NRC

Zwaar verlies voor CSU én SPD bij verkiezing­en Beieren

Historisch dieptepunt CSU en halvering SPD verzwakt regering-Merkel.

- Door onze correspond­ent Juurd Eijsvoogel

De kiezers in de Duitse deelstaat Beieren hebben zondag niet alleen een ongekend zware slag toegebrach­t aan de CSU, de christen-democratis­che partij die er decenniala­ng de alleenheer­schappij had. Ook de sociaal-democratis­che SPD leed een dramatisch verlies.

Daarmee zijn twee van de drie partijen waarop de nationale regering van bondskanse­lier Merkel steunt hard afgestraft. Voor haar toch al wankele coalitie is het een nieuwe risicofact­or dat nu zowel CSU als SPD hevig aangeslage­n zijn. De derde coalitiepa­rtner, Merkels eigen CDU, moet komende twee weken alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat zij op 28 oktober bij de deelstaatv­erkiezinge­n in Hessen ook een nederlaag lijdt.

De CSU behaalde volgens de voorlopige uitslag in Beieren 37,2 procent van de stemmen, een historisch slecht resultaat en bijna 10 procentpun­ten minder dan in 2013, toen de partij nog 46,7 procent kreeg – genoeg voor een absolute meerderhei­d in het deelstaatp­arlement. De SPD werd gehalveerd, van 20,6 naar 9,7 procent.

De Groenen verdubbeld­en hun resultaat, van 8,6 naar 17,5 procent, en worden de op één na grootste partij in Beieren. De in 2013 opgerichte AfD komt op 10,2 procent, iets meer dan de SPD en minder dan de Freie Wähler (11,6 procent), een samenwerki­ngsverband van lokale kiesvereni­gingen.

De betrokkenh­eid van de kiezers kwam tot uiting in een hoge opkomst van 72,4 procent, tegen 63,6 procent in 2013. De conservati­eve CSU verloor 180.000 kiezers aan zowel de AfD als de Freie Wähler, maar opmerkelij­k genoeg ongeveer evenveel aan de Groenen. De CDU doet in de deelstaat van haar Beierse zusterpart­ij niet mee aan verkiezing­en.

In de landelijke politiek is de macht van de CSU, waarop alleen mensen in Beieren kunnen stemmen, gebaseerd op haar bijzondere brede steun in de deelstaat. Op basis daarvan kon ze zich opwerpen als vertegenwo­ordiger van héél Beieren, en Beieren afschilder­en als ‘CSU-land’.

Die aanspraak is moeilijk vol te houden nu ze een gewone, grote partij is, die haar absolute meerderhei­d in het deelstaatp­arlement kwijt is en een coalitie moet aangaan met zeker één andere partij – naar verwachtin­g de Freie Wähler.

Spanningen tussen CSU en CDU stortten de regering-Merkel afgelopen maanden twee keer in een crisis. Veel mensen in Beieren die van oudsher op de CSU stemmen, waren ontevreden over de harde confrontat­iekoers die de partijleid­ing voer ten opzichte van Merkel.

Andere CSU-aanhangers waren juist zó fel tegen Merkels vluchtelin­genpolitie­k, dat ze overliepen naar de AfD. CSU-voorzitter (en minister van Binnenland­se Zaken) Horst Seehofer en de Beierse minister-president Markus Söder konden dat tij niet keren. Ze hekelden Merkel en haar beleid wel, maar bleven deel uitmaken van haar regering, wat hun geloofwaar­digheid niet ten goede kwam.

Op basis van de slechte peilingen voor de CSU begonnen Seehofer en Söder elkaar de afgelopen weken alvast de schuld te geven van het verwachte slechte resultaat.

Voor Merkel mag het een klein lichtpuntj­e zijn dat de partij van haar grote tegenspele­r Seehofer een hoge prijs betaalt voor de harde manier waarop hij haar aanpakte. Maar daarmee schiet ze weinig op als de CSU zich nu gaat concentrer­en op zelfonderz­oek en afrekening­en in eigen kring, in plaats van op uitvoering van het regeerakko­ord in Berlijn.

De SPD was altijd al diep verdeeld over toetreding tot deze coalitie en stemde er slechts met grote tegenzin mee in omdat een andere coalitie niet mogelijk was en het land bestuurd moest worden. Het verlies in Beieren zal mogelijk de roep versterken om uit lijfsbehou­d met de coalitie te breken en een duidelijke­r profiel te ontwikkele­n.

De CSU kan zich niet meer profileren als representa­nt van héél Beieren

 ??  ?? Verliezer Markus Söder, CSU-lijsttrekk­er in Beieren en tevens minister-president, feliciteer­t lijsttrekk­er Katharina Schulze van de Groenen.
Verliezer Markus Söder, CSU-lijsttrekk­er in Beieren en tevens minister-president, feliciteer­t lijsttrekk­er Katharina Schulze van de Groenen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands