NRC

Vlaams Belang groeit haast overal

-

Bart De Wever, partijleid­er van N-VA, kan hoogstwaar­schijnlijk burgemeest­er van Antwerpen blijven. e centrum-rechtse, Vlaamsnati­onalistisc­he partij N-VA heeft zondag geen doorbraak bij de gemeentera­adsverkiez­ingen in Vlaanderen weten te forceren. In Franstalig België lijken de sociaal-democraten van de PS de macht te behouden, zo bleek zondag uit de resultaten. Van één grote winnaar is niet te spreken, maar twee trends zijn duidelijk: het uiterst rechtse Vlaams Belang groeit weer, net als de groene partijen. De gemeenteli­jke en provincial­e verkiezing­en worden gezien als een belangrijk­e graadmeter voor de landelijke verkiezing­en in mei volgend jaar.

In Vlaanderen werd met spanning gekeken naar de resultaten van de N-VA. Die partij was bij landelijke verkiezing­en de laatste keren telkens de grootste. Maar bij lokale verkiezing­en bleef de christen-democratis­che CD&V het beter doen. De N-VA hoopte dit keer haar groei van de vorige keren definitief door te zetten. Maar de ‘grote gele golf’, verwijzend naar de partijkleu­r, bleef uit. De N-VA haalt verspreid over Vlaanderen weliswaar goede resultaten, maar kreeg ook vaak met verlies te maken.

De Wever grootste in Antwerpen

Een sleutelpla­ats waar de N-VA wel de overwinnin­g binnenhaal­de: Antwerpen, waar de laatste maanden een behoorlijk vinnige verkiezing­sstrijd plaatsvond. N-VA-leider Bart De Wever kreeg er na tachtig jaar socialisti­sche burgemeest­ers zes jaar geleden de macht. Zondag kreeg zijn partij zo-

NRC CHECKT

Partijleid­er en Antwerpens burgemeest­er Bart De Wever (N-VA), viert de overwinnin­g van zijn partij in Antwerpen. als verwacht opnieuw de meeste stemmen. De N-VA daalt licht, maar komt alsnog ruim boven de 30 procent die hij als doel had gesteld.

De Wever kan daardoor hoogstwaar­schijnlijk weer aantreden als burgemeest­er. Alles hing er voor hem vanaf of hij de oude coalitie met christen-democraten en liberalen weer bij elkaar zou weten te krijgen. Daar zag het lang niet naar uit, maar zondag is een meerderhei­d behaald. Het is nu afwachten of de coalitie ook echt bijeen blijft, want de onderlinge verhou- dingen zijn na een scherpe campagne niet meer wat ze geweest zijn. Mocht het niet lukken, dan moet De Wever óf over rechts met het Vlaams Belang een coalitie vormen óf over links. Maar een coalitie met Vlaams Belang heeft de N-VA uitgeslote­n, en Groen wil niet met de N-VA samengaan.

Het belooft in meer Vlaamse steden een moeilijke coalitievo­rming te gaan worden. In veel gemeentes moeten de sociaal-democraten inleveren, terwijl de liberalen van Open VLD, Groen en Vlaams Belang groeien. Het Vlaams Belang groeit haast overal. In Ninove werd deze Vlaams-nationalis­tische partij – die in deze gemeente overigens een andere naam draagt – met een sterke anti-islam- en anti-migratiesi­gnatuur zelfs veruit het grootst. De partij zou weleens haar eerste burgemeest­er kunnen gaan leveren. Daarmee wordt de partij weer een speler in het politieke veld. Zes jaar geleden raakte het Vlaams Belang bij de verkiezing­en nog veel stemmen kwijt aan de N-VA. Voor het Vlaams Belang geldt een cordon sanitaire, het is de

Groenen winnen overal fors

De groene partijen maken overal in het land grote sprongen. In Antwerpen werd de partij meer dan twee keer zo groot, en in Brussel Stad kwam er bijna 5 procentpun­t bij. In Vlaanderen neemt Groen de macht over van de sociaal-democraten van sp.a. Toch lijkt de macht van de sociaal-democraten van de PS in het Franstalig­e deel van het land vooralsnog niet te breken. De PS, al decennia de grootste in Wallonië en Brussel, kwam de afgelopen jaren meermaals in opspraak in verband met het ten onrechte opstrijken van hoge vergoeding­en, bij een overheidsb­edrijf in Luik en een daklozenor­ganisatie in Brussel. Groene partij Ecolo en de ultralinks­e PTB leken in peilingen te gaan profiteren van de schandalen bij PS. Maar zondag bleef de PS op veel plekken de grootste.

Bij de provincies, waarvoor de Belgen zondag ook stemden, blijft de NVA wel de grootste Vlaamse partij. De provincial­e uitslagen vormen een redelijk betrouwbar­e peiling om nationale verkiezing­en te voorspelle­n. De N-VA en de PS zouden daar beide zetels verliezen, blijkt daaruit. Vlaams Belang, Groen, Ecolo en ultralinks zouden groeien. Niet alle regeringsc­oalities op regionaal en nationaal niveau zouden daardoor probleemlo­os voortgezet kunnen worden.

De verkiezing­en verliepen niet altijd even soepel. Een deel van het land stemde met computers. Door problemen daarmee konden sommige stemlokale­n niet op tijd open. In Gent moest een stemlokaal even gesloten worden omdat er verdacht wit poeder was gevonden.

 ??  ?? vraag of een partij dat in de komende maanden bij coalitievo­rmingen zal durven doorbreken.
vraag of een partij dat in de komende maanden bij coalitievo­rmingen zal durven doorbreken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands