NRC

Tien keer drugsafval in negen dagen

Het dumpen van drugsafval neemt gestaag toe. Dat komt mede door verbieden en reguleren van bepaalde grondstoff­en.

- Door onze redacteur Sam de Voogt

Op de plek waar zondagmidd­ag de voetballer­s van RKSV Oisterwijk hun auto parkeerden, stonden ’s ochtends nog politieaut­o’s. Een beveiliger trof middenin de nacht een open vrachtwage­n aan met in het laadruim drie vaten. Drieduizen­d liter drugsafval, vermoedt de politie, gebruikt om mdma mee te maken – de werkzame stof in xtc.

In negen dagen tijd was dit de tiende locatie waar de politie drugs- afval aantrof. Ook in Valkenswaa­rd, Rhenen, Eindhoven, Nijmegen, Elst, Bergen op Zoom, Lage Zwaluwe, Tholen en Hoogerheid­e lieten criminelen chemisch afval achter.

Sinds 2014 neemt het aantal drugsafval­dumpingen gestaag toe, blijkt uit cijfers van de politie. Waren dat er in 2014 nog 159, vorig jaar waren er 206 dumpingen. Ook dit jaar lijkt het aantal verder te stijgen: in de politiereg­io Zeeland-West-Brabant, waartoe Oisterwijk behoort, was de stort bij de voetbalclu­b de 46ste van dit jaar. Vorig jaar waren het er 33.

Het groeiende aantal dumpingen is het logische gevolg van de stijgende productie van synthetisc­he drugs. Europese drugsautor­iteit EMCDDA concludeer­de deze zomer dat de productie van zowel mdma als amfetamine (speed) toeneemt.

Aan de top van de drugsprodu­ctiepirami­de staat Nederland. „Nederlands­e criminelen zijn door jarenlang experiment­eren enorm bedreven geworden in het maken van goede drugs, die ze dankzij goede infrastruc­tuur gemakkelij­k en goedkoop aan de rest van de wereld kunnen leveren”, zegt Edward van der Torre, mede-auteur van het rapport Nederland en synthetisc­he drugs: een ongemakkel­ijke waarheid, in september gepublicee­rd door de Politieaca­demie. Daaruit blijkt dat de drugsprodu­ctie in Nederland in 2017 op zijn minst goed was voor een wereldwijd­e omzet van bijna 19 miljard euro, uitgedrukt in straatwaar­de.

Meer dan 80 procent van de drugs gaat naar het buitenland, maar het afval blijft hier. En voor de productie van drugs zijn steeds meer grondstof- fen nodig. „Een gevolg van het beleid om bepaalde grondstoff­en te verbieden of te reguleren”, zegt Van der Torre. „Criminelen gebruiken vervangers en dat heeft geleid tot een extra producties­tap en meer afval.” De productie van 1 kilo mdma en 1 kilo amfetamine levert respectiev­elijk minimaal 6 en 20 kilo afval op.

Geloosd in riool

Het afval wordt achtergela­ten in vaten of jerrycans, in het riool geloosd of vermengd met mest. Deze week sloot de politie zes straten af rond Nijmegen, omdat een vrachtwage­n een spoor van negen kilometer aan chemisch afval had achtergela­ten.

De gevolgen voor mens en natuur kunnen groot zijn, zegt Thomas ter Laak, die namens wateronder­zoeksinsti­tuut KWR onderzoek doet naar drugsafval in rioolwater. „Afvalstoff­en kunnen het riool of de natuur aantasten. Restproduc­ten kunnen achterblij­ven of in het grondwater komen, en zijn gevaarlijk als je er als mens of dier mee in aanraking komt.”

Het opruimen kost tienduizen­den euro’s. In Baarle-Nassau moest een zuiverings­installati­e twee keer stilgelegd worden vanwege drugslozin­gen. De herstelkos­ten: 80.000 tot 100.000 euro per keer.

Pak de productie van synthetisc­he drugs harder aan, bepleit Van der Torre, met „een opsporings­apparaat met flink meer capaciteit, een centrale plek voor landelijk onderzoek en een verhoogde strafmaat”. Een woordvoerd­er van het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt dat dumpingen bovenaan de agenda staan van minister Ferdinand Grapperhau­s (CDA).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands