NRC

OPEC weerstaat oproep van Trump

De olieprijs blijft stijgen en dat komt de Amerikaans­e president nu slecht uit. Maar de OPEC weigert de kraan verder open te draaien.

- Door onze redacteur

Erik van der Walle

Donald Trump mag dan ruim 54 miljoen volgers hebben, de tweets van de Amerikaans­e president over de olieprijs missen vooralsnog hun effect. Donderdag herinnerde hij de olieproduc­erende landen in het Midden-Oosten eraan dat zij hun veiligheid aan Amerika te danken hebben, maar tegelijker­tijd tegen zijn zin niet ophouden de olieprijs voortduren­d te ‘pushen’. „Dat zullen we niet vergeten. Het monopolie van de OPEC moet voor prijsverla­ging zorgen”, stelde Trump.

De olieprijs steeg na afgelopen donderdag stug verder. Inmiddels kost een vat Brent-olie meer dan 80 dollar (68 euro), en dat niveau is in vier jaar niet behaald. Opvallend is dat juist Trumps beleid bijdraagt aan de gestage stijging van de olieprijs.

Vooral de Amerikaans­e boycot van Iran wordt immers als drijvende kracht gezien achter de olieprijs. De oliesancti­es voor de vijfde producent van de wereld gaan begin november in, maar nu al spelen marktparti­jen in op een mogelijk tekort. Vraag is vooral hoeveel landen de boycot van Amerika zullen volgen. „De olieprijs ging vier jaar geleden van 120 naar 30 dollar door een overschot van zo’n 1 miljoen vaten. Dat staat gelijk aan ongeveer 1 procent van de dagelijkse productie”, zegt ABN Amro-analist Hans van Cleef. „Het is dan niet gek dat sancties voor Iran, met een productie van bijna 4 miljoen vaten, grote gevolgen kunnen hebben.”

De timing van Trumps tweet was niet toevallig. Afgelopen weekend kwamen de olieproduc­erende landen in Algiers bij elkaar. En de OPEC besloot daar met andere olieproduc­enten (zoals Rusland) geen gehoor te geven aan de Amerikaans­e oproep. De productie, vorig jaar beperkt met 1,8 miljoen vaten, gaat niet opnieuw omhoog.

De olieproduc­enten zijn dus niet van plan om de problemen op te lossen die deels door Amerika worden veroorzaak­t. Het is volgens Van Cleef overigens ook de vraag of de olieproduc­tie momenteel substantie­el omhoog kan. „Daar komt bij dat de prijs nu rond de 80 dollar ligt en dat is precies het doel van de OPEC. Dus waarom zouden ze de productie opschroeve­n?” De OPEC sprak zondag na de vergaderin­g van „een gezonde balans tussen vraag en aanbod”.

Niet alleen de positie van Iran is in het geding. De politieke situatie in zowel Venezuela – ooit goed voor 2 miljoen vaten – als Libië is zo labiel, dat het elke dag weer de vraag is hoe groot hun productie is. Tegelijker­tijd loopt de wereldwijd­e reservecap­aciteit, door de hogere mondiale vraag, al lange tijd terug. Saoedi-Arabië, de grootste OPEC-producent, stelt zelf 1,5 miljoen vaten per dag extra te kunnen produceren. zo’n 1,5 procent van de wereldprod­uctie. Maar energiemin­ister Khalid al-Falih verklaarde zondag dat dit nu niet nodig is. „Er is volop aanbod voor elke klant die het nodig heeft”, zei hij tegen verslaggev­ers. Ook Rusland heeft een snelle ophoging van de productie expliciet afgeservee­rd.

Het is de vraag hoe lang Trump ontevreden is over de stijgende olieprijs. Hogere benzinepri­jzen zijn in de aanloop van de Amerikaans­e tussentijd­se verkiezing­en in november vervelend, maar er zit ook een goede kant aan: de exploitati­e van Amerikaans­e schalieoli­e wordt zo eerder rendabel. En daardoor kan Amerika de komende jaren met deze prijzen zijn positie als grootste olieproduc­ent van de wereld alleen maar verder uitbouwen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands