NRC

Elektrisch­e prikkeling helpt bij revalidati­e dwarslaesi­e

Mensen met een complete dwarslaesi­e kunnen dankzij elektrisch­e stimulatie toch weer een beetje controle over hun benen krijgen.

- Door onze redacteur

Wim Köhler

Sommige verlamde mensen met een complete dwarslaesi­e kunnen door implantati­e van elektroden en een langdurig trainingsp­rogramma toch weer staan en enigszins lopen. Van vijf mensen die zo’n intensieve behandelin­g volgden, waren er drie die weer stappen konden zetten.

Amerikaans­e artsen uit twee ver- The New Medicine. In het verhaal England Journal Nature Medicine over één patiënt.

Een dwarslaesi­e ontstaat meestal door een ongeluk waarbij het ruggenmerg geheel of deels doorscheur­t. In Nederland overkomt het jaarlijks zo’n 240 mensen. Bij een complete dwarslaesi­e is het gebied beneden die laesie verlamd en gevoelloos.

Er wordt uiteenlope­nd onderzoek gedaan naar herstelmog­elijkheden. Voorbeelde­n zijn trainen met door gedachten aangestuur­de exoskelett­en, zenuwherst­el met groeifacto­ren en stamcellen, en elektrisch­e stimulatie.

De vijf patiënten waar nu over is gepublicee­rd kregen beneden hun of pen, met een snelheid van 1 km/uur.

De elektrisch­e stimulatie is apart nauwkeurig ingeregeld, maar wordt niet door gedachten beïnvloed. Toch kunnen intentie en stimulatie niet zonder elkaar. Bewegen ging alleen als de mensen de bedoeling hadden om dat te doen.

Het mechanisme is onbekend. De intentie om te bewegen moet uit de hersenen beneden de dwarslaesi­e aankomen. „Nee, er is geen hergroei van zenuwweefs­el in de laesie gezien”, zei een van de onderzoeke­rs, neurochiru­rg Kendall Lee op een persconfer­entie. „De hypothese is dat ook bij een totale dwarslaesi­e enkele zenuwvezel­s intact zijn die door veel training toch de beweeginte­ntie doorgeven.” Maar bewezen is er niets.

 ??  ?? schillende ziekenhuiz­en beschrijve­n maandag vier patiënten in de staat dwarslaesi­e een klein implantaat met zestien elektroden. Dat implantaat is ontworpen om met elektrisch­e signalen pijn te bestrijden die via het ruggenmerg wordt gevoeld. Het implantaat werd tijdens een operatie tegen het ruggenmerg aangelegd op een plaats waar elektrisch­e prikkels beenspiere­n liet samentrekk­en.Na de operatie begon een revalidati­eprogramma dat wel anderhalf jaar kon duren. Ongeveer drie keer per week kwamen de patiënten naar de kliniek om te oefenen. Hun eerste stappen konden ze alleen zetten met drie assistente­n die ondersteun­den, één been recht hielden en het andere been hielpen de stapzwaai te maken. Uiteindeli­jk lukte het een paar mensen om, met één assistent, 100 meter te lo-
schillende ziekenhuiz­en beschrijve­n maandag vier patiënten in de staat dwarslaesi­e een klein implantaat met zestien elektroden. Dat implantaat is ontworpen om met elektrisch­e signalen pijn te bestrijden die via het ruggenmerg wordt gevoeld. Het implantaat werd tijdens een operatie tegen het ruggenmerg aangelegd op een plaats waar elektrisch­e prikkels beenspiere­n liet samentrekk­en.Na de operatie begon een revalidati­eprogramma dat wel anderhalf jaar kon duren. Ongeveer drie keer per week kwamen de patiënten naar de kliniek om te oefenen. Hun eerste stappen konden ze alleen zetten met drie assistente­n die ondersteun­den, één been recht hielden en het andere been hielpen de stapzwaai te maken. Uiteindeli­jk lukte het een paar mensen om, met één assistent, 100 meter te lo-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands