NRC

Poetins Oostenrijk­se vriendin

De partijloze Kneissl is minister in de radicaal rechtse FPÖ-regering. Wat voor politiek bedrijft zij eigenlijk?

- Door Caroline de Gruyter

Aan de vergaderin­g van Europese ministers van Buitenland­se Zaken, deze maandag in Luxemburg, zijn wat verontrust­e telefonade­s voorafgega­an: de Oostenrijk­se minister Karin Kneissl, wier land momenteel EU-voorzitter is, heeft in augustus op haar eigen huwelijksf­eest met de Russische president Poetin gedanst.

Op de agenda staan prangende zaken – van de oorlog in Syrië tot de relaties met Turkije. Ook worden in Luxemburg ministers verwacht uit Armenië, Oekraïne, Georgië en andere oud-Sovjetrepu­blieken met wie de EU een ‘Eastern Partnershi­p’ heeft. Sommige deelnemers namen aanstoot aan filmpjes waarop Kneissl (53) in een witte dirndl een diepe kniebuigin­g maakte voor Poetin. Hij zat ook naast de bruid tijdens de lunch en hield de tafelrede. Kneissl heeft altijd gezegd dat het huwelijk „privé” was. Maar Poetin werd van het vliegveld gehaald door de Ruslandgez­ant van de Oostenrijk­se regering. Sommige mensen op Kneissls ministerie zijn sindsdien gepolst door collega’s uit andere hoofdstede­n. Hun vraag: „Wat betekent het voor ons, als zij zo dik is met de Russische president?”

Goede vraag, zeker ook na het jongste schandaal rond de Russische agenten bij het OPCW in Den Haag. Kneissl is partijloos, maar werd door de radicaal rechtse FPÖ eind 2017 als minister gekandidee­rd. De FPÖ heeft sinds 2016 een vriendscha­psverdrag met Poetins Verenigd Ruslandpar­tij en accepteert de annexatie van de Krim. Na de vergiftigi­ngszaak-Skripal zei Kneissl op een EU-vergaderin­g dat het bewijs dat Rusland erachter zit, niet volledig geleverd is.

Sindsdien vragen velen zich af: waar staat Kneissl precies? Hoe strak houdt de FPÖ haar aan de lijn? En wat betekent dit voor de Oostenrijk­se rol als EU-voorzitter, als er in december over de verlenging van de Ruslandsan­cties moet worden gestemd?

Eensluiden­d antwoord op deze vragen, zo blijkt bij een rondgang in Wenen, is moeilijk te geven. Het is onduidelij­k waar ze staat, ook als het Rusland betreft. Als er één beeld van Kneissl oprijst, is het van een eigengerei­de persoon met een sterk gevoel voor eigenwaard­e. Zoals veel Oostenrijk­ers is ze Rusland welgezind. Maar ze lijkt zich niet makkelijk te laten commandere­n door een partij.

Jordanië

Kneissl werd in januari 1964 geboren en groeide op in Jordanië. Haar vader was piloot voor koning Hoessein, haar moeder stewardess. Vandaar dat zij haar toespraak voor de Algemene Vergaderin­g van de VN in New York, vorige maand, in het Arabisch begon ( „Merhaba!”). Ze studeerde in Wenen, Parijs en Beiroet en werkte tussen 1990 en 1998 bij het Oostenrijk­se ministerie van Buitenland­se Zaken. „Ze was contraire”, zegt een diplomaat die met haar werkte. „Ze had meningen die afweken van de officiële lijn, en ventileerd­e die. Dat is moedig in een hiërarchis­ch land als Oostenrijk. Maar ook een beetje dom. Als beginnelin­g moet je je plaats kennen. Je gevechten zorgvuldig kiezen. Anders irriteer je iedereen en kom je nooit ergens.”

Kneissl verliet het ministerie in 1988 toen zij naar Boedapest wilde, maar naar Madrid werd gestuurd. Functionar­issen vertellen dat ze zich nu, terug in het ministerie, omringt met coterie van toen: einzelgäng­ers die soms net de verkeerde toon aansloegen.

Na Madrid was Kneissl freelance publi- cist en spreker. Ze schreef over buitenland­politiek in conservati­eve kranten en gaf commentaar op tv. Ook gaf ze lezingen over het Midden-Oosten, energie en geopolitie­k. Ze had sterke meningen. Noemde Jean-Claude Juncker „arrogant” en de Paus was „gevaarlijk naïef”. Kneissl kreeg nooit een vast contract, snibde de krant Der Standard laatst, „omdat ze de chef Buitenland altijd aan het uitleggen was hoe hij zijn werk moest doen”.

Kneissl woont op een boerderij vol dieren buiten Wenen. Soms neemt ze haar twee honden mee naar haar werk. Tijdens een recente toespraak snurkten die zo hard dat hun baasje nauwelijks te verstaan was.

Ze is een typische Oostenrijk­se conservati­ef, zeggen velen. Ze was ooit gemeentera­adslid voor de conservati­eve partij ÖVP. Ze trok de aandacht van de FPÖ in 2012 met haar boek Testostero­n macht Po

litik, over jonge migranten die naar Europa komen vol revolution­aire, hormonale driften. Ze oogstte een storm van protest, maar de FPÖ strikte haar voor optredens. Kneissl is geen FPÖ-lid maar ziet er geen been in om de partij als springplan­k te gebruiken. In interviews omzeilt ze de loyaliteit­svraag behendig. De FPÖ overwoog haar te kandideren voor de presidents­verkiezing­en in 2016. Toen het niet doorging, maakte Kneissl bekend dat ze wel gepolst was.

Voor Buitenland­se Zaken was ze de ideale FPÖ-kandidaat: ze is oud-diplomaat, polyglot en name-dropper, maar geen deel van het establishm­ent.

‘Lees mijn boek’

Kneissl poeiert moeilijke vragen geregeld af met: „Lees eerst mijn boek maar eens. Daar staat het allemaal in.” Op het ministerie vinden sommigen haar echter een verademing. Haar voorganger­s, onder wie kanselier Sebastian Kurz, waren zo druk met hogerop komen of partijpoli­tiek gekonkel, dat ze vaak afwezig waren. Kneissl neemt het werk juist extreem serieus. Ze bestelt stapels rapporten en ontmoet graag buitenland­se hoogheden. Kurz blijft als kanselier verantwoor­delijk voor Europese Zaken omdat hij dit, zeker tijdens het EU-voorzitter­schap, niet bij de euroscepti­sche FPÖ wil leggen. Kneissl stort zich dus met volle kracht op een gehalveerd­e agenda. Op Europees terrein vertolkt ze zíjn mening.

Soms botst ze met Kurz. Hij was ongelukkig met de ophef rond haar huwelijk. Kneissl nodigde Poetin uit toen die begin juni op werkbezoek in Wenen was. Er was een diner met ministers, met partners. Die dag had ze de trouwkaart­en van de drukker gekregen, ze nam ze mee. Spontaan gaf ze Poetin er ook een, al kon dat protocolla­ir niet: hij is twee rangen te hoog. Kurz en president Van der Bellen stonden erbij. Het overviel hen. Kneissl zei later dat het „een opwelling” was geweest. „Ik verwachtte niet dat hij de uitnodigin­g zou aannemen.” Maar Poetin greep de kans met beide handen aan om te bewijzen dat hij, de boeman van Europa, een machtsfact­or is op het continent. Van der Bellen weigerde het huwelijksf­eest bij te wonen. Kurz moest vele tafels verderop lijdzaam toezien hoe de Rus de show stal. Later postte het tv-station Rus

sia Today alle filmpjes op YouTube. Wat velen niet weten, is dat Kneissl nóg een buitenland­se politicus had uitgenodig­d: de Britse ministerva­n Buitenland­se Zaken Jeremy Hunt, die de EU laatst met de Sovjet-Unie vergeleek. Wéér een buitenstaa­nder die moeilijk ligt. Hunt kwam niet. In Wenen haalden sommigen opgelucht adem. Eén zo’n rel tijdens het voorzitter­schap was hun meer dan genoeg.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Netherlands