NRC

Mag je met dit ding de weg op?

-

ag zo’n ding op het fietspad? Die vraag dringt zich op na het ongeval in Oss, waarbij een elektrisch­e bolderkar vol kinderen gegrepen werd door een trein. De fabrikant gaat alle 3.500 Stints onderzoeke­n. Na de koude rillingen komt de koude schuldvraa­g. Was het een bestuurder­sfout? Een fabricagef­out? Een fout in de regels ?

Die regels worden in ieder geval niet consequent nageleefd. De Stint is goedgekeur­d voor de weg, terwijl de bak van 110,5 cm volgens de RDW te breed was, meldde NRC vorige week. En waarom heb je geen rijbewijs nodig om tien kinderen in een plastic bakje te vervoeren, maar moet je voor een auto met acht zitplaatse­n wel een apart busrijbewi­js halen? Zo’n kwetsbare lading vergt meer verantwoor­delijkheid dan een vrijwillig rondje om het BSO-lokaal. Dat bezwaar had de Stichting Wetenschap­pelijk Onderzoek Verkeersve­iligheid in 2011 ook. Toch gaf minister Schultz van Haegen (Infrastruc­tuur en Milieu, VVD) de Stint groen licht.

Het vergt training om met zo’n voertuig te manoeuvrer­en. Je bent langer en groter dan je gewend bent. Dat is op een gewone fiets al uitkijken. Op vakanties rijd ik met een sleepkindj­e: een fiets met aanhanger waarop mijn dochter meetrapt. Dat is iets om rekening mee te houden als je in de middenberm moet wachten bij het oversteken. Jij bent veilig, de aanhanger met nageslacht staat nog op de weg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands