NRC

Liefde en waanzin in verf gevangen

- Door onze redacteur Nynke van Verschuer

e meest ontroerend­e moedervlek in de kunstgesch­iedenis: die op de wang van Girl in a Striped Nightshirt (1985) van Lucian Freud. Hij is iets te groot en iets te dik, niet helemaal regelmatig en wekt de suggestie dat er wat donzige haartjes uit groeien. Freud werkte twee jaar aan het portret van het meisje dat nu het uithangbor­d is voor de tentoonste­lling All Too Human. Bacon, Freud and a Century of Painting Life in Tate Britain.

Het thema van All Too Human kun je omschrijve­n als ‘menselijke materie gevat in verf’. De tentoonste­lling richt zich op twee van de belangrijk­ste Engelse schilders van de vorige eeuw, Lucian Freud (19222011) en Francis Bacon (1909-1992), en vier andere met wie zij samen de School of London vormen: Frank Auerbach, Leon Kossoff, Michael Andrews en R.B. Kitaj. Zij waren collega’s in het naoorlogse Londen, vrienden ook, en hoewel ze onafhankel­ijk van elkaar werkten en hun eigen stijl en thema’s hadden, wilden ze allemaal zo dicht mogelijk op het leven zitten, of zich dat nu uitte in een portret of een schets van een doodgewone straathoek.

De eerste twee zalen van de tentoonste­lling zijn thematisch het sterkst. The Butcher Stall (1919) van Chaïm Soutine, een vrouw met een schort omringd door vier karkassen in een bloedrood ingekleurd­e winkel, hangt vlak naast Nuit d’Été (1906) van Walter Sickert, een vrouw met gespreide benen op een bed.

Vlees, rauw en koud, warm en zacht.

Nietzsche

Een sprong in de tijd, twee wereldoorl­ogen verder. In Study after Velázquez (1950) van Francis Bacon: een man op een stoel, met opengesper­de mond en, het enige wat altijd gaaf is bij Bacon, een rij unheimlich regelmatig­e witte tanden. Daarvoor staat een beeld van van Giacometti, Woman of Venice IX (1956), een bronzen vrouwfiguu­r, gestript van iedere vorm of vreugde.

De titel van de tentoonste­lling, Al te menselijk, refereert natuurlijk aan de bekende uitspraak van Nietzsche en hoe hij beleving boven het transcende­nte stelde, een verschuivi­ng die behalve in de filosofie ook in de kunst plaatsvond in de tweede helft van de negentiend­e eeuw. Giacometti en Bacon waren twee wereldoorl­ogen later nog net iets meer doordronge­n van dat ‘al te menselijke’ dat alle goede bedoelinge­n tart. De naakte waanzin bij Bacon en de totale soberheid van Giacometti maken dat bijna tastbaar.

Bij Lucian Freud is het zijn koele chirurgisc­he blik die tegelijker­tijd confrontee­rt en troost. Die twee kanten komen misschien het best tot uiting in Two women (1992), twee vrouwen die Freud teder, bloot, kwetsbaar afbeeldde op een bed. Een bed dat met enkel een laken dan weer sterk doet denken aan een snijtafel.

Ook in The Big Man toont Freud zich zowel nietsontzi­end als vol mededogen. Het is een portret van een iets te dikke zakenman in een pak dat nogal karakteris­tiek spant bij het kruis. De rode vlekken in zijn gezicht verraden een bovenmatig­e alcoholcon­sumptie, net als zijn waterige ogen, maar zijn uitdrukkin­g is die van een man die wordt geteisterd door twijfel.

Ruis

In de tentoonste­lling is dus ook aandacht voor Londense tijdgenote­n. Een zaal is gewijd aan de stadse taferelen van Leon Kossoff en Frank Auerbach. Die doen afstandeli­jk aan na het geweld van Bacon en Freud en hun inspirator­en Giacometti, Sickert en Soutine. Ook is er een zaal met werken van F.N. Souza, maar zijn figuren vallen uit de toon door de bijbelse thema’s en hun geometrisc­he vormen.

Iets vergelijkb­aars geldt voor werken van William Coldstream en Euan Uglow: zij maakten wiskundige studies van het menselijk lichaam, zozeer dat in hun werken maatstreep­jes te herkennen zijn die doen denken aan een liniaal van kin naar borst naar navel.

Dat alles zorgt voor te veel ruis in de tentoonste­lling. Dat neemt niet weg dat All Too Human grote indruk maakt, dankzij vooral Bacons getormente­erde mensen en dieren en Freuds intieme portretten. Tot de mooiste behoren die van zijn vriend Frank Auerbach en die van zijn moeder, beiden gegroefd en getekend maar door de penseelstr­eken van Freud geliefkoos­d. Of David and Eli: een naakte man met een hond op een bed. De man is niet zo heel jong meer, het vel wat slap. De hond ligt slapend aan zijn zij. Naast het bed een halfverdor­de kamerplant. Liefde op leeftijd.

MENSENSCHI­LDERS

Op ‘All too human’ zijn Freud en Bacon de sterren van een tentoonste­lling in Tate Britain die iets te veel wil laten zien. Portrait Celia Paul, Painter and Model (2012) Lucian Freud, Girl With a White Dog (1950-’1)

 ??  ??
 ??  ?? Francis Bacon, (1962)
Francis Bacon, (1962)
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands