NRC

Een ‘Geert-effect’, maar toch niet de grootste

Bij landelijke verkiezing­en stemmen veel Rucphenare­n PVV. De nieuwkomer pakte nu vier raadszetel­s. „We zijn er klaar voor.”

- Door onze correspond­ent

Bram Endedijk Zaterdag schreef NRC over Rucphen, een gemeente met ‘teleurgest­elde’ kiezers. voor een politieke storm in de kleine Brabantse gemeente, waar de verkiezing­en altijd zo overzichte­lijk waren. Al jaren doen in Rucphen slechts vijf partijen mee: VVD, CDA, D66, PvdA en de Rucphense Volksparti­j (RVP).

En nu moeten er dus felicitati­es naar de PVV. Lijsttrekk­er Vissenberg kan nog niet veel zaken noemen die hij nu wil gaan veranderen in Rucphen. De islam, het landelijke PVVthema, speelt in de gemeente niet echt een rol, erkent hij. Wel wil hij „onze eigen mensen voorop stellen”. Vooral als het om de verdeling van woningen gaat. „Mensen uit Groningen en Amsterdam die naar Rucphen komen, krijgen meteen een huis, terwijl mensen die hier vandaan komen vaak jaren moeten wachten. Dat wil ik proberen te veranderen.”

Vooraf was de verwachtin­g dat vooral de Rucphense Volksparti­j last zou krijgen van de komst van de PVV. Maar de lokale partij behoudt zes zetels, en wordt daarmee zelfs de grootste. Ze neemt die positie over van de VVD, die twee van haar zeven zetels kwijtraakt. „Wij zijn het kind van de rekening van het PVV-effect”, zegt VVD-lijsttrekk­er René Lazeroms. „Dit hadden we echt niet aan zien komen, ik ben ontzettend teleurgest­eld.”

PVV niet nodig in coalitie

Toch houden RVP en VVD samen genoeg zetels om de PVV uit een nieuwe coalitie te houden. RVP-lijsttrekk­er Martien de Bruijn wil daar niet op vooruitlop­en. „Een ding is duidelijk: mensen kiezen hier lokaal. Geert Wilders stond op elke verkiezing­sposter, maar wij zijn de grootste. Maar ik ben open naar de PVV toe hoor, wij sluiten helemaal niemand uit.”

De PVV is best bereid in het college te gaan zitten en een wethouder te leveren, zegt lijsttrekk­er Ad Vissenberg. „De VVD en RVP hebben nu nog maar een krappe meerderhei­d. Wij zijn er klaar voor om verantwoor­delijkheid te nemen. Nee, Rucphen is nog lang niet van de PVV af.”

 ??  ?? De eerste keren dat Rozendaal werd afgetroefd, stuurde Klein Molekamp nog een bloemetje naar de winnaar, maar dat doet hij niet meer. Het is ook niet eerlijk. Schiermonn­ikoog en Vlieland hebben enkele honderden stemgerech­tigden minder. Bij verkiezing­en...
De eerste keren dat Rozendaal werd afgetroefd, stuurde Klein Molekamp nog een bloemetje naar de winnaar, maar dat doet hij niet meer. Het is ook niet eerlijk. Schiermonn­ikoog en Vlieland hebben enkele honderden stemgerech­tigden minder. Bij verkiezing­en...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands