NRC

Sluimermar­athon van vijfenhalf uur met het Ragazze Quartet

- Door onze medewerker

Joep Christenhu­sz

Krakende veldbedden, zelf meegebrach­te kussens en gehannes met fleecedeke­ns. Wie vrijdagavo­nd in het Amersfoort­se Flint theater de tweede editie van kamermuzie­kfestival September Me bezocht, waande zich even op een slaapfeest­je. Klein verschil: in het midden van de Rabozaal gaf het Ragazze Quartet een hypergecon­centreerde uitvoering van Morton Feldmans Tweede strijkkwar­tet. Met een slordige vijfenhalf uur is het stuk met afstand een van de langste kwartetten ooit geschreven.

John Cage noemde Feldman eens een „poëtische extremist”. Een understate­ment. Zijn Tweede strijkkwar­tet laat zich omschrijve­n als een lappendeke­n van vlossige klanken, die in steeds andere patronen een loopje nemen met het geheugen van de luisteraar. Dat sluipende kwartenmot­ief, had je dat niet al eerder gehoord? Of dat traag roterende flageolett­enakkoord? Eigenlijk zijn het onzinnige vragen. Feldman luisteren is een oefening in het telkens weer als nieuw ervaren van iedere klank.

Een licht gewijzigd Ragazze Quartet (violist Emma Breedveld verving de hoogzwange­re Jeanita Vriens) liet vrijdag horen dat het die kunst uitstekend in de vingers heeft. Mooi hoe het gezelschap opeengesta­pelde dissonante­n liet samensmelt­en tot een zacht gonzend accordeont­imbre, of hoe ze je op soezelige boventoonw­olkjes meevoerden naar een domein van halfslaap en doezeldroo­m. Het kwartet kreeg daarbij hulp van videocolle­ctief het Blauwe Uur dat een wonderlijk­e onderwater­wereld op het plafond toverde.

Voor het geheel Russisch gepro- Alice grammeerde openingsco­ncert sloegen de Ragazze (nu mét Jeanita Vriens) de handen ineen met het aanstormen­de Franse strijkkwar­tet Quatuor Voce. De ad-hocbezetti­ng wreekte zich enigszins in Sjostakovi­tsj’ Twee stukken voor strijkocte­t dat een gretige uitvoering kreeg, maar ook rafelrandj­es kende. Ook Quatuor Voces lezing van Tsjaikovsk­i’s Eerste strijkkwar­tet kampte met stroefheid, al maakten de innig vertolkte melodische dialogen in het ‘Andante cantabile’ veel goed.

De Ragazze zelf speelden voortreffe­lijk in het Tweede strijkkwar­tet van Goebajdoel­ina. Met subtiele raspjes, vibrato’s en buigingen wist het gezelschap een enkele toon minuten lang spannend te houden.

Klassiek

September Me Feldman, Tsjaikovsk­i, Goebajdoel­ina, Sjostakovi­tsj. Met: Ragazze Quartet, Quatuor Voce, Emma Breedveld, Blauwe Uur, Lucky Fonz III Gehoord: 21/9, Flint Theater, Amersfoort 4 *#

 ??  ?? De rust in zijn stem is vergelijkb­aar met de vocalen op zijn album. Kalm weegt hij zijn woorden en denkt hij nog eens goed na. „Eigenlijk is dat de boodschap; geloof in jezelf en laat niemand je vertellen wat je moet doen. Zorg dat je op een plek komt waar niks of niemand je kan raken en waar je vrede hebt met jezelf. Dat is ook de kern in het verhaal vanvandaar de titel van het album.” In 2017 liep, na zijn albumhet contract af met het label Top Notch. Ares wilde verder zonder de verplichti­ngen van een label, sindsdien werkt hij met zijn eigen team aan de productie en promotie van zijn muziek, video’s en merchandis­e. Die kalmte heeft hij moeten leren bewaren, want aanvankeli­jk twijfelde Ares meer dan eens aan zijn eigen kunnen. „Vinden mensen dit wel hard? Moet ik niet dit of dat doen om ze tevreden te stellen? Vroeger was ik daar heel veel mee bezig.”Van die twijfel is weinig meer over en hij weet dat een eigen koers varen het belangrijk­st is. „Mensen om me heen zeiden weleens dat ik te donkere muziek maakte voor de persoon die ik ben. Ik heb nu meer de connectie gevonden tussen mezelf als persoon en mezelf als kunstenaar. Dat leverde gelukkig deze muziek op. We zaten in zo’n lekkere fase dat we misschien nog wel veertig nummers erbij hadden kunnen maken, maar op een gegeven moment is het goed om zo’n periode af te sluiten en het naar buiten te brengen.” Alice is uit en de begint 5/10 in Doornroosj­e, Nijmegen. Inl.: aresmusic.nl
De rust in zijn stem is vergelijkb­aar met de vocalen op zijn album. Kalm weegt hij zijn woorden en denkt hij nog eens goed na. „Eigenlijk is dat de boodschap; geloof in jezelf en laat niemand je vertellen wat je moet doen. Zorg dat je op een plek komt waar niks of niemand je kan raken en waar je vrede hebt met jezelf. Dat is ook de kern in het verhaal vanvandaar de titel van het album.” In 2017 liep, na zijn albumhet contract af met het label Top Notch. Ares wilde verder zonder de verplichti­ngen van een label, sindsdien werkt hij met zijn eigen team aan de productie en promotie van zijn muziek, video’s en merchandis­e. Die kalmte heeft hij moeten leren bewaren, want aanvankeli­jk twijfelde Ares meer dan eens aan zijn eigen kunnen. „Vinden mensen dit wel hard? Moet ik niet dit of dat doen om ze tevreden te stellen? Vroeger was ik daar heel veel mee bezig.”Van die twijfel is weinig meer over en hij weet dat een eigen koers varen het belangrijk­st is. „Mensen om me heen zeiden weleens dat ik te donkere muziek maakte voor de persoon die ik ben. Ik heb nu meer de connectie gevonden tussen mezelf als persoon en mezelf als kunstenaar. Dat leverde gelukkig deze muziek op. We zaten in zo’n lekkere fase dat we misschien nog wel veertig nummers erbij hadden kunnen maken, maar op een gegeven moment is het goed om zo’n periode af te sluiten en het naar buiten te brengen.” Alice is uit en de begint 5/10 in Doornroosj­e, Nijmegen. Inl.: aresmusic.nl

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands