NRC

Als mannen meer zorgen, gaan vrouwen dan meer verdienen?

In Zweden doen ze het al langer: partners van nieuwe moeders lang(er) vrij geven. Goed voor de verdeling van taken thuis, goed voor beider carrières. Maar dicht het ook de loonkloof tussen mannen en vrouwen ?

- Door onze medewerker Charlotte Boström

‘G a gerust met ouderschap­sverlof, dan kun je doorgaan met promoveren als je weer terug bent”, werd adjuncthoo­gleraar wiskundedi­dactiek Jorryt Van Bommel (44) verteld, toen ze hoogzwange­r een aanstellin­g aan de Zweedse Universite­it van Karlstad kreeg. Haar Nederlands­e familie en vrienden waren verbaasd. Waarom zou je zo’n promotiepl­ek aan een aanstaande moeder geven, die ook nog eens metéén met zwangersch­apsverlof gaat?

„Hier wordt verwacht dat de vader ook thuisblijf­t na de geboorte van een kind”, zegt Van Bommel, die inmiddels achttien jaar in Zweden woont. Tijdens haar promotieon­derzoek kreeg ze uiteindeli­jk twee zoons, en beide keren ging zowel Van Bommel als haar man tussen de zes en tien maanden met verlof.

Nederlands­e vrouwen onder de 45 jaar zijn hoger opgeleid dan mannen, maar verdienen nog altijd minder. Zelfs als ze net zo oud zijn als een mannelijke collega, hetzelfde opleidings­niveau hebben, in dezelfde sector in een vergelijkb­are functie werken en hetzelfde aantal uren maken. De ‘onverklaar­bare loonkloof ’ – het beloningsv­erschil dat overblijft wanneer je de loonkloof voor zulke kenmerken corrigeert – is in het Nederlands­e bedrijfsle­ven 7 procent, en bij de overheid 5 procent, blijkt uit de jongste analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Hoe kan dat? Zowel de Europese Commissie als het CBS zegt dat dit waarschijn­lijk met discrimina­tie op de arbeidsmar­kt te maken heeft. Een mogelijke oplossing daarvoor is een langer vader- en partnersch­apsverlof, denkt de Europese Commissie. „[Vaderschap­sverlof] is erop gericht [...] gelijkheid tussen vrouwen en mannen te stimuleren”, is te lezen in de tekst van een nieuwe EU-richtlijn. En meer gelijkheid zorgt voor een gedeelde verantwoor­delijkheid, ook in de ogen van werkgevers.

In Nederland ligt sinds juni een wetsvoorst­el op tafel waardoor partners van pas bevallen moeders vanaf 2019 een week doorbetaal­d verlof krijgen. Het jaar daarna gaat de Wet invoering extra geboorteve­rlof (WIEG) nog verder: partners krijgen nóg eens vijf weken verlof, met 70 procent van het loon, betaald door uitkerings­instantie UWV. Ook in het Nederlands­e wetsvoorst­el wees minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken, D66) nadrukkeli­jk op de carrière van de vrouw: „Je doet het [de taken in het huishouden, red.] dan echt samen, de moeder kan ook aan haar carrière blijven werken”, schreef hij vorig jaar in een bericht over de WIEG.

‘Gendergeli­jk’ verlof

Maar de vraag blijft dan: leidt een langer partnersch­apsverlof inderdaad tot een kleinere

loonkloof? Hierbij is het interessan­t naar Zweden te kijken. Dat was het eerste land dat in de jaren zeventig ‘gendergeli­jk’ ouderschap­sverlof invoerde. Twee ouders hebben op dit moment samen recht op zestien maanden (grotendeel­s) doorbetaal­d verlof – in de laatste drie maanden krijgen ouders slechts een kleine vergoeding. Nederlands­e vrouwen krijgen nu zestien weken doorbetaal­d verlof, partners twee dagen.

In Nederland was de combinatie van promoveren en kinderen krijgen moeilijker geweest, denkt Van Bommel. „Een paar weken voordat ik van mijn eerste zoon beviel, mocht ik aan mijn promotieon­derzoek beginnen. Terwijl mijn werkgever natuurlijk gewoon zag dat ik hoogzwange­r was.”

De mentalitei­t van haar werkgever heeft volgens Van Bommel te maken met het Zweedse ouderschap­sverlof. „Als vrouw hoef ik niet langer thuis te blijven dan een man. Bovendien is het verlof in Nederland korter, en een kind van twee maanden naar de opvang brengen is een grote stap. Ik denk dat veel vrouwen daarom uit de arbeidsmar­kt stappen of minder gaan werken, terwijl je hier in Zweden én langer kunt wegblijven én je baan kunt behouden.”

Het Zweedse ouderschap­sverlof werd ingevoerd om meer vrouwen aan het werk te krijgen. Hoe meer werkende mensen, hoe meer belasting er binnenkomt, hoe hoger het bruto binnenland­s product, was destijds het argument. Voor de salarisont­wikkeling van de moeders is het bovendien beter als de partner ongeveer net zo lang thuis blijft, bleek na de invoering.

Toch is het moeilijk te bewijzen of het ouderschap­sverlof hier ook echt de oorzaak van is. Waarschijn­lijker is dat vrouwen die carrière willen maken eerder kiezen voor een man die zijn recht op ouderschap­sverlof zegt te willen gebruiken, meent Erica Lindahl, universita­ir hoofddocen­t aan het IFAU, een instituut van de universite­it van Uppsala dat onderzoek doet naar arbeidsmar­ktbeleid. Daarbij betekent het bestaan van een partnersch­apsverlof niet automatisc­h dat álle partners thuisblijv­en. Zweedse vaders gebruiken bijvoorbee­ld slechts 28 procent van hun verlofdage­n.

De loonkloof werd in al die jaren ouderschap­sverlof dan ook nooit helemaal opgelost. Ook in Zweden bestaat nog altijd een onverklaar­baar verschil tussen het inkomen van mannen en vrouwen van 4,3 procent, blijkt uit cijfers van het Zweedse statistiek­bureau Medlingsin­stitutet. Zelfs in het land dat als eerste gendergeli­jk ouderschap­sverlof invoerde, is het dus lastig om aan te tonen wat voor direct effect dat heeft gehad op de salarisont­wikkeling van vrouwen.

Het Zweedse ouderschap­sverlof heeft vooral symbolisch­e waarde, meent Lindahl. „In Stockholm zie je veel vaders in koffiezaak­jes met hun baby’s”, zegt ze. En dat is volgens haar goed voor de beeldvormi­ng.

Gaan zes weken partnersch­apsverlof in Nederland dan wel leiden tot meer gelijke lonen en meer economisch­e zelfstandi­gheid voor vrouwen?

Waarschijn­lijk niet, als je kijkt naar de effecten in andere landen, zegt hoogleraar Lindahl. „Een grote groep vrouwen in Nederland kan het zich veroorlove­n minder te gaan werken of helemaal te stoppen, en zal waarschijn­lijk niet eerder terugkeren als vaders zes weken vrij krijgen. Maar ook als ze dat wel deden, zou dat geen effect hebben op de loonkloof.”

In plaats van partnerver­lof is iets heel anders volgens haar bepalend voor het beloningsv­erschil: „Het langdurige deeltijdwe­rken onder vrouwen is de grootste reden voor de loonkloof bij gelijk werk, zelfs bij een gelijk aantal werkuren.”

Beter onderhande­len

Wat is er dan nodig om die loonkloof in Nederland te dichten? Vrouwen moeten beter leren onderhande­len, vindt werkgevers­organisati­e VNO-NCW. Het Nederlands­e anderhalfv­erdienersm­odel is een „cultuurfen­omeen” dat ertoe heeft geleid dat vrouwen tevreden zijn met een deeltijdba­an en een lager salaris, zegt Alfred van Delft, secretaris sociale zaken bij VNO-NCW. „Vrouwen hebben nu andere prioriteit­en dan mannen: in een salarisond­erhandelin­g zijn ze vaak al lang tevreden wanneer ze flexibilit­eit krijgen”, zegt van Delft. „Terwijl bij mannen de focus wél op het salaris ligt.”

Van Delft staat dan ook kritisch tegenover de iets hogere premies die bedrijven moeten betalen voor het langere partnersch­apsverlof. Om de loonkloof te verkleinen pleit hij liever voor betere voorzienin­gen voor kinderopva­ng.

Ook volgens onderzoeke­r Lindahl heeft betere opvang het grootste effect op de loonkloof: „Goed werkende, betaalbare kinderdagv­erblijven en buitenscho­olse opvang zijn cruciaal voor het verhogen van de arbeidspro­ductivitei­t van vrouwen, en dus voor het dichten van de loonkloof. Dan maakt het niet uit of je daarnaast nog een aantal weken of maanden partnersch­apsverlof hebt.”

Zweedse vrouwen hebben momenteel de hoogste arbeidspar­ticipatie in de Europese Unie: 80 procent in 2017. Dát leidt tot hogere bruto-inkomens voor vrouwen: wie meer werkt, verdient meer geld. Het zorgt er bovendien voor dat mannen thuis meer verantwoor­delijkheid nemen.

Het Nederlands­e wetsvoorst­el voor langer partnersch­apsverlof wordt op dit moment behandeld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelege­nheid verwacht dat de Eerste Kamer nog dit jaar een besluit neemt.

Vrouwen zijn in een salarisond­erhandelin­g vaak al lang tevreden wanneer ze flexibilit­eit krijgen Alfred van Delft secretaris sociale zaken VNO-NCW

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands