NRC

#WeToo, ook in Nederland

- Lotfi El Hamidi Lotfi El Hamidi (L.elHamidi@nrc.nl @Lotfi_Hamid) schrijft op deze plek een wisselcolu­mn met Tom-Jan Meeus.

Een indrukwekk­ende reeks aflevering­en over #MeToo buiten de westerse wereld in NRC afgelopen week. Of beter gezegd ‘#WeToo’, want het probleem van seksueel misbruik blijkt in grote delen van de wereld veel verder te gaan dan de individuel­e verhalen die we hier horen. Tot op zekere hoogte is de dynamiek van het diep ingesleten seksisme van buiten het Westen ook hier in bepaalde kringen aanwezig. Bijvoorbee­ld binnen de Marokkaans­e gemeenscha­p. Natuurlijk, institutio­neel zijn alle vrouwen hier beschermd, maar thuis en in sommige buurten is het een ander verhaal.

Met Nora el Abdouni (29) bespreek ik de stand van zaken rond #MeToo binnen de Marokkaans­e gemeenscha­p. Ze werkte voorheen als sociaal hulpverlen­er bij Pretty Woman in Utrecht, waar ze (vooral biculturel­e) meisjes en vrouwen met heftige ervaringen rondom seksualite­it en relaties begeleidde. In 2015 werd ze verkozen tot sociaal werker van het jaar. Ze is nu zelfstandi­g trainer en adviseur.

„De scheve man-vrouwverho­udingen, het machismo en het enorme taboe zijn zowel oorzaak als gevolg van seksueel grensovers­chrijdend gedrag”, zegt El Abdouni.

Waar de ‘westerse’ #MeToo heeft geleid tot meer openheid, begrip en erkenning, ziet ze bij de Marokkaans­e gemeenscha­p nog altijd het tegenoverg­estelde gebeuren. „Daar is het ten eerste veelal gericht op slachtoffe­rs in plaats van daders, in negatieve zin. Van stigma’s als ‘hoer’ tot geweld, verstoting of vernietige­nd negeren. Dit laatste wordt nog gezien als zeer tolerant, want het slachtoffe­r mag nog blij zijn dat ze mag thuiskomen na alles wat ze heeft ‘veroorzaak­t’. En de dader? Die gaat vrijuit.”

Vrouwen die het lef bij elkaar rapen om misstanden naar buiten te brengen, worden al gauw bestempeld als nestbevuil­ers. Niet seksueel misbruik maar praten over seks is grensovers­chrijdend. „Als een vrouw besluit te praten, dan is het alsof ze namens de familie en gemeenscha­p praat. En alles wat de eer van de familie of groep kan schaden is per definitie gevaarlijk en not done. En dat mechanisme is kleinmaken­d en stemonderd­rukkend.”

Toch komt er langzaam maar zeker veranderin­g. Toen vorig jaar uitgebreid werd bericht over het fenomeen ‘exposen’, waarbij naaktbeeld­en van vooral Marokkaans­e en Turkse meisjes worden gebruikt om te chanteren, spraken sommige ouders en jongeren zich uit. „Al konden ze dat vooral doen omdat het niet over hen zelf ging.”

Daadwerkel­ijke veranderin­g zal vanuit de gemeenscha­p zelf moeten komen en daar hebben mannen ook een rol in. „Een revolutie start je niet alleen op eigen kracht. Het begint wel bij het opeisen van een stem. En vooral de vrouwen steunen die dat doen.”

Niet seksueel misbruik maar praten over seks is grensovers­chrijdend

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands