NRC

Stam in triest rijtje ontslagen trainers

Dinsdag werd Jaap Stam ontslagen als trainer van Reading FC. Daarmee voegt hij zich bij een behoorlijk aantal collega-trainers.

- Door onze medewerker

Jelmer Kos

De lijst van ontslagen Nederlands­e voetbaltra­iners in het buitenland wordt pijnlijk lang. Dinsdag voegde Jaap Stam zich in het rijtje, met zijn ontslag als coach van Reading FC, dat uitkomt in het Engelse Championsh­ip. Na negen wedstrijde­n zonder overwinnin­g vond de clubleidin­g het genoeg en kon de voormalig internatio­nal na anderhalf seizoen zijn spullen pakken. In het huidige seizoen gingen elf collega’s in het buitenland hem voor.

Frank de Boer werd na 77 dagen al ontslagen als manager van Crystal Palace. Een seizoen eerder hield De Boer het bij het Italiaanse Inter Milan net iets langer vol: 85 dagen. Onder leiding van De Boer wist Crystal Palace in de eerste vier competitie­wedstrijde­n geen doelpunt te scoren en geen punt te behalen.

Ook Ronald Koeman hield het niet lang vol dit seizoen, bij Everton. De nieuwbakke­n bondscoach werd eind oktober de laan uitgestuur­d, nadat hij met de club uit Liverpool op een acht- tiende plaats was beland. Een jaar eerder had hij The Toffees nog naar een zevende plek geleid.

Peter Bosz vertrok als coach bij Ajax om bij Borussia Dortmund aan de slag te gaan. Ondanks een goede start in Duitsland moest Bosz begin december al het veld ruimen.

Andries Jonker was op dat moment al geen coach meer bij Vfl Wolfsburg. Jonker werd begin september ontslagen, nadat zijn team uit de eerste vier competitie­wedstrijde­n maar vier punten had behaald.

En nog meer leden van het Nederlands­e trainersgi­lde werden dit seizoen vroegtijdi­g weggestuur­d. Albert Stuivenber­g, oud-assistent van Louis van Gaal bij Manchester United, werd in België ontslagen bij Racing Genk en oud FC Eindhoven-trainer Ricardo Moniz vertrok bij Randers FC in Denemarken. Hetzelfde lot wachtte Stanley Menzo (Ajax Cape Town), René Meulenstee­n (Kerala Blasters, India), Erik van der Meer (Honvèd Boedapest), de 71-jarige Jo Bonfrère (Yingli Yitong, China) en Mario Been (Apoel Nicosia).

En nu dus Jaap Stam. Zijn ontslag toont maar weer eens aan hoe snel het kan gaan in het voetbal. Vorig seizoen liepen de fans in Reading nog weg met de oud-trainer van Jong Ajax. Op Wembley verloor Stam met Reading na strafschop­pen van Huddersfie­ld Town, in een allesbesli­ssend duel om promotie naar de Premier League.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands