NRC

Rechter over huizensite Funda: wel een monopolie, maar geen misbruik

-

Huizensite Funda maakt geen misbruik van haar machtsposi­tie om makelaars die niet bij makelaarsv­ereniging NVM zijn aangeslote­n te benadelen. Dat heeft de rechtbank van Amsterdam besloten in een rechtszaak die de brancheorg­anisatie van makelaars en taxateurs VBO had aangespann­en.

De zaak sleept al jaren voort. Funda, opgericht door de NVM, biedt sinds 2008 naast NVM-huizen ook woningen aan van VBOmakelaa­rs en van VastgoedPr­o. Het viel VBO op dat in de zoekresult­aten op Funda de huizen van NVMmakelaa­rs steevast bovenaan ein- digden. VastgoedPr­o en VBO betalen ook tot ruim zes keer meer voor een plaatsing van een huizenadve­rtentie. Dat verschil kan per huis oplopen tot vijf tientjes. Daarnaast krijg je als consument van de NVMleden op Funda een heel uitgebreid­e pagina te zien waarop ze zich profileren, bij concurrent­en gebeurt dat niet.

Kortom, Funda trekt NVM-makelaars voor en dat is oneerlijk, zo betoogde VBO in de rechtszaak. De huizensite heeft praktisch een monopoliep­ositie verworven als het gaat om de publicatie van huizenaanb­od in Nederland. Funda bracht daar tegenin dat het logisch was dat aandeelhou­der NVM „wat extraatjes” krijgt. Maar toen de Auto- riteit Consument & Markt (ACM) in 2016 ook vond dat alle makelaars gelijke toegang zouden moeten krijgen tot de site, plaatste de huizensite het NVM-aanbod niet langer automatisc­h bovenin.

Volgens de rechter heeft Funda weliswaar een monopolie, maar vloeit daaruit niet automatisc­h voort dat de andere makelaars een slechtere concurrent­iepositie hebben op de woningmark­t. Volgens de rechtbank staat Funda op zich in haar recht om handelspar­tners ongelijk te behandelen. Die „discrimina­tie” is vervolgens niet meteen in strijd met de mededingin­g.

VBO, dat de proceskost­en moet betalen, beraadt zich nog of het in beroep gaat tegen het vonnis.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands