NRC

Danser krijgt ‘gezelschap’ van ongrijpbar­e passanten

-

en visuele trucs: theatermak­ers spelen er al eeuwen mee. Waren vroeger valluiken en doorkijksp­iegels geliefde middelen, tegenwoord­ig is het digitale technologi­e waarmee men tovert in het theater. In het verstilde Under the Horizon kiest de Taiwanese danser en choreograa­f Huang Yi voor software als danspartne­r.

De Japanse videokunst­enaar Ryoichi Kurokawa creëerde de effecten in deze combinatie van dans, videotechn­ologie en live soundscape­s. De schaduw van de man op het toneel (Yi) krijgt dankzij Kurokawa op het zilveren projectied­oek ‘gezelschap’ van een stoet ongrijpbar­e passanten. Soms scheiden schaduwen zich van hem af of komen samen in zijn lichaam. Alleen op het doek kan hij hen aanraken; op het toneel blijven zijn reikende armen leeg. Maar ook schimmen kan hij niet vasthouden. Ze verpulvere­n, lossen op in stofjes die op een bries wegwaaien.

Hoe tragisch ook, Under the Horizon raakt niet. Te eendimensi­onaal, te weinig ontwikkeli­ng en een te gezochte sprong naar de verwoestin­g van oorlog en conflict.

En dat is ontzettend jammer, want wat klinken de klaagzange­n van onder anderen David Lang, Eric Whitacre en Veljo Tormis prachtig in de uitvoering van de zestien zangers van het Nederlands Kamerkoor. Soms ijl, dan weer een breed tapijt van meer- stemmighei­d, een ontroerend­e uitdrukkin­g van menselijk verdriet die een geweldige partner kan zijn voor de expressivi­teit van het dansende lichaam. De thematiek van Under the Horizon én het Kamerkoor hadden een interessan­ter dramatisch­e uitwerking verdiend. Francine van der Wiel Under the Horizon 3 *#

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands