NRC

De ambtenaar die de Turkijedea­l uitvoerde, blikt terug

De ‘Turkijedea­l’ is geslaagd, vindt de ambtenaar die leidinggaf aan de uitvoering. Maar: „Het is weerbarsti­g om mensen terug te sturen.”

- Door onze redacteur Floor Boon

Vijf minuten voordat de Europese Commissie een persberich­t verstuurde waarin de zogenoemde Turkijedea­l werd aangekondi­gd, hoorde Maarten Verwey dat hij dit plan zou gaan uitvoeren: de verschille­nde Griekse, Turkse en Europese partijen bij elkaar brengen, zorgen dat iedereen wist wat te doen. De Nederlands­e Commissie-ambtenaar was al vaak in Griekenlan­d geweest om het land te helpen met het hervormen van de economie – maar van migratie had hij nauwelijks verstand.

De Turkijedea­l werd onder grote druk gesloten op 18 maart 2016, in het jaar nadat Europa te maken had gekregen met de grootste vluchtelin­gencrisis in de recente geschieden­is. Het uitgangspu­nt: illegale migratie van Turkije naar Griekenlan­d zo snel mogelijk stoppen en legale migratie rechtstree­ks vanuit Turkije mogelijk maken. Turkije beloofde Syrische vluchtelin­gen die geen recht hadden op een status terug te nemen uit Griekenlan­d en kreeg in ruil daarvoor 3 miljard euro aan financiële steun. Voor iedere teruggenom­en vluchtelin­g zou Europa een andere ‘legale’ vluchtelin­g uit Turkije opnemen.

Nu, ruim tweeënhalf jaar later, domineert het beeld van overvolle vluchtelin­genkampen op de Griekse eilanden. De humanitair­e situatie daar is zo slecht, dat de Griekse regering aankondigd­e vluchtelin­gen over te brengen naar het vasteland, voor meer ruimte en betere zorg. Hulporgani­saties waarschuwe­n voor de dramatisch­e situatie. In augustus meldde Artsen zonder Grenzen dat zelfs kinderen zich van het leven proberen te beroven om te ontkomen aan de slechte omstandigh­eden.

„Dit is het punt waarover ik me het meest zorgen maak”, zegt Verwey, die sinds 2011 voor de Europese Commissie werkt en een belangrijk­e rol speelde tijdens de eurocrisis. „Maar al met al denk ik dat het goed heeft uitgepakt, niemand wil terug naar de situatie van 2015.” Per 1 juli stopte Verwey als coördinato­r van de Turkijedea­l. In zijn Brusselse kantoor wil hij – eenmalig – terugblikk­en op zijn ervaringen. Is de deal geslaagd? „Als je kijkt naar de doelstelli­ngen: ja. De deal moest de instroom van migranten van Turkije naar de Griekse eilanden sterk vermindere­n en zorgen dat er geen doden meer zouden vallen in de Egeïsche zee. Ook moest Europese asielwetge­ving gerespecte­erd worden. Dat is vrij goed gelukt: de instroom verminderd­e met 97 procent.” In Salzburg spraken Europese regeringsl­eiders vorige week opnieuw over migratie. Een van de opties is migratiede­als sluiten met Noord-Afrikaanse landen. Dient de Turkijedea­l daarvoor als voorbeeld? „Ieder land is verschille­nd. Cruciaal bij de Turkijedea­l was dat het land door Griekenlan­d als veilig werd aangemerkt, zodat migranten ook teruggestu­urd konden worden. Dat gaat niet voor ieder land op.

„In algemene zin geldt: als je migratie wilt managen, kun je niet beginnen bij de buitengren­zen van Europa. Daarvoor moet je veel verder, diep het Aziatische en Afrikaanse continent in. Dat vraagt een gezamenlij­ke opstelling van Europese landen, want individuel­e landen gaan dat niet voor elkaar krijgen.” Waarom zo ver weg? „Een grote groep mensen die in Griekenlan­d aankomt, komt uit Pakistan. En ook uit Bangladesh. Daar is het geen oorlog, maar de omstandigh­eden zijn niet goed. Daarover moeten afspraken worden gemaakt, over Europese hulp daar of de terugname van migranten.” Mensenrech­tenorganis­aties zijn vanaf het begin heel kritisch op de manier waarop er in de Turkijedea­l met vluchtelin­gen wordt omgegaan. „Die kritiek kwam vooral van ngo’s. Maar in termen van de asielproce­dures zijn de rechten gerespecte­erd: iedereen die binnenkomt, krijgt een individuel­e asielbehan­deling en de mogelijkhe­id van beroep. Onderbelic­ht bleef dat de deal de situatie van vluchtelin­gen in Turkije wel degelijk heeft verbeterd. 1,3 miljoen Syrische vluchtelin­gen krijgen nu maandelijk­s zogenoemde cash-benefits, geld dat ze kunnen besteden aan hun eigen levensonde­rhoud. 500.000 kinderen gaan naar school.

„Kijk, voor de persoon die droomde van Nederland of Duitsland, is stranden in Griekenlan­d een menselijk drama. Dat maakt het zo moeilijk: individuel­e belangen versus een sterke maatschapp­elijke wens om instroom te reguleren. Het hangt ervan af: welk perspectie­f kies je?” Toch bleven – en blijven – er mensen komen. En zijn de vluchtelin­genkampen, vooral op Lesbos, nog steeds overvol. „Ja. Het is veel weerbarsti­ger gebleken dan gedacht om migranten daadwerkel­ijk terug te sturen. Dat heeft er overigens alles mee te maken dat de procedures wel degelijk zijn gevolgd. Er zijn gewoon heel veel mogelijkhe­den om uitzetting­en te vertragen. Daarnaast: de instroom is nog steeds hoger dan het aantal mensen dat wordt teruggestu­urd. Mijn grootste zorg is dat het tot lastige, echt heel moeilijke omstandigh­eden heeft geleid, vooral op de Griekse eilanden. We hebben vaak aangeboden extra opvangplaa­tsen te creëren, heel concreet met geld en plannen. Maar daar was geen steun voor. De eilandbewo­ners vrezen voor een aanzuigend­e werking, dat gevoel zit heel diep.” Zit daar een weeffout in de deal? „Binnen de huidige verdeling van verantwoor­delijkhede­n is het echt lastig. Het komt echt niet door een gebrek aan inzet van de Europese Commissie of een gebrek aan financiële middelen. We hebben alles beschikbaa­r gesteld wat we hebben. Maar uiteindeli­jk zijn we afhankelij­k van het Griekse apparaat en dat moest van ver komen.

„Een concreet voorbeeld: in het begin kregen ze het niet voor elkaar EU-geld uit te geven. Daar zijn allerlei Europese standaarde­n voor, waarbij de Griekse autoriteit­en zelf uitgaven moeten doen voor bijvoorbee­ld opvang. Dat geld kunnen ze later declareren, maar daar heb je wel een goed functioner­end financieel apparaat voor nodig. Dat was er niet.

„Een ander voorbeeld: toen ik in september 2015 in Griekenlan­d kwam en er duizenden mensen per dag binnenkwam­en, werd slechts 8 procent geregistre­erd. En bij bijna niemand werden security checks uitgevoerd. Al die mensen liepen zo, ongeregist­reerd, Europa binnen.” De kampen zitten zo vol omdat mensen op de eilanden hun asielproce­dure moeten afwachten. Heeft u daar iets aan kunnen doen? „Die reisbeperk­ing opheffen is geen goed idee. Door mensen op de eilanden te houden, kan worden beoordeeld of ze mogen blijven of naar Turkije worden teruggestu­urd. En ik denk dat er ook positieve elementen voor de eilanders zijn: de migrantens­troom was dodelijk voor de toeristeni­ndustrie. Na 2015 stortte het aantal boekingen in 2016 in. In 2017, nadat de deal in werking was getreden, waren de boekingen weer terug op het oude niveau.

„Ik heb het verband daartussen niet duidelijk kunnen maken, maar mijn stellige overtuigin­g is dat de boekingen terugliepe­n door wat mensen in 2015 op tv zagen.” Valt er wat te doen aan de soms jarenlange asielproce­dures? „Ja, de wetgeving kan worden aangescher­pt. In Griekenlan­d is het lastiger om mensen uit te zetten dan strikt noodzakeli­jk volgens de Europese regelgevin­g. De bottleneck zit onder andere in de huidige beroepspro­cedures. Maar bedenk ook: op de dag dat de deal werd afgekondig­d, was er niet eens een asieldiens­t op de eilanden.

„Dat zoiets opbouwen tijd kost, is niet uniek. Eigenlijk hebben alle landen wel problemen met het uitzetten van migranten.” Trekt u zich de kritiek aan? „Ik gun iedereen zijn eigen mening en ik ga ook niet zeggen dat alles perfect is. Zeker niet vanuit het perspectie­f van mensen in vluchtelin­genkamp Moria. Maar weinig mensen realiseren zich waar we vandaan komen. En daar wil niemand naar terug.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands