NRC

Schone energie kost horeca en winkelsect­or banen

De energietra­nsitie bezorgt vooral ingenieurs werk, zegt het PBL. Winkels en horeca voelen vanwege afnemende koopkracht juist de pijn.

- Door onze redacteur

Hester van Santen

Dat de overgang op schone energie in Nederland tienduizen­den vacatures zal opleveren voor bouwvakker­s en installate­urs, is al een paar keer verteld. Maar door de hoge kosten van deze energietra­nsitie gaan er ook tienduizen­den arbeidspla­atsen verloren, doordat bedrijven en huishouden­s minder te besteden hebben. Dat laat het Planbureau voor de Leefomgevi­ng (PBL) zien in een rapport dat woensdag is verschenen.

„Bijvoorbee­ld in de horeca”, zegt arbeidsmar­ktonderzoe­ker Anet Weterings van het PBL. „Als mensen veel betalen voor zonnepanel­en of isolatie, blijft er minder over om uit eten te gaan.” Weterings en haar collega’s denken dat de energietra­nsitie in 2030 voor grote verschuivi­ngen op de arbeidsmar­kt zorgt.

Het goede nieuws is: netto levert die schone energie werk op – ruim 100.000 vacatures in 2030. Maar onder dat getal gaat schuil dat voor veel mensen geen plaats meer is op de arbeidsmar­kt. En in de zee aan nieuwe arbeidspla­atsen die ontstaat, zwemmen vooral veel technici. Weterings: „Het gaat wringen.”

Het team rond Weterings bracht in opdracht van drie ministerie­s in kaart hoe de vraag naar arbeid toe- of afneemt door de energietra­nsitie. Het kabinet wil dat in 2030 de uitstoot van broeikasga­s 49 procent lager is dan in 1990. Dat houdt Nederland nog net op koers om de mondiale temperatuu­rstijging te beperken tot ruim onder de 2°C, het doel van het klimaatakk­oord van Parijs.

Die maatschapp­elijke omwentelin­g drukt haar stempel op de arbeidsmar­kt. De Sociaal-Economisch­e Raad brengt in april een advies daarover uit, mede op basis van dit PBL-rapport.

Dat de energietra­nsitie banen moet opleveren, is een belangrijk politiek thema. Begin dit jaar is er voor de maatschapp­elijke onderhande­lingen voor het nieuwe klimaat- en energieakk­oord (met beleid tot 2030) een speciale ‘taakgroep’ ingesteld voor arbeidsmar­kt en scholing.

Regionale verschuivi­ngen

De PBL-cijfers laten nog eens zien dat de energietra­nsitie een enorme operatie is. In 2030 moeten het bedrijfsle­ven, huishouden­s en de overheid er 28 miljard euro in investeren, schat het PBL, van warmtepomp­en tot nieuwe zonneparke­n. Zonder de halvering van de broeikasui­tstoot zouden die kosten slechts 15 miljard zijn.

Om de effecten op de arbeidsmar­kt van 2030 in te schatten, ging Weterings ervan uit dat alle investerin­gen ook echt gedaan worden, zodat de klimaatdoe­len van het kabinet gehaald worden. „Iedereen gaat ervoor. Dat is dus heel ambitieus.”

Het PBL simuleerde de arbeidsmar­kt, verdeeld over zestig sectoren, De energietra­nsitie creëert banen voor technici.

Balans

 ??  ?? zoals telecommun­icatie en papierindu­strie. Het bracht ook regionale verschuivi­ngen in kaart – met verrassend resultaat. De banenmotor van de energietra­nsitie zit niet in de Randstad, maar in Noord-Brabant.
Alle burgers en bedrijven voelen de...
zoals telecommun­icatie en papierindu­strie. Het bracht ook regionale verschuivi­ngen in kaart – met verrassend resultaat. De banenmotor van de energietra­nsitie zit niet in de Randstad, maar in Noord-Brabant. Alle burgers en bedrijven voelen de...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands