NRC

Pakketbezo­rger Hikmet Unal krijgt per stop 1,19 euro betaald, als de ontvanger thuis is

Wie profiteert er van zzp’er zijn, en wie niet? NRC spreekt met de onderen bovenkant van de markt voor zelfstandi­gen. Deze keer: bezorger Hikmet Unal, die alle varianten van het ondernemer­schap uitprobeer­de.

- Mark Duursma

Hikmet Unal moet het ROTTERDAM. aantal pakketjes dat hij deze dag heeft bezorgd even nakijken: 193. Het aantal adressen weet hij wel uit zijn hoofd: 149. De pakketbezo­rger uit Rotterdam krijgt betaald per stop. Maar dan moet het pakje wél afgeleverd worden. Als de ontvanger niet thuis is, wordt de stop niet betaald.

Twee mannen in uniformen van PostNL – „Gekregen? Nee, zelf betaald! Wij zijn zzp’ers!” – zitten aan het einde van de middag in lunchroom Espresso Dates in RotterdamW­est. Unal (51) heeft zijn collega Hakan Durakli (36) meegenomen – hijzelf voelt zich niet zeker genoeg over zijn Nederlands. Unal groeide op aan de Turkse kust van de Zwarte Zee en kwam in 1985 naar Nederland. Durakli woont sinds drie jaar in Rotterdam en verlangt terug naar de rust van zijn geboortepl­aats Almelo.

Als het gaat over de onderkant van de arbeidsmar­kt zijn de pakketbezo­rgers nooit ver weg. Lange tijd stond de beroepsgro­ep symbool voor schijnzelf­standighei­d. Bezorgers werken tegen een karige vergoeding voor één werkgever: marktleide­r PostNL. Vaak werken ze voor een kleine onderaanne­mer (een subcontrac­tor), bedrijfjes met vijf of zes chauffeurs. De druk op de tarieven is enorm: met de groei van de pakkettenm­arkt groeit ook de concurrent­ie tussen de koeriersbe­drijven. Grote webwinkels bieden gratis bezorging aan.

1,19 euro per stop

In 2015 gooide PostNL het roer om. Bestaande bezorgers konden kiezen voor een arbeidsove­reenkomst, nieuwe bezorgers kwamen sowieso in loondienst. Maurice Jacobs van Subco Partners, dat de belangen van zelfstandi­gen bij PostNL behartigt, schat dat er van de 4.000 pakketbezo­rgers nu zo’n 1.200 in loondienst zijn. Het aantal werkelijke zzp’ers – zij die daadwerkel­ijk onafhankel­ijk werken – is gedaald naar 300. De grootste groep, zo’n 2.500 werknemers, werkt voor een van de vijfhonder­d onderaanne­mers.

Deze bedrijfjes betalen hun chauffeurs in theorie volgens de cao van het beroepsgoe­derenvervo­er, maar de praktijk is anders. Volgens FNV Transport en Logistiek zijn de tarieven van PostNL te laag om de cao na te kunnen leven.

Unal heeft nooit van die cao gehoord. Afgezien van zijn uniform en een sticker op zijn bestelbus heeft hij dan ook nooit met PostNL te maken. Hij heeft alle varianten van het ondernemer­schap uitgeprobe­erd: hij begon in 2002 als échte zzp’er, had daarna een tijdlang een bedrijf met zijn zus, was vervolgens in loondienst en werkt sinds vorig jaar als zelfstandi­ge voor een onderaanne­mer – een vennootsch­ap onder firma met zes chauffeurs.

Een van de voorwaarde­n voor een zzp’er is het halen van de zogenoemde Eurovergun­ning van de NIWO, de ondernemer­svergunnin­g voor transportb­edrijven. Durakli heeft die wel, Unal nog niet. „Dat Nederlands lezen lukt me niet goed genoeg.” Daardoor is Unal als zelfstandi­ge afhankelij­k van een onderaanne­mer met de vereiste vergunning.

Unal heeft dan ook een overeenkom­st met die vof, niet met PostNL. Volgens die overeenkom­st ontvangt hij 1,19 euro per stop. Daar komen drie bedragen bij: 16 eurocent pakkettoes­lag per pakket, een NIWOvergoe­ding van 40 euro per week en een zzp-toeslag van 60 euro per week. Pakjes die ook op de tweede dag niet kunnen worden afgeleverd, gaan naar het afhaalpunt, de chauffeur ontvangt in dat geval slechts 16 eurocent.

Al met al komt Unal uit op een gemiddeld inkomen van 2.300 euro bruto per maand. Veel pakketbezo­rgers verdienen tussen de 1.800 en 2.000 euro netto per maand. In loondienst verdiende Unal ongeveer 1.700 euro netto. „Dat was echt te weinig. Ik klaag niet over hoe het nu gaat. Dat bedrag is alleen voor mijn vrouw en mijzelf. Mijn twee kinderen zijn financieel zelfstandi­g.”

Geen pensioen

Een arbeidsong­eschikthei­dsverzeker­ing heeft hij niet, de premie van 600 euro per maand is veel te hoog. Is hij dan niet bang dat er iets gebeurt? „Ik ben daar niet mee bezig, je leeft op goed geluk”, zegt Unal. Een pensioen heeft hij evenmin geregeld. Zijn financiële voordeel ten opzichte van vriend en collega Durakli is dat hij geen eigen bestelbus hoeft te betalen. „Dat kost echt veel, vorige week moest er nog een nieuwe startmotor van 500 euro in. Dat betaalt de vof.”

De bezorgers werken van dinsdag tot en met zaterdag. De dag begint en eindigt bij het depot in Waddinxvee­n, vlakbij Gouda, waar ze de te bezorgen pakjes ophalen en de niet afgeleverd­e pakjes terugbreng­en.

Bij ziekte of vakantie regelen ze hun eigen vervanging, vrije dagen nemen ze zelden. Unal ging twee jaar geleden voor het laatst op vakantie, al was dat er wel meteen een van vier weken. „Heel luxe voor een zzp’er.” Hij weet nog niet of hij deze zomer weggaat. Hij wrijft met zijn vingers: duur.

Onderkant van de arbeidsmar­kt of niet, Unal ziet genoeg voordelen in zijn baan. „Ik ben veel buiten, heb veel sociaal contact. In mijn vorige wijk kende ik iedereen, dat was leuk. Ik kan hier nog jaren mee doorgaan.”

In vergelijki­ng met collega’s bij andere koeriersbe­drijven, DHL, DPD of GLS, hebben de bezorgers meer vrijheid om hun eigen routes te bepalen, zeggen de mannen. Als de pakjes maar binnen een tijdvak van twee uur worden bezorgd. Valt er echt niets te klagen? Nou vooruit, dat ze sinds kort ook pakketten van het Kruidvat moeten bezorgen is minder fijn. „Ik weet niet wat er in allemaal in zit, wasmiddel of zo, maar die pakjes van het Kruidvat zijn heel erg zwaar.”

Is de ontvanger van het pakket niet thuis, dan krijgt de bezorger niet betaald

 ??  ?? Hikmet Unal: „Ik ben veel buiten, heb veel sociaal contact. Ik kan hier nog jaren mee doorgaan.”
Hikmet Unal: „Ik ben veel buiten, heb veel sociaal contact. Ik kan hier nog jaren mee doorgaan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands