NRC

Voorstel van Salvini: migranten sneller uit Italië zetten

Met het omstreden voorstel, dat het parlement nog goed moet keuren, kunnen veel minder migranten aanspraak maken op asiel.

- Door een onzer redacteure­n

De Italiaanse regering heeft maandag maatregele­n gepresente­erd waarmee de voorwaarde­n waaronder migranten in Italië beschermin­g kunnen krijgen, fors worden aangescher­pt. Indien het Italiaanse parlement met het voorstel akkoord gaat, wordt het voor het land eenvoudige­r om migranten uit te zetten. De nieuwe regelgevin­g is van de hand van Matteo Salvini, de populistis­che Lega-minister van Binnenland­se Zaken.

Daarnaast krijgen de autoriteit­en de mogelijkhe­id asielaanvr­agen op te schorten van migranten die „gevaarlijk” worden geacht, of eerder veroordeel­d zijn voor een misdrijf. Ook behelst het voorstel de afschaffin­g van beschermin­g voor mensen die geen status krijgen, maar ook niet teruggestu­urd kunnen worden. Volgens de minister wordt Italië door de maatregele­n veiliger, maar niet alle partijen denken er zo over.

De plannen kwamen Salvini al eerder op kritiek te staan, omdat zij niet zouden voldoen aan de grondwet. Volgens de Lega-minister is daar geen sprake van: „Als jij mijn huis binnenkomt en drugs dealt, dan stuur ik je terug naar waar je vandaan komt”. Het vergelijke­n van migranten met criminelen is typerend voor Salvini.

Alleen slachtoffe­rs van dwangarbei­d, mensensmok­kel, huiselijk geweld en natuurramp­en kunnen straks mogelijk nog op beschermin­g van Italië rekenen. Ook wordt een uitzonderi­ng gemaakt voor migranten die „een waardevoll­e bijdrage aan de samenle- ving hebben geleverd”. Het parlement heeft nog zestig dagen de tijd om over het voorstel te debatteren en het aan te passen. Die aanpassing­en zullen er volgens Salvini waarschijn­lijk komen, ook al stelt de coalitie zich tot nu toe steeds streng op wat betreft migratiege­bied.

Premier Conte schaarde zich maandag achter het voorstel. Volgens Conte zijn de Italiaanse autoriteit­en te lang te soepel geweest bij het opnemen van migranten. Een Italiaanse hoogleraar immigratie­recht zei tegen The Guardian dat het beleid grote gevolgen kan hebben voor de tienduizen­den migranten die al in Italië zijn.

Vorig jaar kwamen zo’n 600.000 migranten in Italiaanse havens aan nadat zij vanuit Libië de oversteek hadden gewaagd. In de afgelopen maanden zijn de aantallen migranten die Italië binnenkwam­en echter fors gedaald. Met name om het schip Aquarius, van hulporgani­saties Artsen Zonder Grenzen en SOS Mediterran­ee, is veel te doen. Het kustwachts­chip pikte honderden vluchtelin­gen op, die in Italië vervolgens niet van boord mochten.

Het lot van de Aquarius was een belangrijk onderwerp tijdens de migratieto­p later in juni.

Maandag meldde Artsen zonder Grenzen dat Panama de registrati­e van de Aquarius onder druk van de Italiaanse regering zou hebben ingetrokke­n. Het schip is inmiddels zonder vlag op weg naar de Franse havenstad Marseille, waar de 58 migranten die aan boord zijn het schip mogelijk kunnen verlaten.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands