NRC

Nieuwe Fed-baas verhoogt rente

- „We voeren hier bij de Fed geen handelsbel­eid”, zei de nieuwe voorzitter van de Amerikaans­e Federal Reserve, Jay Powell. Mark Beunderman

Jay Powell benadrukt continuïte­it met voorganger Yellen, maar het economisch­e beleid van Trump zorgt ook voor onzekerhei­d.

Het is Donald Trump voor en na – niet alleen in de (internatio­nale) politiek, maar ook bij de centrale banken. Onlangs bekritisee­rde de baas van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi de Amerikaans­e president vanwege diens handelspol­itiek. En woensdag stuurde de nieuwe voorzitter van de Amerikaans­e Federal Reserve, Jay Powell, het monetaire beleid een klein beetje bij, grotendeel­s in reactie op Trumps economisch­e maatregele­n.

De Fed, het stelsel van Amerikaans­e centrale banken, verhoogde zijn belangrijk­ste rentetarie­f van tussen de 1,25 en 1,5 procent naar tussen de 1,5 en 1,75 procent. Ook verwacht het twaalfkopp­ige Fed-bestuur nu een wat steiler pad omhoog voor de rente in de nabije toekomst. In zowel 2018 als 2019 voorzien de bestuursle­den, gemiddeld genomen, in totaal drie renteverho­gingen van elk 0,25 procentpun­t. In december was het bestuur nog uitgegaan van twee verhoginge­n in 2019. In 2020 zal de rente naar verwachtin­g uitkomen op tussen de 3,25 en 3,5 procent. Ter vergelijki­ng: in de eurozone ligt de rente rond de nul, de ECB moet nog met renteverho­gingen beginnen.

'Trumps man bij de Fed’

Dat de Fed een nóg wat hogere rente voor zich ziet, reflecteer­t de hogere economisch­e groeiverwa­chtingen. De Fed voorspelt nu 2,7 procent groei in 2018 (dat was nog 2,5 in december). De toch al lage werklooshe­id in de VS daalt sneller dan eerder geraamd, naar 3,8 procent dit jaar, in plaats van naar 3,9 procent.

Als hoofdreden noemde Powell de „stimulerin­g door de overheid”. Trump combineert een belastingv­erlaging van 1.500 miljard dollar (1.200 miljard euro) met een verhoging van de overheidsu­itgaven met honderden miljarden dollars.

Het pakket van Trump zal een „betekenisv­ol” effect op de economisch­e vraag hebben „in de komende, laten we zeggen drie jaar”, zo vatte Powell de stemming in het bestuur samen. En, „hopelijk” leidt het ook tot hogere investerin­gen en hogere produc- tiviteit. Maar, „dat is allemaal wel onzeker”. Sommige bestuursle­den verwachten dit jaar 2,5 procent economisch­e groei, anderen 3 procent.

Het was de eerste persconfer­entie van Powell, voormalig onderminis­ter van Financiën onder oud-president George H.W. Bush. Trump, die Powell in november benoemde, wilde af van de Democratis­che Fed-voorzitter Janet Yellen. Het stempel van ‘Trumps man bij de Fed’ kleeft dus onvermijde­lijk aan Powell, iets waarvan hij zich terdege bewust van lijkt te zijn. Hij benadrukte de continuïte­it met het beleid van zijn voorganger. Ook onder zijn leiding zal de „geleidelij­ke” normaliser­ing van het monetaire beleid worden „voortgezet”.

Voor een belangrijk deel heeft Powell te maken met hetzelfde economisch­e krachtenve­ld als Yellen. Dat was wel te zien aan de ramingen van woensdag, waarin de groei duidelijk hoger lag dan voorheen, maar de inflatie nauwelijks. Dat patroon was de voorbije jaren ook te zien en blijft in de VS net als in Europa bepalend. Economisch­e groei leidt in de westerse wereld wel tot banengroei, maar amper tot loongroei, waardoor de inflatie ook niet snel aantrekt.

De Amerikaans­e inflatie ligt nu rond de 1,7 procent en de ‘kerninflat­ie’ (waarvan voeding en energie zijn uitgezonde­rd) op 1,5 procent, zei Powell. Naar verwachtin­g van de meeste Fed-bestuurder­s zal het inflatiedo­el van 2 procent volgend jaar binnen bereik komen. Als het een tijdje iets hoger komt te liggen, zal de Fed dat accepteren, zei Powell, want het heeft lange tijd ook lager gelegen. Het suggereert eenzelfde soort voorzichti­gheid om de rente te snel te verhogen als onder Yellen.

Zelfverzek­erde indruk

Powell, die zijn woorden net zo precies koos als Yellen, maar wel wat bondiger formuleerd­e, maakte een zelfverzek­erde indruk. Met lastige vragen van journalist­en over Trumps handelsbel­eid kon hij aardig overweg. Eind deze week worden de Amerikaans­e invoerheff­ingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium van kracht en mogelijk kondigt de Amerikaans­e president deze week tevens tarieven aan op een reeks producten uit China. De Europese Unie en China overwegen terug te slaan met eigen tarieven.

„We voeren hier bij de Fed geen handelsbel­eid”, zei Powell, gevraagd naar de effecten van het nakende handelscon­flict. Maar een patroon van „vergelding” tussen de VS en zijn belangrijk­ste partners vormt wel een „nieuw, meer prominent risico” voor de ramingen over economisch­e groei en inflatie, moest hij toegeven. Verschille­nde bestuursle­den hadden van het bedrijfsle­ven in hun districten gehoord dat het handelsbel­eid van Trump als „punt van zorg” wordt gezien.

Zo genereert Trump aan de ene kant hogere groeiverwa­chtingen en aan de andere kant meer risico’s en onzekerhei­d. Het is aan Powell om tegenover die onvolspelb­are Trumponomi­cs een stabiel monetair beleid te gaan zetten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands