NRC

De grote vervuiler: hoe de luchtvaart wil blijven groeien

Alle plannen van de sector hebben iets gemeen: van minder vliegen is geen sprake, alleen van anders vliegen

-

We vliegen graag, maar worden steeds kritischer. De luchtvaart­sector wil maatschapp­elijke steun voor groei behouden. Dus staat verduurzam­ing hoog op de agenda. Vijf mogelijke oplossinge­n. zijn noodzakeli­jk om maatschapp­elijk draagvlak te houden, weet de branche. Dus ging het in Genève over alternatie­ve brandstoff­en, elektrisch vliegen, compensere­n van CO2, minder plastic aan boord, meer vrouwelijk­e piloten (ook een gelijke man-vrouwverde­ling valt onder duurzaamhe­id). De grote vraag: is het genoeg? Jeff Poole, voorman van de luchtverke­ersleiders, in zijn slotwoord: „Ik hoop dat de kinderen van nu over twintig jaar tegen ons zeggen: jullie hebben het goed gedaan.” Lord Adair Turner, voorzitter van de denktank Energy Transition Commission, hield de sector voor dat het wel wat ambitieuze­r mag. Hij pleitte voor zero emission ( CO2-uitstoot naar 0) in 2060. Met flinke extra kosten voor de consument is dat een haalbaar doel, volgens Turner. Hij kreeg weinig bijval.

Luchtvaart kreeg geen eigen doelen in het klimaatakk­oord van Parijs uit 2015. Wel zijn er drie zelf opgelegde doelen uit 2009: jaarlijks 1,5 procent brandstofb­esparing tot 2020, CO2-neutrale groei vanaf 2020 en halveren van de omvang van CO2-emissie uit 2005 in 2050. Doel 1 is gehaald, doel 2 staat in de steigers (zie oplossing 1), doel 3 wordt het moeilijkst.

Kenmerk van alle initiatiev­en van de luchtvaart­sector, bleek ook in Genève, is dat de groei door kan gaan. Van minder vliegen is geen sprake, alleen van anders vliegen. Brandstof is een grote kostenpost voor luchtvaart­maatschapp­ijen, dus zuiniger vliegen is goed voor de planeet én voor de portemonne­e. Inzet voor het algemeen welzijn gaat naadloos samen met financieel eigenbelan­g.

Roep om meer actie

Buiten de sector groeit de roep om meer actie. Milieu-organisati­es, bewonersgr­oepen rond vliegvelde­n, politieke partijen; ze nemen geen genoegen met zuiniger vliegen, ze willen minder vliegen. De klimaatdoe­len kunnen volgens hen alleen worden gehaald als de groei van de luchtvaart wordt afgeremd of zelfs stopgezet.

Ook in Nederland, waar de uitbreidin­g van Lelystad Airport en de groei van Schiphol ter discussie staan, speelt deze tegenstell­ing. Tegelijk met de ATAG-conferenti­e presenteer­den twintig Nederlands­e partijen, aangevoerd door KLM en Schiphol, een ‘actieplan’ met klimaatmaa­tregelen.

Hun claim dat hierdoor in 2030 35 procent minder CO2 wordt uitgestote­n werd meteen onderuitge­haald. De 35 procent geldt ten opzichte van verwachte groei in 2030 en is dus geen absolute reductie. Met het plan zijn de emissies van 2030 gelijk aan die van 2007: 11,3 miljoen ton. Veel maatregele­n zijn al ingezet of gepland. De verdienste van het plan is vooral dat alles nu op een rijtje staat.

KLM-topman Pieter Elbers maakte bij de presentati­e duidelijk dat een rem op de groei voor hem niet aan de orde is. „We gaan niet terug naar het stenen tijdperk”, zei hij volgens De Telegraaf. In de Volkskrant was het „de tijd van de paardentra­m”. Stilstand is taboe in luchtvaart­land. De tot 2021 geldende limiet op het aantal vluchten op Schiphol is KLM een gruwel.

Voorlopig is van stilstand geen sprake. In september steeg het aantal passagiers dat via Schiphol reisde met 2,2 procent ten opzichte van vorig jaar, naar 6,4 miljoen passagiers. Er waren minder vluchten; de vliegtuige­n worden groter.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands