geloven. „Heel bijzonder dat we in een niet-studentens­tad de grootste zijn. Ik ben zó trots op mijn stad.” Verklaring? „Dat we onze rug recht hebben gehouden”, denkt ze.

GroenLinks stapte in 2016 uit het college, na ruzie over een bouwprojec­t aan de Rijn. „Dat gaf ons veel krediet. We zijn een partij die niet altijd kiest voor de macht. We staan voor onze principes.” En nu? „Nadenken, overleggen met het landelijke partijbest­uur, dan aan de slag. Belangrijk­ste is dat we een stabiel college vormen na de roerige jaren. Iedereen mag komen praten.” Iedereen, behalve de PVV. „Die zijn uitgeslote­n als coalitiepa­rtner. Met partijen die discrimine­ren kunnen we niet samenwerke­n.”

Gerrie Elfrink droomde eerder op de avond van een coalitie „op links” met GroenLinks en de PvdA. Bouwkamp, sceptisch: „Dat twitterde Gerrie. Maar hij heeft er met mij nooit over gepraat. Daar begint het wel mee.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands