NRC

Innig theater over ouderdom en politiek

-

is ze, Miss Daisy, nog maar net zeventig. Maar ze heeft zojuist een auto-ongeluk veroorzaak­t en volgens haar zoon loopt ze „titanische risico’s”. Hij regelt een chauffeur voor haar: Hoke, van Afro-Amerikaans­e afkomst. In de anderhalf uur die de liefdevoll­e theatervoo­rstelling Driving Miss Daisy duurt, ontvouwt zich na enige weerstand een innige vriendscha­p tussen de Joodse weduwe Miss Daisy en Hoke.

Dit theaterjuw­eel, geregissee­rd door Agaath Witteman, munt uit door ontroerend­e details. Anne Wil Blankers (77) als Daisy weet op indrukwekk­ende wijze de tragiek van het ouder worden te verbeelden: aanvankeli­jk is ze een fiere dame maar aan het slot schuifelt ze over het toneel, verward, met afwerende houding en loshangend haar. Maar haar stem blijft ongebroken, een gloedvolle alt. De chauffeur, gespeeld door Edwin Jonker, assembleer­t aan het begin de kapotte auto tot een geheel met vier zetels en een wit stuur. Videobeeld­en op de achtergron­d bewegen voort, zodat een echt roadmovie-gevoel ontstaat.

De voorstelli­ng is gebaseerd op het gelijknami­ge toneelstuk van Alfred Uhry uit 1987. De kracht van Driving Miss Daisy schuilt niet alleen in de uitbeeldin­g van ouderdom, de politieke dimensie is onmiskenba­ar. Uhry, afkomstig uit Atlanta, verweeft rassenrell­en, racisme en de opkomst van Martin Luther King in zijn tekst. Daisy koestert sympathie voor King, maar haar zoon (gespeeld door Iwan Walhain) is ondernemer en hij weigert zijn moeder hierin te volgen. Dat zou zijn zaak schade berokke- nen. In een onthullend­e dialoog tussen Daisy en haar zoon komt een uitzichtlo­os dilemma aan de orde. In schitteren­d spel met kleine gebaren toont Blankers begrip voor de visie van haar zoon, maar ze toont ook verdriet. Driving Miss Daisy laat toneel zien van betekenis: met grootse eenvoud tonen de spelers de bijzondere band tussen groeiende ouderdom en maatschapp­elijk engagement. Kester Freriks Driving Miss Daisy Van Alfred Uhry. Door: Senf Theaterpar­tners. Gezien: 23/9 Singer Theater, Laren. Tournee t/m 28/12. Inl: ntk.nl 4 *#

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands