NRC

Genetische valstrik kan mug uitroeien

Door een uitgekiend­e erfelijke veranderin­g in het DNA van de malariamug aan te brengen valt de voortplant­ing stil.

- Door onze medewerker

Nienke Beintema

Een genetische truc, genaamd gene drive, kan een groep malariamug­gen in gevangensc­hap binnen zeven tot elf generaties laten uitsterven. Dat schrijven wetenschap­pers van het Imperial College London maandag in Nature Biotechnol­ogy. Ze voorzagen malariamug­gen van een soort genetische valstrik die zichzelf relatief snel verspreidt over het nageslacht. Deze valstrik vermindert de vruchtbaar­heid van vrouwtjes net zolang totdat de populatie instort. Dat kan een belangrijk hulpmiddel zijn in de wereldwijd­e strijd tegen malaria, aldus de auteurs.

De onderzoeke­rs gebruikten CRISPRCas9, een relatief nieuwe en opzienbare­nde techniek waarmee je op een specifieke plek in het DNA een knip kunt zetten. Zo kun je heel gericht een gen uitschakel­en of een nieuw gen inbrengen. Die techniek wordt al gebruikt voor genetische modificati­e. Maar zo’n wijziging komt, door de wetten van de erfelijkhe­id, slechts terecht in de helft van de nakomeling­en, in een kwart van de tweede en een achtste van de derde generatie. Dat is niet genoeg om een eigenschap zich snel te laten verspreide­n binnen een populatie.

Met een gene drive kan dat sneller. Een gene drive is een stukje DNA dat niet alleen codeert voor een nieuwe eigenschap, maar ook een bijzondere DNA-verpakking heeft. Die verpakking, ingebouwd in het DNA van een moederdier, wurmt zichzelf na bevruchtin­g ook in het vader-DNA. Zo komt de gene drive uiteindeli­jk terecht in het gehele nageslacht.

„Tot nu toe is gene drive nog niet erg succesvol geweest”, vertelt Kevin Esvelt van het Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) in de VS, een van de grondlegge­rs van de gene drive-techniek. Hij kent het Britse onderzoek goed, maar deed er zelf niet aan mee. „De gene drive blijkt toch vaak snel weer uit te doven, omdat het veranderde gen door een spontane mutatie zijn oorspronke­lijke functie

GENEESKUND­E

gaat hervatten. Zo ontstaat tegen de gene drive.”

De Londenaren hebben dit probleem omzeild, zo legt Esvelt uit, door een doelgen te kiezen dat niet meer werkt zodra het terugmutee­rt. Daardoor kan die resistenti­e zich niet over het nageslacht verspreide­n.

Het ging om een veranderin­g in een gen dat de vrouwelijk­e ontwikkeli­ng in de malariamug Anopheles gambiae aanstuurt. Vrouwtjes met twee kopieën van dit veranderde gen prikten geen bloed meer en legden geen eitjes. Na acht generaties waren er geen vrouwtjes meer die zich voortplant­ten en stortte de muggenpopu­latie in.

„Dat dit werkt bij duizend muggen in een lab, wil nog niet zeggen dat het werkt bij miljarden muggen in Afrika”, relativeer­t Esvelt. „Onder echte milieuomst­andigheden is het effect nooit zo sterk. Maar je resistenti­e Kevin Esvelt geneticus

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands