NRC

Hoe graag wil de studentenv­akbond nog protestere­n?

Het is crisis bij studentenv­akbond LSVb. Die is volgens critici te weinig bereid tot actie. De voorzitter is opgestapt.

- Door onze redacteur Maarten Huygen

Studentena­ctievoerde­rs vinden dat de Landelijke Studentenv­akbond (LSVb) te weinig tot actie bereid is tegen bezuinigin­gen op het hoger onderwijs. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos stapte maandag op omdat volgens haar de andere bestuursle­den tegen demonstrat­ies en acties waren die ze wilde voeren. „Het vertrouwen in me is opgezegd”, zegt Hulzebos. „Ik wou aanblijven maar de perstelefo­on en e-mail waren geblokkeer­d.”

Het vertrek van Hulzebos komt op een kritiek moment. Deze week houden docenten onder de noemer ‘ WO in Actie’ protesten in universite­itssteden tegen bezuinigin­gen en de toenemende werkdruk onder docenten. Zij zijn onder meer tegen de doelmatigh­eidskortin­g volgend jaar – 40 miljoen voor het hoger onderwijs – en de bezuinigin­gen wegens een te lage raming van de groei van het aantal studenten. Zo worden de baten van de afschaffin­g van de basisbeurs kleiner. Die moeten ten goede komen aan het hoger onderwijs. Sinds maandag zijn er in het hele land manifestat­ies en colleges in de open lucht om tegen deze kortingen te protestere­n.

Ook studenteno­rganisatie­s doen mee aan de protesten. Hulzebos is betrokken bij de organisati­e van een demonstrat­ie in Amsterdam, komende vrijdag waar ook andere steden aan meedoen. De LSVb is er niet bij betrokken, de Amsterdams­e Studentenv­akbond wel. De LSVb is een federatie en de ledenbonde­n denken er verschille­nd over. Tot nu toe is de participat­iegraad van studenten bij protesten en verkiezing­en voor de mede- zeggenscha­p laag. Hulzebos vindt dat de studentenv­akbonden vaker „de straat op moeten gaan” om te protestere­n tegen bezuinigin­gen en de verhoging van de rente op de studieleni­ng. Haar voormalige collega-bestuurder­s leggen volgens haar te veel accent op overleg en ludieke acties.

‘Bestuursbe­urs’ van ministerie

Ze zegt dat ze kritiek kreeg van haar medebestuu­rders omdat ze op persoonlij­ke titel had meegedaan aan de tijdelijke bezetting van het Academiege­bouw in Groningen, op 6 september. De LSVb en de Groninger Studentenv­akbond deden daar niet aan mee maar juichten op Facebook wel de inwilligin­g van de eisen door het bestuur van de universite­it toe – onder andere meer noodvoorzi­eningen voor studenten zonder kamer. De bezetting was opgezet door de studentenp­artij Democratis­che Academie Groningen die zitting heeft in de Groningse Universite­itsraad. „De vakbonden worden steeds rechtser en de banden met het ministerie van Onderwijs worden sterker. Zo wordt de bond een baantjesca­rrousel”, zegt Hulzebos. Bestuursle­den van de LSVb krijgen ‘bestuursbe­urzen’ van het ministerie. Regelmatig praten ze met het ministerie en politici over voorzienin­gen voor studenten, wat soms leidt tot ander beleid. Volgens Hulzebos worden ze gebruikt voor legitimeri­ng van het beleid.

De student Vino Avanesi, betrokken bij de landelijke coördinati­e van de protesten, vindt dat „door de LSVb het studentenp­rotest is ingekapsel­d. Het zijn bestuurlij­ke baantjes voor mensen die met hun cv bezig zijn.”

Carine van Breugel, vicevoorzi­tter van de LSVb, betreurt dat Hulzebos naar buiten is getreden. „We herkennen ons niet in het geschetste beeld”, zegt ze. Deze dinsdagavo­nd is de tweede mediations­essie van het LSVb-bestuur met Hulzebos om uit elkaar te gaan. Woensdag is er een algemene ledenverga­dering over de te volgen koers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands