NRC

Plan voor truckvigne­t leidt tot commotie in Franse transports­ector

- Peter Vermaas

De Franse regering wil een verplicht vignet voor alle vrachtwage­ns die van het wegennet gebruikmak­en. Met de aankondigi­ng van een nieuwe heffing die bedoeld is om de infrastruc­tuur beter te kunnen onderhoude­n, heeft de net aangetrede­n minister van Milieu voor grote commotie in de transports­ector gezorgd.

In een interview met tv-zender BFMTV zei François de Rugy zondag dat hij met het vignet „vooral buitenland­se vrachtwage­ns die Frankrijk doorkruise­n” wil belasten. „Er zijn er bij die niet eens tanken, dus ze betalen niet eens brandstofa­ccijnzen”, zei hij. „We hebben financiële middelen nodig om te investeren in het wegen- en spoornet om te voorkomen dat we fenomenen zoals het ongeluk in Genua krijgen”, aldus de minister, verwijzend naar een onlangs ingestorte brug in Italië. Volgens een overheidsr­apport uit juli zouden 840 Franse bruggen door gebrekkig onderhoud kunnen instorten.

Maar alleen niet-Franse vrachtwage­ns belasten is strijdig met Europese regelgevin­g. Volgens bronnen van radiozende­r France Info is het dus de bedoeling dat alle transporte­urs, naar het voorbeeld van Zwitserlan­d, een jaarlijks te vernieuwen vignet kopen om in Frankrijk te mogen rijden. De kosten hiervan komen bovenop de kosten voor het eventuele gebruik van (geprivatis­eerde) tolwegen. De Franse regering wil volgens De Rugy in 2019 hier knopen over doorhakken.

De gezamenlij­ke Franse transporte­urs reageerden maandag verontwaar­digd. De sector heeft het zwaar door concurrent­ie uit andere EU-landen, zei Florence Berthelot van transporto­rganisatie FNTR.

Een nieuwe belasting invoeren is voor de regering van president Macron riskant. Na massale en gewelddadi­ge protesten, vooral in Bretagne, van vrachtwage­nchauffeur­s en boeren blies zijn voorganger François Hollande in 2014 vergevorde­rde plannen voor een ‘ecotaks’ op het allerlaats­te moment af.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands