NRC

Premier B. overdenkt zijn eigen grootsheid

- Tom-Jan Meeus Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeu­s) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Lotfi El Hamidi

De premier had wijn in het Torentje laten komen. Een nieuw begin wenkte – grootsheid, verbeterde democratie, een afrekening met zijn visieloze voorganger. Nu hij 13 december 2020 was beëdigd, na een formatie van dertien maanden, wilde hij schrijven. Een onvergetel­ijke toespraak moest het worden, waarin zijn gedachten, zijn belezenhei­d en liefde voor de natie samenkwame­n. Premier B. riep de kamerbewaa­rder. Nog een glas, graag. Voor altijd was hij het stelletje fractievoo­rzitters dankbaar dat hem twee jaar eerder, aan het slot van de Algemene Beschouwin­gen van 2018, te grazen nam. Ze klaagden over zijn afwezighei­d in het debat. Hij vond meedoen aan die „schijnvert­oning”, sprak hij, „beneden zijn waardighei­d”. Ze lachten hem uit. Besmuikt, daarna uitbundig, als jongetjes die bang waren zelf gepest te worden.

Hij kende de oude populistis­che wijsheid: een vernederin­g door officieel Den Haag vergroot de aanhang van de populist. Dus hij molk het voorval eindeloos uit bij zijn achterban. De middelving­er als hulpmiddel.

Dat van die schijnvert­oning was op zich niet onjuist, maar ook niet de hele waarheid. Hij had september 2018 heus geprobeerd met een slimme interrupti­e het debat te bespelen. Hij zou aantonen dat nationaal klimaatbel­eid marginaal hielp tegen de opwarming van de aarde. Maar de ellende was: hij miste de gevatheid. Zijn hoofd was te langzaam. Een nieuwe Job Cohen.

Graag wilde hij gevat meedebatte­ren. Maar hij was te langzaam. De nieuwe Job Cohen

Dus hij was blij dat hij kon terugvalle­n op die schijnvert­oning. En je had genoeg stukjessch­rijvers die zeiden: hij heeft een punt. Toen B. zijn politieke ambities in 2016 bekendmaak­te zei de hoofdredac­teur van De Dagelijkse

Standaard in Quote dat hij „overhelt naar narcisme”. De adjunct van GeenStijl noemde hem een „egomane opportunis­t”. Maar september 2018 brachten hun sites vooral stukken die B.’s klacht over de schijnvert­oning steunden. Ze waren allemaal zijn kant op gekomen.

Na de val van Rutte III, zomer 2019, verliet Mark Rutte de landspolit­iek en kwam de VVD in een vrije val. De kiezer was ook moe van Wilders, en zo werd B. de grootste op rechts. Eerst wilde niemand met hem regeren, uiteindeli­jk gingen Wilders, 50Plus en de SGP overstag: het eerste minderheid­skabinet-B. was geboren.

Dus nu zat hij hier. Hij was bezorgd over de democratie, maar zag ook dat zijn ego soms groter was dan zijn democratis­ch geweten: hoe zou het gaan nu hij voortaan voortduren­d beneden zijn waardighei­d moest debatteren? In vlagen van intellectu­ele eerlijkhei­d daagde het B. dat je hemzelf nu ook een schijnvert­oning kon noemen.

Dan liet hij nog een glas komen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands