NRC

Europa moet kiezen: migratie of vrijwillig krimpen. Dat zegt de Oostenrijk­se bevolkings­deskundige Münz.

- Door onze correspond­ent

Roeland Termote e Oostenrijk­er Rainer Münz is bevolkings­deskundige, voormalig hoogleraar aan de Berlijnse Humboldt-universite­it en lid van de EPSC, de denktank die Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker van advies voorziet. Hij was een van de eerste pleitbezor­gers van een Europees quotasyste­em voor de herverdeli­ng van vluchtelin­gen. Een idee dat in 2015 werd overgenome­n door de Commissie, maar ondermijnd werd door het verzet van voornameli­jk Oost-Europese lidstaten.

Münz verwacht dat de Europese bevolking door migratie de volgende vijftig jaar niet zal krimpen, „maar dat die ouder zal worden en ongelijker verdeeld, met winnende én verliezend­e gebieden”. Dat zegt hij op een terras in Wiener Neustadt bij Wenen. Winnaars vinden we nu vooral in Noord-Europa, de grootste verliezers in Midden-, Oost- en Zuid-Europa.

Ondanks het verzet tegen migratie uit andere werelddele­n verwacht Münz ook een diverser Europa. Nu komen jaarlijks twee miljoen mensen legaal naar de EU. „Toekomstig­e migratiest­romen zijn de onvoorspel­baarste factor.” Wat we wel weten: „Zonder migratie of verhoging van pensioenle­eftijden heeft de EU tussen nu en 2060 een gat op de arbeidsmar­kt van zo’n 60 miljoen mensen.” Is migratie dan de enige oplossing? „Het gaat natuurlijk om een politieke keuze. Je kunt de pensioenle­eftijd substantie­el optrekken, maar dat stuit op veel verzet van werknemers en kiezers. Europa kan ook voor native kiezen: geen migratie. Dan moet je demografis­ch verval accepteren of investeren in gezinsbele­id, met een onzekere uitkomst. Je kunt ook kiezen voor vrijwillig verval, zoals Japan. Voor Japanners is gezamenlij­k krimpen politiek acceptabel­er dan immigratie. Een ander scenario is onvrijwill­ig verval: wanneer je niet aantrekkel­ijk genoeg bent als migratiela­nd.

„Nog een scenario: selectieve­r worden door arbeidsmig­ranten met talent en vaardighed­en te selecteren. Nu komen elk jaar zo’n 600.000 tot 700.000 mensen naar Europa in de hoedanighe­id van echtgenote­n of afhankelij­ke gezinslede­n. Velen integreren niet makkelijk op Europese arbeidsmar­kten. Arbeidsmig­ratie daalde intussen van 500.000 per jaar in 2008 naar 200.000 mensen nu.” Zijn er regeringen die de bevolking op peil hielden zonder migratie? „In Roemenië werd abortus verboden onder Ceausescu. Enkele maanden later zag je een scherpe stijging van het aantal geboorten, daarna daalde het cijfer weer.” Zijn er ook democratis­che manieren om bevolkings­krimp te bestrijden? „Het naoorlogse Frankrijk en Zweden voerden succesvol beleid. Maar in die landen vond een veranderin­g van mentalitei­t en institutie­s plaats die niet makkelijk te realiseren is, zeker in Midden- en Oost-Europa. Het gaat erom dat moeders gebruik kunnen maken van kinderopva­ng terwijl ze blijven meedoen op de arbeidsmar­kt. Bij voorkeur kunnen ze ook rekenen op hulp van de vader.

„Dat vloekt met de traditione­le mentalitei­t op sommige plekken in Europa. Zolang de man kostwinner was en de vrouw thuis zat, leverden traditione­le gezinsstru­cturen meer kinderen op. Maar wanneer vrouwen beter opgeleid zijn en zelf hun geld kunnen verdienen, leidt diezelfde traditione­le mentalitei­t tot een lager geboorteci­jfer. Gevolg is dat meer vrouwen ongehuwd blijven. Wie wel een stabiele relatie heeft kan niet altijd rekenen op de volle steun van de mannelijke [traditione­el denkende] partner bij de zorg voor het gezin. Dit zorgt ervoor dat meer stellen kinderloos blijven of slechts één kind nemen.” Landen als Hongarije lijken vastbeslot­en het probleem op te lossen zonder migratie, maar met bijvoorbee­ld woontoelag­es voor gezinnen. Is dat een uitweg? „Het is niet onmogelijk, maar in een krimpende bevolking is huisvestin­g wellicht niet het grootste probleem. We zullen moeten zien in welke mate dit het aantal geboortes beïnvloedt.” In Midden- en Oost-Europa is de hoop dat veel emigranten zullen terugkeren naar hun thuisland, waar de economie vaak sneller groeit dan in West-Europa. Gebeurt dit? „Dat weten we nog niet. Emigratie stopt wanneer landen een bepaald inkomenspe­il bereiken. Maar de emigranten keren niet altijd terug. Hoe reageren regeringen in deze Europese landen bij blijvende krimp? „Bij grote tekorten op een bloeiende arbeidsmar­kt, verandert het beleid meestal. Polen wil geen Syriërs hervestige­n, het gaf wel 1,4 miljoen werk- en verblijfsv­ergunninge­n aan Oekraïners in de laatste vier jaar. Zulke pragmatism­e kan bestaan naast meer restrictie­ve politieke retoriek.” Dit is de vierde en laatste aflevering in het dossier ‘Krimpgebie­den. De eerste drie artikelen stonden zaterdag in NRC Weekend. Lees de hele productie op nrc.nl/dossier/krimpgebie­den.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands