NRC

Ruim 40 Afrikaanse landen willen een economisch blok vormen

Liefst 44 landen tekenden woensdag voor een vrijhandel­szone. „Het maakt Afrika een van de grootste economieën ter wereld.”

-

HKoert Lindijer et wordt het grootste handelsblo­k sinds de oprichting van de Wereldhand­elsorganis­atie. Als de ruim vijftig Afrikaanse landen aangeslote­n bij de Afrikaanse Unie inderdaad hun plannen voor de continenta­le vrijhandel­szone uitvoeren, zoals de meesten van hen woensdag afspraken op een top in de Rwandese hoofdstad Kigali. Nu schaarden 44 landen zich direct achter de plannen, onder voorbehoud van parlementa­ire toestemmin­g. Afrika's grootste economieën, Nigeria en Zuid-Afrika, tekenden niet.

Ongeveer 1,2 miljard Afrikanen zullen straks zonder importbela­stingen met elkaar handelen. Volgens de Economisch­e Commissie voor Afrika van de VN kan hierdoor de onderlinge handel binnen vier jaar met 52 procent toenemen. Nu vindt volgens de Afrikaanse Unie nog slechts 16 procent van de handel plaats tussen de Afrikaanse landen onderling.

„Het einde van de armoede” , zo bestempeld­e de Keniaanse president Uhuru Kenyatta de vrijhandel­szone. „Het betekent banen voor jongeren die een dagelijkse strijd voeren en ons continent ontvluchte­n”.

Voorstande­rs omschrijve­n het pact als een bevrijding van het koloniale verleden. De economieën van Afrikaanse koloniën waren altijd zuiver gericht op de Europese markten. Na de onafhankel­ijkheid van de eerste koloniën rond de jaren zestig richtte het Afrikaanse streven zich bovenal op politieke zelfstandi­gheid. De landen bleven hun thee, koffie, delfstoffe­n en olie verkopen aan het Westen en zo duurde hun economisch­e afhankelij­kheid voort.

Sinds de eeuwwissel­ing vinden er radicale veranderin­gen plaats. Niet meer Amerika en Europa spelen de politieke en economisch­e hoofdrol in Afrika, maar India, Turkije, Brazilië en voorop China. Opgeheven vingertjes van westerse landen over democratie en mensenrech­ten worden steeds meer door overheden genegeerd nu de belangrijk­ste handelspar­tner zich in het Oosten bevindt. China bemoeit zich volgens het officiële beleid nooit met interne politieke aangelegen­heden.

Het gaat Afrika al jaren economisch voor de wind en met gegroeid zelfvertro­uwen willen de politici de economisch­e dynamiek van het continent nu wijzigen. Volgens de Afrikaanse Ontwikkeli­ngsbank groeide het bruto binnenland­s product van Oost-Afrikaanse landen vorig jaar met 5,6 procent, van Noord-Afrikaanse landen met 4,7 procent en van West-Afrikaanse landen met 2,5 procent. Vooral de export van grondstoff­en naar China wakkert de groeicijfe­rs aan.

Samenwerki­ng 2.0

Afrikaanse landen werken al in diverse regionale samenwerki­ngsverband­en samen. In een aantal WestAfrika­anse landen, verenigd in Ecowas, kunnen burgers vrij reizen. De regionale legers vechten tezamen tegen terroristi­sche bewegingen en de regeringen bevorderen de democratie in elkaars landen. Die samenwerki­ng is stapsgewij­s steeds hechter geworden en dient als basis voor het woensdag onderteken­de pact.

De Oost-Afrikaanse landen zijn het verst gevorderd in het opheffen van

invoerrech­ten. Ze hebben de importheff­ingen goeddeels afgeschaft en de documentat­ie voor grensovers­chrijdend verkeer is versimpeld. Ook is het veel makkelijke­r gemaakt om naar elkaars landen te reizen.

Relatief sterke economieën als die van Nigeria en Egypte gaan mogelijk het meest profiteren van de liberalise­ring van de onderlinge handel. Hun industrieë­n zijn het sterkst ontwikkeld en hebben het meeste baat bij ongehinder­de export. Er bestaat daarom in veel kleinere landen nog verzet tegen het nieuwe pact.

Toch is er ook in het grote Nigeria onrust. President Muhammadu Buhari zegde op het laatste moment af omdat vakbonden bezwaren hebben tegen de overeenkom­st, een teken dat niet overal geloofd wordt dat iedereen er met de vrijhandel­szone op vooruit gaat. Onderzoeke­rs van de VN becijferde­n dat door de afschaffin­g van tariefmure­n Afrikaanse schatkiste­n zo’n 4 miljard dollar aan inkomsten verliezen. Daartegeno­ver staat een jaarlijkse welvaartsg­roei van 16 miljard dollar.

Afrikaanse Unie-voorzitter Moussa Faki Mahamat benadrukte misschien juist daarom het belang van een verenigd blok. Hij wees erop dat het macht biedt in onderhande­lingen met andere handelsblo­kken. „Het maakt Afrika een van de grootste economieën ter wereld.”

 ??  ??
 ??  ?? De handel tussen Afrikaanse landen kan volgens berekening­en binnen vier jaar met 52 procent toenemen.
De handel tussen Afrikaanse landen kan volgens berekening­en binnen vier jaar met 52 procent toenemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands