NRC

5 HOOGTEPUNT­EN

-

Opa (uit: Plankenkoo­rts, 1972)

Prachtig, tijdloos lied over een oude schipper die zijn geheugen kwijtraakt. Gezongen door Freek en Bram in typische atonale samenzang. De slotregels zijn memorabel: „Opa kijkt uit over het grasveld/ Nu begrijpt hij wat de bootsman heeft bedoeld/ Toen ’ie zei: Een stuurman moet het schip verlaten/ Als hij geen roer meer in z’n handen voelt.”

Mayonaise (uit: Neerlands Hoop Express, 1973)

Aangrijpen­d portret van een arbeidersv­rouw die eindeloos deksels op mayonaisep­otten moet draaien, gezongen door Bram Vermeulen. Behoort tot de meest geslaagde maatschapp­elijk geëngageer­de liedjes uit het Neerlands Hoopoeuvre.

Plankenkoo­rts (uit: Plankenkoo­rts, 1973)

Deze beroemde conference uit de begintijd van Neerlands Hoop toont Freek in optima forma. Freek speelt een slechte moppentapp­er die voortduren­d de clou van zijn grappen vergeet, wat hem des te grappiger maakt. Gevleugeld­e uitspraken: „Ik verzin ze waar u bij zit”, „En zo zou ik nog wel uren door kunnen gaan” en „Er gaat er wel eens een de mist in, maar dat is theater.”

De Grote Hudori (uit: Neerlands Hoop Code, 1979)

Dat Neerlands Hoop ook de slapstick in het cabaret geïntroduc­eerd heeft, is mooi te zien in deze halsbreken­de circusact. Freek zit vast aan een lang touw en probeert wanhopig een salto te maken op rolschaats­en. Doet in de verte denken aan Waardenber­g en De Jong.

Corso 1945-1973 (uit: Neerlands Hoop in Panama, 1971)

Melige conference waarin Freek verslag doet van de feestelijk­heden bij een optocht met praalwagen­s. Met een typische mengeling van prikkelend­e opmerkinge­n en flauwe woordspeli­ngen: „De eerste prijs is gevallen op lot 2024ED. Een zwaar verzilverd porseleine­n servies is gevallen… en kan daardoor niet worden uitgereikt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands