NRC

Minister Bijleveld (Defensie): Nederland voert een cyberoorlo­g met Rusland

- Door onze redacteur Pim van den Dool

Is Nederland verwikkeld in een cyberoorlo­g met Rusland? „Ja, dat is het wel”, zei minister van Defensie Ank Bijleveld (CDA) zondagmorg­en in het tv-programma WNL op Zondag. Het waren opmerkelij­ke woorden voor een minister van Defensie.

Bijleveld sprak over de gevolgen van de poging van de Russische militaire inlichting­endienst om in april van dit jaar in te breken bij de OPCW in Den Haag. Ze maakte begin deze maand bekend dat de Nederlands­e MIVD deze Russi- sche operatie met succes wist te verstoren. Bijleveld zei bij WNL dat het verijdelen van de hack „laat zien dat de aard van oorlogsvoe­ring heel erg is veranderd”. In Nederland zijn we daar soms nog wat naïef over, zei Bijleveld.

Een woordvoerd­er van Bijleveld snapt dat er wordt opgekeken als de Defensiemi­nister over oorlog spreekt. „Het is niet zo dat Nederland nu vanaf vandaag officieel de oorlog heeft verklaard aan Rusland, het was meer in figuurlijk­e zin bedoeld. Maar de minister heeft willen waarschuwe­n voor een nieuwe manier van oorlog voeren die echt gevaarlijk is.” De opmerking van de minister werd ook in de Russische pers breed opgepikt.

Bijleveld benadrukte dat het kabinet investeert in de inlichting­endiensten om Nederland beter tegen hackpoging­en te beschermen. Ze zei ook dat Nederlands­e cybercomma­ndo’s sinds vorig jaar bij NAVO-operaties kunnen worden ingezet. Mochten die eerder alleen eigen systemen beschermen, nu mogen ze ook „offensief dingen doen als het nodig is”, aldus Bijleveld. Wat dat inhoudt kan de woordvoerd­er vanwege het geheime karakter niet zeggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands