NRC

Nu komt het aan op premier May

Het ‘moment van de waarheid’ is aangebroke­n in Brussel. Grote vraag: kan de Britse premier thuis een deal verdedigen?

- Door onze correspond­ent Melle Garschagen

De belangrijk­ste vraag deze week is niet of de Britse premier Theresa May in Brussel tot een Brexitakko­ord komt, maar of zij kan voorkomen dat de deal vervolgens in Londen wordt verscheurd. Als May dat lukt, is het voorzichti­ge optimisme van de afgelopen dagen gerechtvaa­rdigd en gloort een ordentelij­ke Brexit. Wordt het uittreding­sakkoord verworpen in het Britse parlement, dan dreigt een politieke crisis waarvan de uitkomst moeilijk is te overzien.

Zondagmidd­ag ontstond er opeens opwinding. Plotseling reisde Dominic Raab, de Britse Brexitmini­ster, naar Brussel voor overleg met EU-onderhande­laar Michel Barnier. Het leek een belangrijk signaal dat na weken van ambtelijke gesprekken politieke keuzes gemaakt moesten worden. Aan het eind van de middag werden de permanente vertegenwo­ordigers van de overige EU-lidstaten bijeengero­epen, een teken dat de hoofdstede­n wellicht snel in actie moeten komen. Een akkoord leek aanstaande, maar betrokkene­n van beide kanten meldden dat er nog geen definitiev­e overeenste­mming was.

Zodra de onderhande­laars een akkoord hebben, moeten de overige 27 EU-regeringsl­eiders zich erover buigen. Woensdag komen zij in Brussel samen voor een werkdiner. „Het moment van de waarheid”, volgens Europees raadspresi­dent Donald Tusk.

Premier May is uitgenodig­d om de 27 toe te spreken. Het is vooralsnog onduidelij­k of ze komt. Donderdag schuift de Britse premier in ieder geval aan en moet een principeaf­spraak op hoofdlijne­n rond zijn.

Twistpunt blijft Ierse grens

De gesprekken gaan over het uittreding­sakkoord dat regelt hoe de Britten de EU verlaten. Het belangrijk­ste resterende twistpunt is de 499-kilometer lange grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland. Britse media melden dat May in wil stemmen met een compromis. Samengevat: NoordIerla­nd volgt als enige deel van het Verenigd Koninkrijk de meeste regels van de Europese interne markt. Het VK als geheel blijft de komende jaren onderdeel van de Europese douane-unie.

De grens op het Ierse eiland blijft daarmee onzichtbaa­r. Wel moet de handel van goederen tussen Noord- Ierland en de rest van het VK uitgebreid­er gecontrole­erd worden dan nu. Maar die controles zijn minder ingrijpend dan een douanegren­s in de Ierse Zee.

Het is begrijpeli­jk waarom May dit plan zou steunen: het is pragmatisc­h. Toch slijpen haar tegenstand­ers de messen. David Davis, die in juli boos opstapte als minister voor Brexitzake­n, riep zondag bewindsper­sonen op in verzet te komen tegen het, in zijn ogen, onzalige plan. Brexiteers vinden dat lidmaatsch­ap van de douane-unie een lachertje maakt van de Brexit omdat de Britten in dat geval niet op eigen houtje handelsver­dragen met bijvoorbee­ld de VS kunnen aangaan.

Arlene Foster, leider van de NoordIerse Democratic Unionist Party, vreest dat Noord-Ierland op afstand van de rest van het Verenigd Konink- rijk wordt geplaatst. Ze is als gedoogpart­ner van May’s minderheid­sregering machtig en dreigt een compromis te blokkeren en zelfs de regering te laten vallen door over twee weken de begroting weg te stemmen.

De premier predikt kalmte: een regeringsc­risis zorgt er alleen maar voor dat verkiezing­en dichterbij komen. De manier voor May om een revolte te bezweren, is een handelsakk­oord met de EU dat ook grenszaken regelt. Dan gelden in het hele VK dezelfde regels en is een specifieke regeling voor Noord-Ierland overbodig. Dat zou Brexiteers moeten geruststel­len. Maar de EU wil dat May eerst een Noord-Iers compromis sluit, alvorens zij toezeggen in november een extra top te organisere­n over toekomstig­e handel.

U zult zich moeten voorbereid­en op onzekerhei­d, zegt Jos Hupperetz over de Brexit. De Nederlande­r is lid van het Brexit- onderhande­lingsteam namens de EU. Op 20 maart van dit jaar, waarschuwt hij bij de Erasmus School of Management in Rotterdam ondernemer­s: hoe goed de onderhande­lingen ook gaan, ‘ no deal’ kan altijd het eindresult­aat zijn. Het filmpje staat nog steeds online.

Hupperetz pakte er een dia bij die zijn baas, EU-hoofdonder­handelaar Michel Barnier, ook aan Europese regeringsl­eiders heeft laten zien. Het is de roemruchte ‘trap van Barnier’. Die laat zien hoe ver het Verenigd Koninkrijk eigenlijk van de EU af wil komen te staan. Zelfs Turkije en Oekraïne accepteren meer Europese spelregels dan de Britten. De Britten staan op de allerlaags­te trede van de trap, net boven ‘no deal’. Zij willen géén erkenning van het Europees Hof van Justitie, géén vrij verkeer van personen, want géén beperking van mogelijkhe­den handelsakk­oorden in de wereld te sluiten.

Dat maakt de Brexitonde­rhandeling­en, die zich intussen ruim anderhalf jaar voortslepe­n, zo lastig. Deze week willen de regeringsl­eiders beslissen of er „voldoende vooruitgan­g” is om volgende maand een top te beleggen om een definitief akkoord te sluiten. Om dat te halen, moet in elk geval de scheidings­akte deze week rond zijn. Daarnaast is er overeenste­mming nodig over de grens tussen Noord-Ierland en Ierland en over een politieke verklaring over de toekomstig­e relatie tussen EU en VK.

Eindsprint

De laatste dagen waren de onderhande­lingsteams bezig aan een ware eindsprint. Vorige week zei Barnier dat nog maar over 80 tot 85 procent overeenste­mming was. Zondagavon­d leek een afgerond akkoord alsnog haalbaar.

Alles hangt met alles samen. Hupperetz doet in de onderhande­lingen de douane-unie. Dat leek in maart al afgekaart: VK en EU waren het eens hoe de Britten de douane-unie kunnen verlaten. Nu, ruim een half jaar later, lag een – tijdelijke – douane-unie opnieuw op tafel. Ze is namelijk nauw verbonden met scenario’s om het moeilijkst­e onderhande­lingspunt op te lossen: de grens rond Noord-Ierland.

Niemand van buiten de teams is welkom op de vijfde verdieping van het Berlaymont-gebouw van de Europese Commissie in Brussel, thuisbasis van het EU-team. Hier vinden alle onderhande­lingen plaats – de Britten spelen een uitwedstri­jd.

De hoofdonder­handelaars zijn niet zelf overal bij. Barnier kan nog op elk moment binnen wippen: hij heeft zijn kantoor op dezelfde gang, vlakbij. De Britse staatssecr­etaris Dominic Raab, Barniers tegenhange­r, heeft die luxe niet. Hij komt soms weken niet in Brussel.

Aan Britse zijde is de leiding de facto in handen van Ollie Robbins, de belangrijk­ste adviseur van Theresa May. Tegenover hem wordt het Europese team aangevoerd door Sabine Weyand. Deze Duitse Commissie-ambtenaar met veel ervaring op het gebied van handel, is de motor van het Europese team. Ze geldt als een detailvret­er die op elk gebied tot ver achter de komma door wil praten.

Naast Sabine Weyand speelt de Française Stéphanie Riso een sleutelrol. Vóór Brexit leidde de econome bij de Commissie de voorbereid­ing van de meerjarenb­egroting van de EU. Riso praat regelmatig diplomaten in Brussel bij die de onderhande­lingen in een aparte Brexit- werkgroep volgen. Bij de politiek gevoeligst­e onderwerpe­n komt ook Weyand langs.

Fransen en Duitsers bezetten zo de prominents­te posities in het Europese team, maar ze zijn niet afgevaardi­gd door hun land. De regeringsl­eiders hebben het mandaat bij de Europese Commissie gelegd – waardoor er niet steeds onderhande­lingen tussen de lidstaten óver de onderhande­lingen nodig zijn. Premier May heeft dat probleem wel.

Jos Hupperetz is een van twee Nederlande­rs met een eigen portefeuil­le in team-Barnier. De andere, Ward Möhlmann, gaat over financiële diensten.

Intussen zijn meer dan zestig specialist­en aan EU-zijde bezig – veelal met ‘technische’ oplossinge­n om het VK los te weken uit de Europese regels zonder schade aan de EU. Hun rol is niet te onderschat­ten, zegt een Brusselse betrokkene: „Alle vooruitgan­g die we tot nu toe hebben bereikt, werd mogelijk doordat er technische oplossinge­n in zicht kwamen.”

Het politieke krachtenve­ld is het domein van Michel Barnier. Hij is de belangrijk­ste masseur van Britse gevoelighe­den. Zo probeert hij al maanden het debat over de grens rond NoordIerla­nd te „dedramatis­eren”, vooral door controles zo onzichtbaa­r mogelijk te houden. Tegenover de regeringsl­eiders in Salzburg had hij het vorige maand zelfs over „dematerial­iseren” van de grens – tot enige hilariteit van aanwezigen over dit staaltje verbaal ‘wegtoveren’.

Barnier heeft nog een rol: zorgen dat de 27 overblijve­nde lidstaten in de EU hecht blijven. Hij praat regeringsl­eiders bij, afzonderli­jk en tijdens toppen. Vaak was hij ook in nationale parlemente­n. Ook onderhoudt hij contact met de Europese Raad van Donald Tusk, waar de Belg Didier Seeuws een Brexit-groep leidt.

Vrijwel wekelijks brieft Barnier ook persoonlij­k de ‘stuurgroep’ onder leiding van Guy Verhofstad­t in het Europees Parlement. Als het even kan, zit hij elke maand een tijdje te werken aan een tafeltje in de ledenbar van het Europees Parlement in Straatsbur­g – een kwestie van aanspreekb­aar zijn. Want het Europees Parlement moet – net als het Britse parlement instemmen met het akkoord dat de onderhande­lingsteams van Barnier en de Britten voorleggen aan de regeringsl­eiders.

Taartje

De boodschapp­en van EU-leiders aan de Britten worden zoveel mogelijk op elkaar afgestemd en bij elkaar aangekondi­gd – al gaat dat weleens mis. Zoals toen Tusk na de top in Salzburg op Instagram een foto zette waarop hij May een taartje aanbood met als onderschri­ft: no cherry picking. Tusk is intussen gewaarschu­wd: de Europeanen hebben elkaar voorgehoud­en dat ze zulke ongelukjes, die de spanning voeden, deze week op de top in Brussel moeten vermijden.

May probeerde de afgelopen maanden Barnier te passeren door met regeringsl­eiders apart te spreken. Dat dit niet lukte, komt deels doordat Barnier binnen de EU iedereen ‘meeneemt’, luistert naar gevoelighe­den en gezag heeft door zijn rustige, duidelijke optreden.

Maar er is ook een simpeler reden dat de EU één blijft: alle EU-lidstaten hebben uiteindeli­jk hetzelfde belang. Iedereen wil een goede band met het VK (of is daar op zijn minst onverschil­lig over) maar niemand gunt deze grote ex-lidstaat en belangrijk­e handelspar­tner zo dichtbij de EU straks een uitzonderi­ngspositie – met concurrent­ievoordeel – die de Unie verzwakt.

Die eenheid is lekker werken voor het Europese team: het speelt niet alleen een thuiswedst­rijd in Brussel, er is ook daadwerkel­ijk steun en zelfvertro­uwen. Tegelijk weet iedereen: aan het einde beslissen de politici. De onzekerhei­d over de Brexit blijft tot na de laatste stemming in het laatste parlement.

 ?? FOTO REUTERS ?? Hoofdonder­handelaar voor de EU, Michel Barnier, moet Britse gevoelighe­den masseren.
FOTO REUTERS Hoofdonder­handelaar voor de EU, Michel Barnier, moet Britse gevoelighe­den masseren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands