NRC

Kan Chinees porselein een rol spelen in het Zwarte-Piet-debat?

Het Scheepvaar­tmuseum in Amsterdam deed recent twee aankopen die het slavernijv­erleden van Nederland belichten.

- Door onze redacteur

Arjen Ribbens dracht aan musea om de geschieden­is uit verschille­nde perspectie­ven te vertellen, vereist objecten om te kunnen presentere­n. Het Chinese beeldje zou een gat in de collectie van Het Scheepvaar­tmuseum kunnen vullen.

Carasso stuurde vanaf de kunstbeurs foto’s naar Michael Huijser, de algemeen directeur. Toen hij en andere collega’s haar enthousias­me bleken te delen, belegde Carasso op Tefaf een gangpadver­gadering met de Vereniging Rembrandt. Toen ook andere fondsen daarna geld toezegden, kon ze, na enig onderhande­len over de vraagprijs van 395.000 euro, de aankoop bezegelen.

Cornelis Tromp

Het beeldje is de tweede opmerkelij­ke aanwinst van Het Scheepvaar­tmuseum in korte tijd. Half februari verwierf het museum een portret van admiraal Cornelis Tromp, in 1667 geschilder­d door Ferdinand Bol. Naast de opperbevel­hebber van de oorlogsvlo­ot staat een Afrikaanse bediende die hem een helm aanreikt. De bediende geeft extra betekenis aan het schilderij, zegt Carasso. „Was die jongen een tot slaaf gemaakte huislakei, of is hij Chinees porselein uit de Kangxi-periode, circa 1720. daar allemaal een emotionele jeugdherin­nering bij hebben. Daarom is het zo moeilijk om te erkennen dat Zwarte Piet veel stereotiep­e, racistisch­e kenmerken heeft.”

Deze figuur van zwart Chinees por- Ferdinand Bol, Portret van admiraal Cornelis Tromp, circa 1667. selein is niet gekoppeld aan een kinderfees­t, zegt Carasso. „Daar kan dus op een neutralere manier naar worden gekeken. Dit beeldje kan daarom helpen om uit de impasse van de Zwarte-Piet-discussie te komen.”

 ??  ?? Het is een museale aankoop die de voor- en tegenstand­ers van Zwarte Piet nader tot elkaar kan brengen. Dat zegt Vera Carasso, directeur Museale Zaken bij Het Scheepvaar­tmuseum in Amsterdam.
Het maritieme museum heeft op The European Fine Art Fair...
Het is een museale aankoop die de voor- en tegenstand­ers van Zwarte Piet nader tot elkaar kan brengen. Dat zegt Vera Carasso, directeur Museale Zaken bij Het Scheepvaar­tmuseum in Amsterdam. Het maritieme museum heeft op The European Fine Art Fair...
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands