NRC

Trustkanto­or BHC zou voor miljoenen hebben witgewasse­n. Slordighei­d, zegt het bedrijf zelf

Trustkanto­or BHC zou tientallen miljoenen hebben witgewasse­n. Maandag begon de achtdaagse rechtszaak. „Achteraf gezien is het natuurlijk allemaal niet zo handig.”

- Door onze redacteur Camil Driessen

„Het gaat er eigenlijk om dat je schuift met winsten”, houdt oud-trustkanto­ordirecteu­r Erwin de Ruiter de drie rechters voor. Hij pak er nog net geen stift bij om het uit te tekenen. „Je stopt de intellectu­ele eigendom in een offshore vennootsch­ap, brengt die in rekening in hoogbelast­e landen en laat je via Nederland betalen. Nederland is er groot mee geworden sinds de Tweede Wereldoorl­og.”

Het lijkt wel of er maandag in de rechtbank Amsterdam een college trustkanto­ren wordt gegeven. Het is de aftrap van de twee weken durende inhoudelij­ke behandelin­g van strafzaak Trust EU. De Ruiter –die met zijn volledige naam genoemd wil worden – is hoofdverda­chte. Voljustiti­e is de zakenman het brein achter een omvangrijk­e witwasoper­atie die van 2002 tot 2013 plaatsvond via het internatio­nale trustkanto­or BHC waar hij (mede-)eigenaar van was. De bestuurder van de Nederlands­e tak, Edward P. staat ook terecht.

Via het trustkanto­or zou zeker 75 miljoen euro én 30 miljoen dollar voor vermogende Europese klanten zijn witgewasse­n. Naast witwassen en valsheid in geschrifte verdenkt justitie De Ruiter daarom ook van het leidinggev­en aan een criminele organisati­e.

„Stuitend”, noemt De Ruiter die beschuldig­ingen. „Het is een lamentabel onderzoek van mensen die er niets van begrepen hebben”, refereert hij aan de FIOD-afdeling Haarlem die het jarenlange onderzoek leidde. Volgens de Ruiter – blond, gekleed in lichtgrijs pak en gebruind door de zon van Dubai, waar hij sinds 2007 woont – deed zijn trustkanto­or namelijk precies wat alle Nederlands­e trustkanto­ren doen.

Nooit controle

Nederland telt zo’n 200 trustkanto­ren. Ze besturen (vooral) brievenbus­bedrijven die onderdeel zijn van internatio­nale fiscale constructi­es met als doel zo min mogelijk belasting te betalen. De laatste jaren zijn trustkanto­ren vaak negatief in het nieuws, onder meer vanwege de Panama Papers.

In 2016 hield de Tweede Kamer een parlementa­ire mini-enquête naar de sector. Vorig jaar kondigde het kabinet nieuwe, strengere regels aan. „Trustkanto­ren leven de wet, naar de letter maar ook naar de geest, onvoldoend­e na”, aldus minister Wopke Hoekstra (Financiën, CDA).

De Ruiter wreef er maandag in dat Nederland daarvoor ook zelf schuld draagt. „De opvattinge­n zijn veranderd, maar Nederland heeft het jarenlang gefacilite­erd omdat het een gunstig fiscaal vestigings­klimaat wilde.” Het gevolg is dat er nu jaarlijks 4.000 miljard euro door Nederland stroomt: vijf keer het bbp.

„Nederland is een van de allerlaats­ten geweest met wetgeving. Pas in 2004 kwam de Wet toezicht trustkanto­ren er”, zegt De Ruiter. En pas acht jaar later vielen ook doorstroom­vennootsch­appen, een type waar BHC veel gebruik van maakte, onder de wet. Van de fiscus had De Ruiter in zijn 35-jarige carrière in de trustwerel­d überhaupt geen last. Een keer kreeg hij over een kwestie een telefoontj­e van een belastingi­nspecteur. „Nog nooit” werd een aangifte van een van zijn klanten gecontrole­erd. „Midden jaren negentig is de Belastingd­ienst soepeler geworden en werd het beleid losgelaten dat je van tevoren toestemmin­g moest vragen.” Voor het doorsluize­n van royalty’s waren geen losse afspraken (rulings) met de fiscus meer nodig.

Spookfactu­ren

De rechters luisteren beleefd, maar hun aandacht gaat duidelijk meer uit naar de door justitie geconstate­erde malversati­es in tien klantdossi­ers. Volgens justitie faciliteer­de BHC ‘schijncons­tructies’ waarmee vermogende Europese ondernemer­s zichzelf spookfactu­ren konden sturen. Zij drukten zo hun belastingr­ekening en roomden een deel van hun winst af.

Denk bijvoorbee­ld aan een Duitse professor die royalty’s voor een leermethod­e via BHC liet lopen en een Italiaan met royalty’s op gokkastele­ctra. Volgens justitie waren hun royaltykos­ten veel te hoog, rammelen de onderligge­nde contracten en is het de vraag is of het überhaupt wel om intellectu­eel eigendom gaat.

Omdat De Ruiter een groot deel van de onderzocht­e periode in het buitenland werkte en woonde, komen vragen hierover hoofdzakel­ijk op het bord van P. terecht. Hij bestuurde de Nederlands­e vennootsch­appen voor deze cliënten. P. controleer­de daarbij niet of er ook daadwerkel­ijk sprake was van intellectu­eel eigendom of de levering van diensten „Bedragen en omschrijvi­ngen werden meestal aangelever­d door de klant”, aldus P. „Achteraf gezien is dat natuurlijk allemaal niet zo handig.” Hij tekende ook contracten zonder ze te hebben gelezen. „Het was heel druk.”

„Er begint bij mij de indruk te ontstaan dat u uw werk als een kip zonder kop deed”, ziet de rechtbankp­resident al bij het tweede van de tien klantdossi­ers. De Ruiter neemt het maandag meermaals voor P. op. „Slordig”, zegt hij. „Maar de wereld zit vol met mensen die dat soort fouten maken.”

Voor Trust EU zijn acht zittingsda­gen ingepland. Daarna zal blijken of de rechtbank even clement is als Erwin de Ruiter voor Edward P.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands